Rankos paspaudimas atskleis lemtingą informaciją apie sveikatą

Mokslininkai įsitikinę, kad rankos paspaudimas gydytojui apie paciento sveikatą gali pasakyti daugiau nei kraujospūdžio pamatavimas ir net perspėti apie gresiančią ankstyvą mirtį.

Mokslininkai įsitikinę, kad rankos paspaudimas gydytojui apie paciento sveikatą gali pasakyti daugiau nei kraujospūdžio pamatavimas ir net perspėti apie gresiančią ankstyvą mirtį.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai įsitikinę, kad rankos paspaudimas gydytojui apie paciento sveikatą gali pasakyti daugiau nei kraujospūdžio pamatavimas ir net perspėti apie gresiančią ankstyvą mirtį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2016, 9:05 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:00 PM

Mokslinių tyrimų duomenimis tiems, kurie ranką spaudžia silpnai, yra didesnė infarkto ar insulto rizika. Tai taip pat gali perspėti apie sunkią ligą ar net ankstyvą mirtį. Kuo silpniau žmogus spaudžia ranką – tuo didesnis pavojus jam gresia.

Tiesa, reikia daugiau tyrimų, kad būtų nustatyta, ar pastangos sustiprinti raumenis gali padėti išvengti šio pavojaus.

Susilpnėjusius raumenis mokslininkai jau anksčiau siejo su galima ankstyva mirtimi, neįgalumu ir liga, net jei kitų simptomų nesimato. Šiuo tyrimu bandyta išsiaiškinti, ar vien iš rankos spaudimo tvirtumo galima spręsti apie žmogaus sveikatą.

Apie 140 tūkst. žmonių iš 17 skirtingų šalių nuo 35-ies iki 70-ies metų amžiaus buvo stebimi 4-erius metus. Spaudimo tvirtumas buvo matuojamas specialiu prietaisu, kuris nustato delno ir dilbio raumenų stiprumą. Paaiškėjo, kad jei spaudimo stiprumas sumažėdavo 5 kilogramais, rizika mirti nuo širdies ligų padidėdavo 17 proc.

Ryšis išliko net atsižvelgiant į tokius veiksnius kaip amžius, fizinis aktyvumas, rūkymas ir alkoholio vartojimas.

Mirtingumas nuo širdies smūgio ar vėžio buvo didesnis, jei žmogus negalėjo stipriai sugniaužti rankos. Tai leidžia manyti, kad raumenų stiprumas gali padėti nuspėti, ar sunkia liga sergantis žmogus mirs, ar išgyvens.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.