Medikai pašiurpę: nuo kvaišalų apsvaigusios motinos gimdo tokius pat vaikus

Nuo sausio 1 d. įsigaliojo Civilinio kodekso pataisos, pagal kurias savivaldybės iš šeimų paimtus kūdikius iki trejų metų į globos namus gali atiduoti tik išimties tvarka, kai jiems būtina specializuota sveikatos priežiūra. Tačiau šiuose vaikų namuose jie gali likti ne ilgiau nei tris mėnesius.

Nors skaičiai ir nedidėja, apsvaigusių gimdyvių vis tiek pasitaiko.<br>123rf.com
Nors skaičiai ir nedidėja, apsvaigusių gimdyvių vis tiek pasitaiko.<br>123rf.com
Nors skaičiai ir nedidėja, apsvaigusių gimdyvių vis tiek pasitaiko.<br>123rf.com
Nors skaičiai ir nedidėja, apsvaigusių gimdyvių vis tiek pasitaiko.<br>123rf.com
Alkoholinis vaisiaus sindromas pasireiškia maža galvos apimtimi, siauru akių plyšiu, raukšlėmis akių kampučiuose, žema nosies nugarėle, trumpa ir plokščia nosimi, neryškiu ir trumpu lataku tarp viršutinės lūpos ir nosies, plona viršutine lūpa, sulėtėjusiu augimu ir per mažu svoriu.<br>123rf.com
Alkoholinis vaisiaus sindromas pasireiškia maža galvos apimtimi, siauru akių plyšiu, raukšlėmis akių kampučiuose, žema nosies nugarėle, trumpa ir plokščia nosimi, neryškiu ir trumpu lataku tarp viršutinės lūpos ir nosies, plona viršutine lūpa, sulėtėjusiu augimu ir per mažu svoriu.<br>123rf.com
Nors skaičiai ir nedidėja, apsvaigusių gimdyvių vis tiek pasitaiko.<br>123rf.com
Nors skaičiai ir nedidėja, apsvaigusių gimdyvių vis tiek pasitaiko.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (4)

Elzė Laužikaitė

Jan 10, 2017, 5:21 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 12:08 PM

Šiandien Vilniuje tėra viena profesionali socialinė globėja, galinti ir sutinkanti savo namų duris atverti kūdikiams. Kitos socialinių globėjų šeimos jaunesnių nei 3 metų amžiaus vaikų priimti nesutinka, todėl kyla klausimas: ką daryti su be globos likusiais kūdikiais? Ir kiek kūdikių apskritai gimsta sunkios sveikatos būklės?

Didžiausia problema – sergantys vaikai

Šias pataisas pasiūlė prezidentė Dalia Grybauskaitė, tvirtindama, kad kūdikių vaikų namai yra sovietinis palikimas, kurio reikia atsikratyti. Todėl dabar Vilniaus savivaldybė kūdikius, kurie neturi sveikatos sutrikimų ir negali būti grąžinti biologiniams tėvams, iš karto siūlo būsimiems įtėviams.

Vilniaus miesto savivaldybės Globos ir įvaikinimo poskyrio vedėja Lina Pupelienė LRT sakė, kad didžiausia problema kils dėl vaikų, turinčių alkoholinį vaisiaus ar Downo sindromus. Pasak jos, šių sveikatos sutrikimų turinčių vaikų žmonės paprastai nesirenka.

„Problema dabar bus su tais vaikučiais, kurie turi sveikatos sutrikimų, tarkim alkoholinį vaisiaus sindromą ar Downo sindromą – tokių vaikučių šeimos įvaikinti tikrai nesirenka. Jeigu kalbėtume apie vaikus nuo gimimo iki 3 metų, Vilniaus miestui reikėtų mažiausiai 20 socialinių globėjų šeimų, kurie paimtų bent po 2 vaikus“, – skaičiavo ji.

Apsvaigusių motinų skaičius nesikeitė

Pakalbinus didžiausių šalies ligoninių specialistus paaiškėjo, kad per pastaruosius metus narkotinių medžiagų bei alkoholį vartojusių motinų skaičius nepasikeitė.

Tiesa, oficiali statistika šiuo klausimu nėra renkama, be to, moterys dažnai slepia nėštumo metu vartojusios alkoholį ar kitas medžiagas. Tikrai skamba neįtikėtinai, kad esame trečia valstybė pasaulyje pagal alkoholio suvartojimą, bet atlikti tyrimai rodo, kad per metus gimsta vos keli vaikai, turintys tokių problemų.

Pasirodo, dėl alkoholio ar kitų priklausomybių kilę vaiko raidos sutrikimai ne visuomet susiejami su tikrąja priežastimi. Medikai mato tik su pačią ledkalnio viršūnę – labai sunkius atvejus, pavyzdžiui, vaisiaus alkoholinį sindromą. Visi kiti atvejai į statistiką nepatenka, bet negalima teigti, kad nėščiųjų alkoholio vartojimas nepadaro įtakos vaisiui. Visi kiti probleminiai atvejai tenka nebe medikams – su jais vėliau tenka dirbti mokytojams, teisėsaugininkams ir kitiems specialistams.

Kauno klinikų Neonatologijos klinikos vadovė prof. Rasa Tamelienė tik patvirtino, kad čia besisvaiginančių gimdyvių pasitaiko pavieniai atvejai. Tą pat nurodė ir Vilniaus bei Šiaulių specialistai.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos Naujagimių ir naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus vedėja gydytoja neonatologė Virginija Gedvilienė patvirtino, kad šioje ligoninėje gimė vienas tam tikrų medžiagų per nėštumą paveiktas vaikas.

Vis dėlto ir tie reti atvejai medikus šiurpina.

Pasitaiko ir sunkių atvejų

Pasak VUL Santariškių klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro Nėštumo patologijos skyriaus vedėjos gydytojos akušerės-ginekologės Dalios Laužikienės, vienoje didžiausių šalies ligoninių tendencijos nesikeičia. Specialistei antrino ir Naujagimių skyriaus vedėja Ingrida Pilypienė, tačiau pastaroji pabrėžė, kad neaugantis apsvaigusių, priklausomų nėščiųjų skaičius dar nereiškia, kad problema yra išspręsta.

„Nors skaičiai ir nedidėja, apsvaigusių gimdyvių vis tiek pasitaiko. Pas mus yra pasitaikęs įgimtu sifiliu sergantis vaikelis, nes nėštumo metu jo motina nesitikrino, šia liga sirgo ir pas mus atvežta buvo tik gimdyti.

Akivaizdu, kad naujagimio sveikata labai priklauso nuo motinos. Viena moteris pas mus lankėsi kone kiekvienais metais ir kasmet vis pagimdydavo po vaikelį. Jai pačiai buvo diagnozuota narkomanija, ŽIV.

Narkomanija sergančios motinos vaikams per pirmą parą išryškėja abstinencijos požymiai. Jie gali būti labai įvairūs, pradedant nuo skausmų, baigiant traukuliais ar kvėpavimo sustojimu. Tokie naujagimiai yra gydomi reanimacijos skyriuje, jiems gali būti skiriami stiprūs traukulius malšinantys vaistai.

Svarbu prižiūrėti, kad motina jų nemaitintų savo pienu, nes su juo į vaiko organizmą patenka ir narkotinės medžiagos“, – kalbėjo gydytoja.

Besigydančioms motinoms kūdikiai atiduodami

Vis dėlto gydytoja I.Pilypienė patvirtino, kad pasitaiko tikrai nemažai nuo narkotinių medžiagų priklausomų moterų, kurios yra nusprendusios pakeisti savo gyvenimo būdą. Nors joms diagnozuota narkomanija, šią priklausomybę moterys gydosi metadonu. Tai opioidų grupei priskiriamas vaistas, padedantis atprasti nuo priklausomybės.

„Tikrai pasitaiko motinų, kurios, nusprendusios pakeisti savo gyvenimo būdą, ėmė gydytis metadonu. Kadangi metadonas taip pat sukelia priklausomybę, šių moterų vaikučiams irgi išryškėja abstinencijos požymiai, tačiau jie tikrai nėra tokie ryškūs, kaip nuo narkomanijos nesigydančių moterų vaikams“, – kalbėjo ji.

Atsižvelgdamas į priklausomybe sergančios motinos būklę ir į tai, ar ji pasiruošusi rūpintis savo vaiku, socialinis ligoninės darbuotojas gali kūdikiui neleisti vykti kartu su biologine motina.

Jei nusprendžiama, kad kūdikis gali namo vykti kartu su savo biologine motina, užtikrinama, kad jos namuose reguliariai lankysis ir socialinis darbuotojas, prižiūrėsiantis ir stebėsiantis bendrą situaciją.

Kokia ateitis laukia nėštumo metu paveiktų vaikų?

Vilniaus gimdymo namų Naujagimių skyriaus vedėja gydytoja Silva Narbutienė patvirtino, kad kai kuriems naujagimiams sunkios būna ne tik pirmosios paros šiame pasaulyje. Medikė teigė, kad neretai motinų priklausomybės tokiems vaikučiams turi įtakos ir vėlesniame gyvenime.

„Pirmasis pavojus, su kuriuo kūdikis yra priverstas susidurti dar įsčiose, yra tiesiai į jo organizmą patenkančios narkotinės medžiagos ar alkoholis. Be jo, grėsmę kelia ir įvairios virusinės infekcijos, kuriomis motina gali kūdikį užkrėsti vartodama intraveninius narkotikus.

Nuo to, ar kūdikiui buvo perduota infekcija, ar kokiu nors kitu būdu jo sveikata buvo paveikta motinos priklausomybės, gali priklausyti ir vėlesnė jo gyvenimo kokybė. Nėštumo metu alkoholį vartojusių motinų vaikams gali išsivystyti vaisiaus alkoholinis sindromas.

Jis pasireiškia maža galvos apimtimi, siauru akių plyšiu, raukšlėmis akių kampučiuose, žema nosies nugarėle, trumpa ir plokščia nosimi, neryškiu ir trumpu lataku tarp viršutinės lūpos ir nosies, plona viršutine lūpa, sulėtėjusiu augimu ir per mažu svoriu.

Jie gali turėti ir vystymosi sutrikimų. Tai gali būti hiperaktyvumas, nesugebėjimas sutelkti dėmesio, sunkumai mokytis, kalbos, klausos ir mitybos sutrikimai. Sunkiais atvejais pasitaiko širdies, lyties organų, inkstų vystymosi sutrikimų, smegenų pažeidimų.

Žinoma, tokie požymiai pasitaiko ne visiems vaikams, tačiau tai nereiškia, kad egzistuoja „saugus“ kiekis alkoholio, kurį būtų galima suvartoti nėštumo metu. Todėl nėščiosios privalo suprasti, kad yra atsakingos ne tik už savo, bet ir už vaisiaus sveikatą bei tolimesnį vystymąsi.

Tiesiog širdis plyšta žiūrint į verkiančius, besikratančius naujagimius, kurie tapo priklausomi dėl motinų kaltės. Laimei, skyrus gydymą galima tokiems vaikučiams padėti, tačiau kiekvienas iš jų yra paveiktas skirtingai. Be to, dabar maišomos įvairios narkotinės medžiagos, kurių poveikis taip pat gali būti labai įvairus“, – kalbėjo gydytoja S.Narbutienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.