Krizė Latvijoje atšaukta: apie užkrėstą kraują paskleista informacija melaginga

Informacija apie Latvijoje susiklosčiusią krizinę situaciją pasirodė esanti melaginga. Trečiadienio vakarą užsienio žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kuriuose buvo teigiama, kad dėl pasenusios kraujo centro tyrimų įrangos beveik du šimtai asmenų gali būti apsikrėtę hepatito C virusu. Įtarta, kad jiems buvo perpiltas šia liga sergančio asmens kraujas, tačiau Latvijos Nacionalinio kraujo centro (NKC) direktorė Iveta Ozoliņa per Lietuvos NKC direktorę Joaną Bikulčienę pranešė, kad tai tiesos neatitinkanti informacija.

Latvijoje krizinė situacija – pasirodo, dėl pasenusios kraujo centro tyrimų įrangos beveik du šimtai asmenų gali būti apsikrėtę hepatito C virusu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Latvijoje krizinė situacija – pasirodo, dėl pasenusios kraujo centro tyrimų įrangos beveik du šimtai asmenų gali būti apsikrėtę hepatito C virusu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Elzė Laužikaitė

2016-12-15 13:58, atnaujinta 2018-02-09 22:27

Gąsdino žmonių mirtimis

Pranešimuose, tokiuose kaip baltic-course.com, informuota, kad per pastaruosius metus Latvijos Nacionalinis kraujo donorų centras išsiuntė 195 laiškus į įvairias šalies ligonines. Juose buvo perspėjama, kad kai kuriems iš jų pacientų galėjo būti perpiltas hepatitu C sergančio donoro kraujas.

Kai kur net teigta, kad kai kurie asmenys, kuriems perpiltas kraujas, mirė. Ši klaida esą paaiškėjo įsigijus naują kraujo tyrimų įrangą. Neva senoji tyrimų įranga kraujyje neaptiko hepatito C infekcijos, o tai lėmė apkrėsto kraujo naudojimą perpylimui šio viruso neturintiems pacientams.

Įtarimas kilo po to, kai naujoji įranga buvo panaudota tirti senesniems kraujo mėginiams, kurie saugyklose laikomi trejus metus po kraujo surinkimo iš donoro. Latvijos Nacionalinis kraujo centras galimybę, kad užkrėstas kraujas vis dar perpilamas pacientams, paneigė.

Lietuviams baimintis nėra ko

Po tokių pranešimų portalui lrytas.lt susisiekus su Nacionaliniu kraujo centru, Klaipėdos filialo direktorė Rasa Oginskienė patikino, kad lietuviams baimintis nėra ko.

„Kol kas sunku pasakyti, kas iš tiesų įvyko Latvijoje, tačiau galiu patikinti, kad Lietuvos gyventojai priežasties susirūpinti neturi. Kraujas, kuris surenkamas Latvijoje, mūsų pacientams nėra perpilamas.

Be to, ne kiekviena valstybė gali pasigirti tokio aukšto lygio kraujo centrais. Mūsų valstybėje taikomos naujausios pasaulinio lygio technologijos, kurios užtikrina, kad pacientams perpilamas kraujas yra paimamas tik iš sveikų donorų“, – patikino R.Oginskienė.

Paskleista spaudos antis

Susisiekus su Nacionalinio kraujo centro direktore Joana Bikulčiene paaiškėjo, kad spaudoje pasklidusi informacija apie hepatito C epidemiją Latvijoje yra melaginga. Pasak jos, tai buvo staigmena ir Latvijos Nacionalinio kraujo centro direktorei Ivetai Ozoliņai, kuri įsitikinusi, kad ši antis buvo nepatenkintų tiekėjų triukas, siekiant suklaidinti žmones ir sukelti paniką.

„Su manimi susisiekusi Latvijos Nacionalinio kraujo centro direktorė I.Ozoliņa patikino, kad mūsų kaimyninėje valstybėje situacija yra ne tik kontroliuojama, bet ir niekuo nepasikeitusi. Jos manymu, ši informacija greičiausiai buvo paskleista tiekėjų, kurie, norėdami papildomo pelno, siekė sugadinti Latvijos NKC reputaciją. Juk tokia siaubą kelianti melaginga informacija plinta be galo greitai ir gali turėti itin didelių pasekmių.

I.Ozoliņa patvirtino, kad jaudintis nėra dėl ko. Latvijos NKC saugomame kraujyje tikrai nebuvo rasta hepatito C infekcijos ir joks sveikas žmogus juo apkrėstas nebuvo. Pasak direktorės, burbulas buvo išpūstas dėl kai kurių asmenų kraujyje rastų antikūnų ligai, kurie jų organizme buvo dar prieš perpilant sveiką kraują.

Čia užtenka loginio mąstymo – juk kraujas asmeniui perpilamas ne šiaip sau, jis turi kuo nors sirgti. Taigi, būtent tos ligos, kuri buvo gydoma kraujo perpylimu, antikūnai ir buvo rasti. Tad panikos skleisti tikrai nėra priežasties, verčiau reikėtų pasidžiaugti, kad Latvijos NKC naudojamos technologijos ne tik aptinka menkiausius antikūnus, bet ir pasirūpina, kad asmenys, kurių kraują ištyrė, būtų informuoti apie reikalingus išsamius diagnostinius tyrimus.

Be abejo, mėginant susisiekti su kai kuriais asmenimis paaiškėjo, kad jie mirė. Tačiau mirties priežastis buvo ne perpiltas kraujas, o liga, dėl kurios jiems ir prireikė to kraujo perpylimo“, – rėžė Lietuvos NKC direktorė J.Bikulčienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.