Nauja dieta paliks be žado: galėsite gerti vyną, mėgautis šokoladu ir sulieknėsite

Šiandien darosi įprasta stebėti vis naujas mados tendencijas, kurios prasiskverbia ne tik į žmonių spintas, bet diktuoja ir mitybos įpročius. Lyg taisyklė, vidutiniškai kas penkerius metus pasirodo pranešimai apie naują, stebuklingą dietą, kuri užtikrins ne tik liekną kūną, bet ir daug geresnę bendrą savijautą.

Pastaruoju metu užsienio spaudoje vis pasirodo pranešimai apie stebuklingą Sirtfood dietą, neva leidžiančią mėgautis visais produktais, įskaitant ir vyną bei šokoladą.<br>123rf nuotr.
Pastaruoju metu užsienio spaudoje vis pasirodo pranešimai apie stebuklingą Sirtfood dietą, neva leidžiančią mėgautis visais produktais, įskaitant ir vyną bei šokoladą.<br>123rf nuotr.
Garsioji Adelė prieš kelerius metus atrodė stambesnė.<br>Scanpix nuotr.
Garsioji Adelė prieš kelerius metus atrodė stambesnė.<br>Scanpix nuotr.
Dešinėjė garsioji Adelė akivaizdžiai stambesnė nei dabar.<br>Scanpix nuotr. ir Vida press nuotr.
Dešinėjė garsioji Adelė akivaizdžiai stambesnė nei dabar.<br>Scanpix nuotr. ir Vida press nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Elzė Laužikaitė

Feb 24, 2017, 5:13 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 3:06 AM

Kiekvieną sykį, tokių dietų kūrėjai tikina, kad tai – visiškai naujas ir inovatyvus būdas kontroliuoti savo svorį, tačiau neretai tokios kalbos tėra reklama, kuria siekiama pritraukti kuo daugiau vartotojų, perkančių knygas, programas bei kitus su šia dieta susijusius produktus. Žinoma, sportas ir sveika mityba visuomet yra gerai, tačiau pamirštama pabrėžti, kad jokia drastiška dieta nėra panacėja.

Pastaruoju metu užsienio spaudoje vis pasirodo pranešimai apie stebuklingą Sirtfood dietą, neva leidžiančią mėgautis visais produktais, įskaitant ir vyną bei šokoladą. Teigiama, kad tokio mitybos plano laikosi ir pasaulinio garso daininkė Adelė, kurios mažėjančios apimtys patvirtina dietos veiksmingumą.

Tad kuo ši sirtuinų pristotintais produktais paremta dieta – kitokia?

Leidžia gerti vyną ir mėgautis šokoladu

Sirtuinai yra specialūs mūsų kūno ląsteles nuo uždegimų bei nykimo apsaugantys baltymai. Tyrimai atskleidė, kad jie taip pat tiesiogiai veikia ir medžiagų apykaitą, didina raumenų masę ir tirpdo riebalus. Pasak dietos kūrėjų, Aidan Goggins ir Glen Matten, šios dietos tikslas – ne svorio metimas, bet sveikas gyvenimo būdas.

Natūralu, kad iš pirmo žvilgsnio pernelyg neribojamas maisto produktų sąrašas traukia dėmesį, o šmėžuojantys įžymybių vardai tik didina dietos populiarumą. Priešingai nei kitos drastišką svorio metimą propaguojančios dietos, Sirtfood mitybos programa turėtų pagerinti jūsų imuninės sistemos veiklą, racioną prisotinti vitaminais, taigi, visokeriopai pagerinti ir asmens savijautą.

Deja, ne viskas taip paprasta, kaip atrodo.

Specialistai vertina kritiškai

Su lrytas.lt portalu sutikusi pasikalbėti klinikos „Dietos sistema“ gydytoja-dietologė Žana Antonova tikino, kad kiekviena suvartojamų kalorijų kiekį ribojanti dieta bus veiksminga, tai visuomet kelia klausimų apie išliekamąją jos laikymosi naudą bei ilgalaikį poveikį organizmui.

„Kiekviena drastiška, stipriai suvartojamų kalorijų kiekį ribojanti dieta yra pasmerkta būti veiksminga mažinant mažinant svarstyklėse rodomą skaičių. Deja, tokių dietų laikydamiesi asmenys neretai nepasvarsto, ar sugebės naujo mitybos plano laikytis nuolat, kadangi trumpalaikių dietų trumpalaikis būna ir poveikis.

Šios, sirtuinais prisotintų produktų vartojimu paremtos dietos principas nesudėtingas – reikia laikytis tam tikro, nurodyto produktų sąrašo. Visgi, nedaug kur pabrėžiama, kad laikantis šio plano, pirmąją savaitę per dieną galima suvartoti vos 1000 kalorijų, antrą ir trečią savaitę – po 1500 kalorijų.

Toks savęs ribojimas yra tiesiog pasmerktas paveikti asmens svorį, tačiau, kieno sąskaita? Atsikratyti kilogramai greičiausiai bus organizme esantys skysčiai, vėliau gali nukentėti ir raumenų masė, o tai prieštarauja tikslui ne tik sveikai gyventi, bet ir pasiekti teigiamus išvaizdos pokyčius“, – kalbėjo specialistė.

Svarbiausia – saikas

Paklausus apie Sirtfood dietos populiarinimą raudono vyno bei šokolado įtraukimu į produktų sąrašą, Ž.Antonova šyptelėjo. Pasak gydytojos-dietologės, net ir itin sveikuolišką gyvenimo būdą gyvenantys asmenys gali sau leisti ir vyno išgerti, ir gabalėlį šokolado paragauti, tačiau reikia laikytis vienos paprastos taisyklės.

„Turbūt svarbiausia taisyklė, kurios derėtų laikytis, yra laiku pajausti saiką. Juk tikrai nieko neatsitiks, jeigu kartkartėmis asmuo išgers taurę vyno, paskanaus šokolado. Tačiau svarbu neprarasti budrumo ir visuomet atkreipti dėmesį į produktų sudėtį ir pasirinkti tokį šokoladą, kuriame būtų daug kakavos, mažai cukraus.

Iš tiesų, ši taisyklė galioja viskam. Perkant bet kokius produktus yra labai svarbu nepatingėti ir pasižiūrėti, kokia jų sudėtis. Vengiant daug cukraus, druskos, konservantų turinčių produktų, atkreipiant dėmesį į energinę jų vertę bei laiku pajaučiant saiką valgant, teigiami rezultatai yra tiesiog neišvengiami.

Juk svarbiausia ne dviem savaitėms numestas antsvoris, o sveika gyvensena, sumažėjusio svorio palaikymas nuoseklia sveika mityba. Prieš laikantis įvairių naujų, drastiškų dietų reikia pamąstyti, ar jos tikrai siūlo planą, kurio galėsite nuosekliai laikytis ilgai, ar, vis dėlto, tai – vienkartinis svorio mažinimas, kurio metu numesti kilogramai gali sugrįžti su kaupu.

Taigi, labai svarbu aklai nesivaikyti madų ir netikėti viskuo, apie ką kalbą įžymūs žmonės. Tik nuoseklumas ir rimtas nusiteikimas keisti gyvenimo būdą yra atsakymai į svorio kontrolę, o ne viena kitą vis keičiančios ir „stebuklingomis“ vadinamos dietos“, – patarė gydytoja-dietologė Ž.Antonova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.