Moteris jautė žodžių skonį ir užuodė garsus, bet tada į ją trenkė žaibas

Niekas šiame pasakojime neskamba tikėtinai, tačiau tai yra tikra istorija. Trenkęs žaibas nuslopino moters gebėjimus jausti žodžių skonį ir užuosti garsus. Visgi, vėliau jie sugrįžo. Nors šios moters, kurios tapatybė yra slepiama, istorija yra išskirtinė, iš tikrųjų, žmonių, kurie gali užuosti garsus, matyti kitų žmonių auras ar savo oda jausti spalvas yra ne taip jau mažai.

Trenkęs žaibas nuslopino moters gebėjimus jausti žodžių skonį ir užuosti garsus.<br>123rf nuotr.
Trenkęs žaibas nuslopino moters gebėjimus jausti žodžių skonį ir užuosti garsus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Jan 7, 2017, 10:29 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:55 PM

Šis fenomenas vadinamas sinestezija. Tai – neurologinis sutrikimas, kuomet vieno pojūčio stimuliavimas sukelia jausmus kitų pojūčių neurologiniuose centruose. Tai yra, žmonės matydami objektus jaučia tam tikrą skonį, arba girdėdami muziką mato įvairiaspalves bangas. Kartais šis fenomenas supainiojamas su aiškiaregyste ar panašiomis fantastinėmis galiomis, nes sinestetai gali matyti kitų žmonių „auras“.

Draugų asmenybės kai kurių sinestetų smegenyse yra susiejamos su tam tikromis spalvomis, kurias vėliau jie mato kaskart juos sutikę. Įdomu ir tai, kad kai kurie šį sutrikimą turintys žmonės gali pasakyti, kokį garsą skleidžia pyragas ar kokios tekstūros yra nakties dangus. Kartais nemalonūs kvapai jiems gali sukelti skausmą arba kutenti odą. Egzistuoja daugybė sinestezijos tipų ir kai kurie jų yra ne tokie jau reti.

Sinestetai gali gyventi visavertį gyvenimą ir dažnai ilgą laiką nežino, kad jų pojūčiai skiriasi nuo tų, kuriuos jaučia kiti žmonės. Tačiau kai kuriems šį sutrikimą turintiems žmonėms papildomi pojūčiai yra labai nepatogūs.

Viena moteris, žiniasklaidoje pristatoma kaip „AB“, nuo gimimo galėjo girdėti spalvas. Ji pasakojo, kad pastelinės spalvos jos galvoje skleidė aukštesnio dažnio garsą, o ir aplink draugus, priklausomai nuo jų asmenybės bruožų, moteris nuolat regėjo spalvotas aureoles. Visgi, vieną kartą į merginą trenkė žaibas ir jos sinestezijos simptomai pradingo.

Žaibas tuomet dar paauglės merginos nepražudė, tačiau vėliau jai prasidėjo migrena. AB pradėjo vartoti vaistus ir pastebėjo, kad sinestezijos simptomai pradingo. Mokslininkams tai yra labai svarbi informacija, nes tai reiškia, kad sinestezija įsišaknija daug giliau smegenyse nei buvo manoma prieš tai. Tiesa, kai kurie AB sinestezijos simptomai vėliau sugrįžo.

Girdėti spalvas ar matyti draugų auras gali skambėti kaip juokinga būsena, tačiau ji kai kuriuos tai gebančius žmones labai vargina. Mokslininkai kol kas labai mažai žino apie šį sutrikimą.

Sinesteziją sunku tyrinėti todėl, kad skirtingi žmonės pasižymi skirtingais simptomais.

Pavyzdžiui, viena sinestetė nemato garsų ir neužuodžia spalvų, tačiau jaučia keistas emocijas, kuomet liečia tam tikrus paviršius. Švitrinis popierius jai kelia kaltės jausmą, o žvakių šviesa verčia susigėsti.

Apie sinesteziją Lietuvoje portalas lrytas.lt yra rašęs ir anksčiau. Publikaciją apie klaipėdietės gebėjimą matyti skaičius spalvomis galite perskaityti žemiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.