Geriausia dovana sau – plati šypsena

Vyriausiąjį šalies Kalėdų Senelį Kalėdą – A.Bagdoną sužavėjo gydytojo T.Stumbrio profesionalumas.<br>Klinikos nuotr.
Vyriausiąjį šalies Kalėdų Senelį Kalėdą – A.Bagdoną sužavėjo gydytojo T.Stumbrio profesionalumas.<br>Klinikos nuotr.
Pacientei pritaikyta protezo ant 4 implantų metodika.<br>Klinikos nuotr.
Pacientei pritaikyta protezo ant 4 implantų metodika.<br>Klinikos nuotr.
Prieš gydymą.<br>Klinikos nuotr.
Prieš gydymą.<br>Klinikos nuotr.
Po gydymo.<br>Klinikos nuotr.
Po gydymo.<br>Klinikos nuotr.
Prieš gydymą.<br>Klinikos nuotr.
Prieš gydymą.<br>Klinikos nuotr.
Po gydymo.<br>Klinikos nuotr.
Po gydymo.<br>Klinikos nuotr.
Prieš gydymą.<br>Klinikos nuotr.
Prieš gydymą.<br>Klinikos nuotr.
Po gydymo.<br>Klinikos nuotr.
Po gydymo.<br>Klinikos nuotr.
Prieš gydymą.<br>Klinikos nuotr.
Prieš gydymą.<br>Klinikos nuotr.
Po gydymo.<br>Klinikos nuotr.
Po gydymo.<br>Klinikos nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2017-02-06 11:17, atnaujinta 2017-04-10 16:41

Netekus vieno ar kelių dantų norisi slėpti šypseną, o jei jų stinga daugiau, tradiciškai pasirenkami išimamieji protezai. Vis dėlto juos nešiojant neretai kyla nepatogumų: kai žmogus valgo ar kalba, baiminasi, kad jie tuoj išsprūs iš burnos. Dėl to pasitaiko, kad tokie asmenys jaučia nepasitikėjimą savimi, skausmą ir raumenų įtampą.

Šiuolaikinė odontologija siūlo išeitį, leisiančią pabėgti nuo įvardytų problemų, – dantų implantus. Deja, nors apie juos yra daugybė informacijos, vis dar sklando nemažai baimę keliančių mitų. Nepaisant to, implantais pasitiki vis daugiau žmonių, vienas jų – vyriausiasis šalies Kalėdų Senelis Kalėda – Arvydas Bagdonas.

Dantų implantacijos ir estetinio protezavimo profesionalas gydytojas odontologas Tomas Stumbrys, vadovaujantis odontologijos klinikai „Papadent“, teigia, kad kas kartą bendraudamas su besidominčiaisiais dantų implantais atsako į tuos pačius esminius klausimus. Tai jį privertė suvokti, kad švietimo šioje srityje vis dar nepakanka, todėl klinika jau kelintą kartą rengia šviečiamuosius seminarus, į kuriuos susirenka arti pusšimčio žmonių.

– Tai, kad jūsų klinika jau ne pirmąkart rengia šviečiamuosius seminarus, ko gero, parodo, jog informacijos apie dantų implantus vis dar nėra pakankamai. Su kokiomis baimėmis žmonės susiduria?

– Iš tiesų švietimo šiuo klausimų vis dar stinga. Daugelis mano, kad dantų implantai – sudėtingas ir skausmingas reikalas, atimantis daug laiko ir lėšų. Galiausiai pacientai bijo, kad implantai paprasčiausiai nepatikimi, – neprigis. Mūsų rengiamuose nemokamuose seminaruose dažniausiai ir sulaukiame tokių esminių klausimų. Dažnai žmonės vengia ateiti į asmeninę konsultaciją, nes gėdijasi savo dantų būklės, dėl to jiems priimtinesnis variantas dalyvauti seminare ir po jo pasikonsultuoti. Visus, kuriems aktuali informacija apie dantų implantus ir gydymo metodikas, norime pakviesti į nemokamą seminarą vasario 21 dieną.

– Kaip tuomet paprastai paaiškinti, kodėl atsiranda baimė, kad implantai neprigis?

Implantas įsriegiamas į žandikaulį, jis naudojamas kaip atrama danties vainikėliui atkurti. Dirbant saugiai ir moderniais metodais atmetimo rizika sumažėja iki vieno procento. Tad drąsiai galima teigti, kad, atsižvelgiant į ilgaamžiškumą ir sėkmės procentą, patikimesnio gydymo būdo odontologijoje šiandien nėra. Implantų gamintojas suteikia viso gyvenimo garantiją implantui, tad ši rizika pacientui nieko nekainuoja. Be to, esant naujoms technologijoms šlifuoti greta esančius dantis ir dėti dantų tiltą būtų tiesiog nesąžininga, ypač kai tai kainuoja beveik tiek pat, kiek implantas.

– O skausmas? Nemažai pacientų bijo elementarios dantų patikros odontologo kėdėje, ką jau kalbėti apie implantų sriegimą.

– Dažniausiai jis būna šimtus kartų mažesnis, nei atvykstantys pacientai tikisi. Skausmas juntamas tol, kol suleidžiama vaistų.

Be to, baimę prireikus padeda nugalėti sedacija. Šiai procedūrai naudojami vaistai, kurie padeda pacientams atsipalaiduoti dantų gydymo metu. Tai nėra bendrinė nejautra. Pacientas yra sąmoningas, tik atsipalaidavęs arba snaudžia. Galiausiai procedūros visiškai arba iš dalies neatsimena.

Dažnai baimė kamuoja vyresnio amžiaus žmones – jie dar sovietiniais laikais ėjo pas gydytojus odontologus ir turi labai blogų prisiminimų apie gydymo būdus, tačiau dabar viskas kardinaliai pasikeitę ir visos procedūros atliekamos su nuskausminimu, kuris prilyginamas uodo prisilietimui.

– Kiek pacientai turi laukti, kol jau gali krimsti riešutus tarsi savais dantimis?

– Kaip minėjau, dantų implantavimo operacijai dažniausiai užtenka vietinės nejautros. Ko gero, geriausia tai, kad pačiam implantavimui atlikti pakanka vieno vizito. Tuomet yra du variantai: tą pačią arba kitą dieną galime padaryti laikinąjį dantį arba implantas užsiuvamas ir paliekamas gyti, jei tai ne estetinėje zonoje. Nuolatiniai dantų vainikėliai uždedami po 2–6 mėnesių.

– Pasitaiko atvejų, kai implantuoti dantų pacientui tiesiog negalite?

– Jei pacientas seniai neturi dantų, žandikaulio kaulas atrofavęsis, tai padaryti sudėtingiau, tačiau net ir tokiais atvejais galima atrasti vietos ir būdų, leisiančių atkurti dantis. Kaulo tankį, storį padeda nustatyti kompiuterinė tomografija, kuri parodo 3D vaizdą, kaulo kiekį. Šis tyrimas atliekamas mūsų klinikoje ir 9 iš 10 atvejų atrandame kaulo, kurio nebuvo matyti panoraminėje nuotraukoje. Jei vis dėlto kaulo nėra pakankamai, jį įmanoma atauginti, tiesa, tai užtrunka ilgiau ir kainuoja brangiau. Todėl pacientus raginame per ilgai nesvarstyti dėl dantų implantavimo, nes bėgant laikui kaulas tirpsta ir prireikia papildomų išlaidų.

– Tačiau vis tiek atsiranda pacientų, kurie numoja ranka į tuos svarstymus ir pasirenka nešioti plokštelę. Taip pigiau. Ji, deja, trina ir krinta. Ką tokiu atveju galite pasiūlyti?

– Implantavimo kainos Lietuvoje šiuo metu vienos patraukliausių Europoje, dirbame su skirtingomis implantavimo sistemomis ir jas pritaikome pagal pacientų finansines galimybes.

Tačiau jei pacientas vis dėlto apsisprendžia nešioti plokštelę, galime pasiūlyti įsriegti implantus arba mini implantus, kurie tarsi segtukai plokštelę laiko tvirtai, o kai reikia, ją galima išimti. Šiam variantui reikia minimalių investicijų, o kaina tokia pat, kiek per kelerius metus išleidžiama protezų klijams, tačiau patogumas nesulyginamas. Yra ir kitas kur kas patogesnis gydymo metodas, kuriam nereikia kaulo priauginimo, – tai protezas ant 4 implantų, kuris yra neišimamas, fiksuotas ir pagaminamas vos per 24 valandas. Tokias operacijas klinikoje atliekame kiekvieną dieną.

Dabar tai vienas pažangiausių būdų Lietuvoje, kaip atkurti visus dantis, ir atėjus su tuščia burna arba vos keletu protezuoti netinkamų dantų jau kitą dieną galima džiaugtis plačia šypsena.

Beje, pagal šią metodiką vyriausiajam šalies Kalėdų Seneliui A.Bagdonui buvo implantuoti viršutinio žandikaulio dantys.

– Tenka pastebėti, kad implantų kaina nemaža, ne visi gali susimokėti už procedūrą. Ką tokiu atveju daryti?

– Tinkamai prižiūrimi implantai gali tarnauti visą gyvenimą, tad į šį gydymą reikia žiūrėti kaip į investiciją. Pacientų situaciją palengvina ir tai, kad implantacija galima ir mokant lizingu. Mūsų klinikoje tokiu atveju taikoma palyginti nedidelė 6 procentų palūkanų norma. Pensinio amžiaus, neįgalumą turintiems asmenims, vaikams iki 18 metų dalį protezavimo kainos padengia Valstybinė ligonių kasa. Turime ir gerų pavyzdžių, kai turėdami teisę į didesnį protezavimo kompensavimą pacientai faktiškai neprimokėjo. Pacientų konsultacija yra nemokama, jos metu ieškome sprendimų, kurie finansiškai ir morališkai žmogui būtų geriausi.

Nemokamo seminaro metu konsultuojame pacientus, atsakome į visus jiems kylančius klausimus.

Trys klausimai vyriausiajam šalies Kalėdų Seneliui Kalėdai – A.Bagdonui

– Kaip atsitiko, kad pasirinkote būtent šią kliniką?

– Esu aplankęs ne vieną kliniką. Iš viso lankiausi 12-oje, net į Kauną buvau nuvykęs. Tačiau apėjęs didelį ratą grįžau pas gydytoją T.Stumbrį. Mane sužavėjo profesionalumas ir tai, kad atsižvelgiama į žmogaus norus, žinoma, kaina taip pat buvo labai svarbu, o klinikoje „Papadent“ ji – viena geriausių Lietuvoje.

– Kodėl nusprendėte pasirinkti dantų implantus?

– Esu gana viešas žmogus. Tenka daug bendrauti, o šypsena tokiu atveju juk labai svarbu. Buvo liūdna ir graudu, kai bendraudamas su žmonėmis jaučiausi labai prastai: iš burnos sklido blogas kvapas, kamavo ir skrandžio problemos, nes negalėjau tinkamai sukramtyti maisto. O po nešiojamuoju protezu tirpo kaulas, tad implantacija buvo viena paskutinių galimybių.

– Kas pasikeitė gavus naują šypseną?

– Viskas įvyko labai greitai. Faktiškai jau kitą dieną galėjau šypsotis ir valgyti maistą. Kai kurie žmonės manęs neatpažino. Dabar suprantu, kaip pasikeitė valgomo maisto kokybė, jaučiu naudą sveikatai ir, žinoma, estetiniu požiūriu jaučiuosi drąsesnis, galiu su visais be trikdžių bendrauti. Per kiekvienas Kalėdas turiu labai daug renginių ir pasirodymų, tačiau šiemet šypsojausi plačiau ir be jokios baimės. Tai suteikia labai didelį pasitikėjimą savimi ir nereikia nerimauti dėl šypsenos ar blogo kvapo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.