Nemokamas dantų gydymas panevėžietę pribloškė: kosminė suma arba važiuok į Vilnių

Valstybė deklaruoja, kad vaikams dantų gydymas nemokamas, tačiau Panevėžyje taip nėra. Net iš miesto kišenės išlaikoma poliklinika iš tėvų eurus lupa už jų vaikų dantų gydymą, o jei nepatinka, siunčia važiuoti į sostinę – ten bus nemokamai. Tik pamiršta, kad kelionė nulups ne ką mažiau.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Inga Smalskienė, www.panskliautas.lt

2017-01-31 22:05, atnaujinta 2017-04-11 01:54

Tik teoriškai nereikia

Tris nepilnamečius vaikus su vyru auginanti panevėžietė Skirmantė Zigmantienė negali vaikų dantų gydyti privačiose odontologijos klinikose. Moteriai, kaip ir daugeliui nedideles pajamas turinčių gyventojų, kainos ten atrodo kosminės.

S.Zigmantienė naudojasi su ligonių kasomis sutartis turinčių odontologijos gydymo įstaigų paslaugomis.

Jose valstybė garantuoja nemokamą dantų gydymą vaikams, o suaugusiesiems reikia susimokėti tik už gydymo metu sunaudotas medžiagas.

Tačiau, kai panevėžietės 13 metų dukrai prireikė sugydyti nuolatinio danties šaknų kanalus, paaiškėjo, kad teks patuštinti piniginę net ir valdiškoje odontologijos įstaigoje.

Panevėžio odontologijos poliklinikoje iš S.Zigmantienės paprašė pinigų už endodontologo paslaugą, nors ji vaikams yra nemokama.

Panevėžio teritorinė ligonių kasa, raginanti gyventojus nesileisti gobšių medikų už nosies vedžiojamiems ir visada skųstis jai, šiuo atveju skėsčioja rankomis.

Esą teoriškai tėvams mokėti nereikėtų, bet praktiškai – teks.

Endodontų labai trūksta

S.Zigmantienė pasakojo, kad pas endodontą jos dukrą nusiuntė jai dantis gydžiusi Panevėžio poliklinikos odontologė. Gydytoja pasakė, kad mergaitei, jeigu nori išsaugoti dantį, reikia mikroskopu sugydyti dantų šaknų kanalus.

Pirminę odontologinę pagalbą teikianti poliklinika neturi nei tokio specialisto, nei medicinos aparatūros.

Apskritai visame Panevėžyje gydytojus endodontus galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Jie dirba privačiai, o paslaugų kainos į jų kėdę pirmą kartą atsisėdusį pacientą gali smarkiai šokiruoti. Vieno kanalo gydymas pagal sudėtingumą siekia 50–100 eurų. O dantis dažnai turi ne vieną, o kelis kanalus.

S.Zigmantienės dukros dantyje yra 3 gydymo reikalingi kanalai.

Motina išsiaiškino, kad valdiškoje Panevėžio odontologijos poliklinikoje vieną dieną per savaitę dirba endodontas, taigi apsidžiaugė, kad ten jos dukrai dantį sugydys už dyką.

Dukros dantis ar pinigai?

Dar prieš skambindama į įstaigą, S.Zigmantienė internete pasitikslino, kad tiek pirminė, tiek antrinė, sudėtingesnė odontologinė pagalba, kokia šiuo atveju reikalinga jos dukrai, vaikams yra nemokama. Tačiau paskambinusi į polikliniką ji išgirdo, kad vis tiek turės mokėti.

„Man buvo pasakyta, kad vieno kanalo gydymas kainuoja nuo 30 iki 50 eurų. Paslauga mokama tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. Jeigu nenoriu čia vesti dukters, galiu kreiptis į privačias klinikas“, – pasakojo S.Zigmantienė.

Taigi motinai teko rinktis – pinigai ar dukros dantis. Nors penkių asmenų šeima nelengvai verčiasi, abu yra neįgalūs, tėvai nusprendė susiveržti diržus dėl vaiko sveikatos.

S.Zigmantienė dukrą pas endodontologą registravo sausio pradžioje, o taloną gavo tik vasario 23 dienai.

„Paaiškėjo, kad norinčių patekti pas šį dantistą gerokai daugiau, nei jis pajėgus priimti. Talonai išgraibstomi akimirksniu“, – pasakojo moteris.

Bijo patirti nuostolių

Tačiau moteriai taip ir liko neaišku, kodėl ji turi mokėti už paslaugą, kuri vaikams yra nemokama.

„Suprantu, kad privačiai dirbantis specialistas neprivalo vaikų gydyti nemokamai. Bet čia valdiška gydymo įstaiga, turinti sutartį su Panevėžio teritorine ligonių kasa“, – stebėjosi panevėžietė.

Panevėžio odontologijos poliklinikos direktorius Karolis Valantinas neneigė, kad endodontologo paslaugos vaikams turėtų nekainuoti, tačiau praktiškai taip nėra.

Mat poliklinika jau bene treti metai, kai yra nutraukusi sutartį su Panevėžio teritorine ligonių kasa dėl endodontologijos paslaugų kompensavimo, nes jai tiesiog neapsimokėjo jos turėti.

„Ligonių kasa mums už vieną konsultaciją mokėjo 12 eurų, o juk realios paslaugos kainos yra 3–4 kartus didesnės. Vien mikroskopas kainavo 40 tūkst. litų, nekalbant apie kabineto įrengimą. Jau po trijų mėnesių pamatėme, kad taip dirbdami patirsime didelių nuostolių ir neišlaikysime endodonto. Šie deficitiniai specialistai reikalauja solidaus atlyginimo“, – kalbėjo K.Valantinas.

Vilniuje ir Kaune – nemokamai

Panevėžio ligonių kasos direktorius Jonas Narbutas iš pradžių ir pats nenorėjo patikėti, kad iš S.Zigmantienės galėjo būti pareikalauta susimokėti už vaikui reikalingą endodontologinę pagalbą. Direktorius patikino, kad vaikams dantų gydymas yra kompensuojamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo.

Netrukus „Panevėžio kraštui“ paskambinęs Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius patvirtino, kad miesto Odontologijos poliklinika iš tiesų yra nutraukusi sutartį su kasa dėl endodontologo paslaugų ir teikia jas mokamai.

Paklaustas, ar valdiška poliklinika turėjo teisę elgtis taip, kaip jai labiau apsimoka, ir atsisakyti vaikus gydyti nemokamai, nors tokį gydymą jiems garantuoja šalies įstatymai, jis atsakė, kad kasa negalėjo priversti įstaigos tęsti sutartį.

„Problema, kad Panevėžyje labai trūksta endodontologų“, – paaiškino J.Narbutas.

Pasak jo, tėvai galėjo vežti vaikus į Vilniaus Žalgirio kliniką ar Kauno klinikas, ten suteikiama nemokama pagalba.

Tačiau vadovai tarsi pamiršta, kiek kainuoja kelionės į didmiesčius. S.Zigmantienė apie tokią galimybę žinojo, tačiau paskaičiavusi kelionių kainas ir įvertinusi, kad dukrai teks praleisti daug pamokų, nusprendė jai dantį gydyti čia, Panevėžyje.

Pirštu – į vietos valdžią

Aiškinomės aukštesniu lygiu. Valstybinės ligonių kasos atstovai atsakė, kad Panevėžyje trūksta specialistų endodontologų.

Kitos gydymo įstaigos, sudariusios sutartį su ligonių kasomis ir mieste galinčios teikti endontologo paslaugas – „Dentika“ ir „R.V.L.“ – šiuo metu taip pat neturi specialisto endodontologo. Ligonių kasos žiniomis, viena iš šių įmonių veda derybas su specialistais, tad galbūt gali būti gerų naujienų.

Panevėžio odontologijos poliklinikos steigėja yra Panevėžio miesto savivaldybė, tad ji turėtų užtikrinti, kad žmonės gautų reikiamą pagalbą savo mieste.

Panevėžio savivaldybės Sveikatos poskyrio vedėjas Mindaugas Burba prisipažino, kad apie tai, jog Panevėžio odontologijos poliklinika nutraukė sutartį su Panevėžio teritorine ligonių kasa, sužinojo tik aiškinantis šią istoriją.

„Analizuosime situaciją ir svarstysime, ką daryti“, – tik tiek žadėjo valdininkas.

Priemoka – už medžiagas

Einant į mišką – vis daugiau medžių. Benagrinėdami šią istoriją, išsiaiškinome, kad apskritai net ir nesudėtingas vaikų dantų gydymas jau faktiškai yra mokamas, tik šįkart vartojamas žodis „priemoka“.

Panevėžietė Rima (vardas ir pavardė redakcijai žinoma) odontologams mokėjo ir už moksleivio sūnaus dantų plombavimą, ir už danties išrovimą. Vaiką ji vedė į miesto centre, Laisvės aikštėje, esančią bendrovės „Panevėžio odontologai“ kliniką.

Šeimos klinika, kurioje yra prisirašiusi Rima ir jos sūnus, yra sudariusi sutartį su šia odontologijos įstaiga dėl pirminės odontologijos pagalbos teikimo savo pacientams. O pastaroji – su Panevėžio teritorine ligonių kasa.

Tai reiškia, kad Rimos nepilnamečiam sūnui dantų gydymas turi nekainuoti, nes už jį sumoka kasa. Tačiau motinai vaiko dantų gydymas kainavo ne vieną dešimtį eurų.

Bendrovės „Panevėžio odontologai“ administratorė Skaistė Šimėnienė sakė, kad tėvams tenka primokėti už vaikų dantų gydymą. Pieninio danties plomba kainuoja 4 eurus, nuolatinio – 15 eurų.

„Mes perkame geresnės kokybės medžiagas“, – aiškino pašnekovė, paklausta, kodėl apmokestina gydymą.

O juk sutaupo iš kitų

„Panevėžio odontologai“ aptarnauja septynių šeimos klinikų pacientus, iš viso – apie 12 tūkst. gyventojų, iš jų – apie 1,5 tūkst. vaikų.

Ligonių kasos gydymo įstaigoms už pirminę odontologijos pagalbą suaugusiems kasmet moka po 10,99 euro, už vaikų – 13,56 euro per metus. Taigi padauginus iš nurodytų skaičių išeina ne tokia ir maža suma: per 150 tūkst. eurų.

Juolab kad toli gražu ne kiekvienas prirašytas gyventojas naudojasi iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto kompensuojamomis dantų gydymo paslaugomis. Dauguma gyventojų dantis gydosi privačiose klinikose, tad šitaip tarsi sutaupo tiems, kurie gydosi.

Gudriai apeina įstatymus

Iš „Panevėžio krašto“ apie tokią praktiką išgirdęs Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius J.Narbutas buvo nustebintas.

„Koks skirtumas – pieninis ar nuolatinis dantis. Vaikams gydymas yra nemokamas“,– sakė jis.

Direktorius žadėjo pasiaiškinti, kas vyksta minėtoje įstaigoje. Pasak J.Narbuto, nepakankamai tikslus odontologijos paslaugų reglamentavimas odontologams sudaro sąlygas apmokestinti pacientus.

Sveikatos apsaugos ministerijos Motinos ir vaiko sveikatos skyriaus vedėja Aušrutė Armonavičienė sakė, kad surasti išeitį turi Panevėžio miesto savivaldybė, nes ji yra atsakinga už pirminės ir antrinės sveikatos priežiūros organizavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.