Norite mesti rūkyti ar gerti? Aurelijus Veryga turi jums naujienų

Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė pirmadienį oficialiai pranešė pradėsianti priklausomybės ligų centrų pertvarką. Taip esą bus užtikrinamas geresnis paslaugų prieinamumas. Norite mesti rūkyti arba gerti? Planuojama tokiais atvejais apsvarstyti medikamentinio gydymo kompensavimą.

Kodavimas ir kiti raganų burtai, pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, gydant priklausomybės ligas turėtų keliauti užmarštin.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Kodavimas ir kiti raganų burtai, pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, gydant priklausomybės ligas turėtų keliauti užmarštin.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2017, 9:13 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 6:29 PM

O kodavimas ir kiti raganų burtai, pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, gydant priklausomybės ligas turėtų keliauti užmarštin. Tiesa, viena smulkmena – ne su visais priklausomybės ligų centrais apie laukiančius pokyčius buvo tartasi iš anksto.

Pertvarka neišvengiama

Priklausomybės ligų gydymas teikiamas 5 centruose, išdėstytuose Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje ir Klaipėdoje. Pertvarkos tikslas, pasak ministro A.Verygos, plėsti paslaugų spektrą sergantiesiems priklausomybės ligomis, efektyviai koordinuoti centrų vadybą, atsisakyti perteklinių paslaugų.

„Ši pertvarka yra neišvengiama. Šiuo metu kiekvienas centras skiriasi, teikia skirtingas paslaugas, neturime tikrojo regioninio paslaugų padengimo ir užtikrinimo. Nėra vienodo požiūrio į problemų sprendimą ir pagalbą žmonėms“, – kalbėjo ministras.

Pasak jo, sujungiant priklausomybės ligų centrus į vieną nacionalinį centrą su filialais bus užtikrinamos vienodos paslaugos ir metodinė pagalba, taip pat bus mažinama techninio personalo.

Tiesa, A.Veryga pripažino, kad apie pertvarką ne su visais buvo kalbėta iš anksto.

„Apie pertvarką kalbėta buvo ne su visais centrais. Detalios diskusijos nebuvo, ji bus dabar, bet manau, jog ten dirbantys žmonės pripažįsta, kad tokio žingsnio seniai reikėjo, situacija yra taisytina, o pacientams ir personalui reikia sudaryti geresnes sąlygas.

Visa sveikatos priežiūros sistemos reforma yra planuojama atsižvelgiant į tam tikrus rodiklius, daug kas yra pastatomi prieš faktą. Žmonės iš komforto zonos išeina sunkiai, tai reiškia pokyčius, neužtikrintumą. Nežinau, ar visi tam pritars, sunku pasakyti. Jei kils nuogąstavimų ir baimių, kalbėsime“, – ramino jis.

Teigiama, kad pertvarka valstybei nekainuos papildomai, tiesiog bus detaliau persvarstoma, kaip racionaliai panaudoti jau turimas lėšas. Juolab kad šiemet priklausomybės ligų centrams skirtas papildomas finansavimas.

Gydo skirtingai

Sveikatos apsaugos viceministrė Gintarė Šakalytė teigė, jog tenka apgailestauti, kad centrai patys nusistato skirtingus kokybės standartus ir jais vadovaujasi. Be to, kilo abejonių ir dėl šiuo metu taikomo mišraus finansavimo apmokėjimo už suteiktas gydymo paslaugas. Tik nedidelė dalis šių paslaugų apmokama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto.

„Priklausomybės ligų centrai – opi problema. Iki šiol tai buvo biudžetinės įstaigos. Mums su ministru kilo klausimas, ar priklausomybės ligomis sergantieji yra kitokie? Iki šiol už jų gydymą buvo mokama iš biudžeto, o ne PSDF lėšų, nors tik penktadalis besikreipusių pacientų buvo nedrausti privalomuoju sveikatos draudimu.

Didelė problema ir tai, kad nemažai kur medicinos personalo nepakanka, todėl tikimės, jog pirmas pertvarkos žingsnis bus pakankamas ir mes galėsime užtikrinti geresnes paslaugas“, – kalbėjo viceministrė.

Tuo metu A.Veryga tikino, kad kai kuriuose centruose vis dar yra teikiamos mokslu nepagrįstos paslaugos, pavyzdžiui, kodavimas. Be to, tenka palaukti ir eilėse.

„Eilėse detoksikacijos tenka laukti po porą savaičių, Minesotos programos laukimo laikotarpis svyruoja.

Priklausomam žmogui pagalbą reikia gauti labai greitai, nes motyvacija keičiasi labai greitai. Mes turime stengtis, kad žmonėms nereikėtų laukti“, – įsitikinęs A.Veryga.

Skaičiuojama, kad praėjusiais metais priklausomybės ligų centruose lankėsi tik dešimt procentų priklausomybės ligomis sergančių pacientų: suteikta daugiau nei 10 tūkstančių pirminių ambulatorinių konsultacijų, o apsilankymų skaičiuojama kiek daugiau nei 17 tūkstančių. Tad pertvarka ir geresnis paslaugų prieinamumas esą turėtų padidinti besikreipiančiųjų skaičių.

Vienas reikalavimų atsirasiančiam Nacionaliniam priklausomybės ligų centrui – kad rengiant metodikas būtų bendradarbiaujama su universitetu. Pasak ministro A.Verygos, bus svarstomos galimybės ir dėl medikamentinio gydymo kompensavimo sergant priklausomybės ligomis, pavyzdžiui, rūkantiesiems ar piktnaudžiaujantiems alkoholiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.