Nauju metodu norvegas nuo visų ligų žmones pagydo be vaistų

Šiandien kone visose srityse yra pasikliaujama išmaniausiomis technologijomis, palengvinančiomis tiek žmogaus darbą, tiek gyvenimą. Pradedant namų apyvokos reikmenimis ir baigiant sudėtingais robotais, atrodo, nėra srities, kur jos nebūtų panaudojamos. Viena iš jų – medicina.

Thomas Aksnes, norvegas<br>Justinas Stacevičius
Thomas Aksnes, norvegas<br>Justinas Stacevičius
Thomas Aksnes, norvegas<br>Justinas Stacevičius
Thomas Aksnes, norvegas<br>Justinas Stacevičius
Thomas Aksnes, norvegas<br>Justinas Stacevičius
Thomas Aksnes, norvegas<br>Justinas Stacevičius
Daugiau nuotraukų (3)

Elzė Laužikaitė

Mar 4, 2017, 9:29 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 2:44 PM

Aukštųjų technologijų integravimas į gydymo sferą džiugina. Tai reiškia didelį žingsnį į priekį, kuris ypač svarbus ne tik dėl vis didesnio bakterijų atsparumo antibiotikams, bet ir vis kylančių naujų epidemijų, sparčiai augančio vėžio diagnozių skaičiaus.

Laimei, pasaulyje pamažu kuriasi centrai, kuriuose žmonės yra gydomi nauju alternatyviu būdu, vietoje medikamentų pasitelkiant aukštąsias technologijas. Apie tai, kaip tokiuose centruose yra atliekamas gydymas lrytas.lt portalui sutiko papasakoti gydymo centrų tinklo „Health Optimizing“ įkūrėjas, mokslininkas Thomas Aksnes.

- Kuo naujas jūsų metodas ir kuo jis pranašesnis už iki šiol taikytus?

– Per pastaruosius du dešimtmečius buvo smarkiai pasistūmėta aukštųjų technologijų bei jų tobulinimo srityje, todėl nenuostabu, kad jos yra vis plačiau taikomos visur, net ir medicinoje. Problema ta, kad iki šiol tik tam tikros pavienės medicinos sritys naudojo šias technologijas, o jos būdavo skirtos tik tam tikrai problemai spręsti.

Mūsų metodas yra naujas tuo, kad nuosekliai tirdami naujausius atradimus sugebėjome sujungti surinktas žinias ir jas pritaikyti gydyti bendrą organizmo būklę, nepaisant to, kuo pacientas skundžiasi.

Kaip pavyzdį galima būtų pateikti plaučių uždegimą. Nuėjęs pas šeimos gydytoją pacientas papasakoja, kaip jaučiasi, pasidalina tam tikrais simptomais. Jį išklausęs medikas atlieką tam tikras procedūras ir nustato diagnozę, kuriai gydyti skiria būtent šiai ligai gydyti tinkamus vaistus.

Mūsų gydymo centruose yra taikoma kitokia sistema. Mes negydome diagnozės, o nuosekliai ištiriame kiekvienos sistemos būklę ir taip nustatome, ką iš tiesų reikia gydyti.

Tuomet pasitelkiame pačias naujausias aukštąsias technologijas jų pagalba „perprogramuojame“ organizmą taip, kad šis imtų gydyti pats save. Tokiu būdu yra pasiekiama daug geresnių rezultatų nepalyginamai greičiau nei tuomet, kai pacientui yra išrašomi vaistai, kadangi žmogaus kūnas yra daug pajėgesnis nei daugelis mano.

- Dėl kokių priežasčių vengiate medikamentų?

– Vaistų vartojimas organizme sukelia tam tikrą domino efektą – priklausomai nuo medikamento sudėties, organizme įvyksta biocheminis pokytis, kuris sukelia grandininę reakciją. Kadangi žmogaus organizmas yra nuostabi ir ypatingai sinchroniškai veikianti sistema, vienas toks pokytis sukelia dar bent 20 kitokių cheminių pokyčių. Tai paaiškina, kodėl vaistai turi daug šalutinių poveikių.

Todėl patys stengiamės visiškai jų nenaudoti, išskyrus tokius atvejus, kuomet į mus kreipęsis asmuo yra per silpnas išgyventi vaistų. Tuomet medikamentus skiriame tol, kol pacientas pakankamai sustiprėja ir gydymą gali tęsti be jų. Tačiau, tokių pacientų pasitaiko labai retai, maždaug vienas iš penkių šimtų.

- Kodėl medicinoje svarbu taikyti aukštąsias technologijas ir kaip jos paskatina organizmą išgyti?

– Žmogaus smegenys yra kone labiausiai tyrinėtas žmogaus organas, tačiau jis vis dar išliko mažiausiai suprastas. Visgi, mokslas sparčiai tobulėja ir pradedame vis daugiau suprasti apie tai, kaip veikia tam tikros mūsų kūno sistemos, tarp jų ir imuniteto atsakas į ligą.

Turbūt daug kas yra susidūręs su lėtinėmis ligomis, kurias išgydyti pasikliaunant konvencinius metodus yra iš tiesų sudėtinga. Iš tikrųjų, taip nutinka dėl labai paprastos priežasties. Kai organizmas yra pažeidžiamas, sveiko žmogaus imuninė sistema sureaguoja ir ima gydyti pažeistą vietą, nesvarbu, ar tai kosulys, ar infekcija, ar nugaros skausmas.

Jeigu per tam tikrą laiką problema nepagerėja, smegenys visą dėmesį nukreipia į naują iššūkį, o prie jaučiamo simptomo organizmas pamažu prisitaiko. Tokiu būdu atsiranda lėtiniai skausmai, kosulys ir kiti nemalonūs pojūčiai, į kuriuos imuninė sistema nebereaguoja.

Būtent čia įsiterpia aukštosios technologijos – specialių aparatų pagalba mes galime įsisenėjusią problemą paversti tokia pat aktualia, kokia ji buvo vos susižeidus ar susirgus. Tuomet ir vėl suaktyvėja imuninė sistema ir taip, technologijų pagalba, žmogus yra išgydomas nuo ligos, kuriai vaistai įtakos jau nebeturėjo.

- Papasakokite apie jūsų sukurtą Asmeninį terapijos prietaisą (ATP) – kuo jis ypatingas?

– Susidūrusi su tam tikru iššūkiu, pavyzdžiui, peršalimu, žmogaus imuninė sistema suaktyvėja ir pradeda ginti organizmą nuo ligą sukėlusių bakterijų ar virusų, tačiau neaišku, kiek laiko ši kova truks. Tai gali būti vos pora dienų, o galbūt ir dvi savaitės.

Šis imuninės sistemos atsakas yra sukeliamas labai specifinių smegenų siunčiamų signalų, kuriuos mums pavyko nukopijuoti ir perkelti į nedidelį, delne ar kišenėje telpantį Asmeninį terapijos prietaisą. Jame yra gausybė skirtingų funkcijų, ir, pasirinkus specialią peršalimui gydyti skirtą programą, ligos vidutiniškai yra atsikratoma vos per 2 valandas.

Priežastis, kodėl šis procesas taip pagreitėja, yra paprasta. Kai asmuo serga, jo smegenys yra užsiėmusios ne tik ligos gydymu, bet ir visomis kitomis organizme vykstančiomis funkcijomis. Tačiau, pasitelkus ATP aparatą, jo siunčiami signalai imuninę sistemą stimuliuoja be perstojo, o tai neįtikėtinai pagreitina kovą su ligos sukelėjais.

ATP ypatingas tuo, kad gydymas juo yra nesudėtingas ir neįtikėtinai veiksmingas, bet to, jo mažas dydis daro šį prietaisą patogiu nešiotis su savimi tiek namuose, tiek keliaujant. Tiesą pasakius, klinikiniai tyrimai pranoko mūsų pačių lūkesčius – iš tūkstančio juose dalyvavusių pacientų, naudą pajautė visi iki vieno.

Sulaukę tokio pasisekimo tikimės, kad jau šiemet pavyks šį prietaisą išleisti į prekybą, tačiau tikslios datos dar nežinome, galbūt tai bus šių metų ruduo.

- Kokias ligas galima išgydyti pasitelkiant aukštąsias technologijas?

– Mūsų tyrimai įrodė, kad aukštųjų technologijų taikymas gali padėti pasveikti praktiškai nuo visų ligų, išskyrus Amiotrofinę lateralinę sklerozę (ALS). Deja, nors mokslininkai, tikėtina, baigia priartėti prie atsakymo į tai, kaip gydyti šią ligą, kol kas ši mįslė vis dar liko neišspręsta.

Tačiau, išskyrus ALS pacientus, pastebėjome puikius rezultatus gydant pačias įvairiausias ligas. Per dvylikos metų patirtį esame išgydę jau daugiau nei 400 tūkstančių pacientų, kurie į mus kreipėsi labai plataus spektro ligų.

Žinoma, būtų idealu, jei pacientų iš viso nebūtų ir žmonės visai nesirgtų. Deja, šiandien realybė yra kartesnė, todėl tik belieka pasidžiaugti tuo, kad medicina sparčiai vejasi ir kitas mokslo sritis. Tikimės, kad ateityje aukštųjų technologijų panaudojimas gydymui taps daug populiaresniu ir prieinamesniu visiems.

- Dėkoju už pokalbį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.