Naktimis ieško ne tik vaistų

Pleistrai, širdies lašai, preparatai sutrikusiam virškinimui gerinti, skausmą malšinantys vaistai bei skubiosios kontracepcijos tabletės – tokių priemonių kauniečiai dažniausiai ieško naktį budinčioje vaistinėje.

Gydymasis skausmą malšinančiais vaistais problemos neišsprendžia.<br>123rf nuotr.
Gydymasis skausmą malšinančiais vaistais problemos neišsprendžia.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2017, 1:41 PM, atnaujinta Apr 26, 2017, 1:25 AM

Kaune įsikūrusios budinčios vaistinės vaistininkė Inga Norkienė teigė, kad nors naktį ir dieną vaistinėse parduodami tie patys vaistai, gyventojų poreikiai tamsiuoju paros laiku skiriasi. Jiems didelę įtaką daro ir sezoniškumas.

„Šaltuoju metų laiku lankytojams prireikia vaistų nuo infekcijos, mažinančių temperatūrą. Taip pat populiarūs natūralūs žoliniai preparatai – arbata, aliejus inhaliacijoms, pastilės su augalų ekstraktais. Vasarą populiariausi – virškinimo fermentai ir aktyvinta anglis.

Iš tiesų, įvairūs sveikatos sutrikimai paūmėja naktį. Užklupus peršalimui ar prasidėjus virškinimo problemoms ne vienam pasitaiko, kad atidarius namų vaistinėlę paaiškėja, jog būtiniausių vaistų nebėra“, – sakė Kaune dirbanti vaistininkė.

Tačiau I.Norkienę stebina naudojimosi skubiąja kontracepcija mastas – tokios prekės budinčioje vaistinėje ypač populiarios. Pasak vaistininkės, tai rodo ir jaunimo lytinio švietimo stoką.

„Šiltuoju metų laiku skubiosios kontracepcijos priemonės tampa vienomis perkamiausių budinčios vaistinės prekių. Labiausiai nerimą kelia tai, kad kasmet šių priemonių parduodame vis daugiau. Nors gyventojai stengiasi propaguoti sveikesnį gyvenimo būdą, ši mada, matyt, dar nepakeitė šeimos planavimo įpročių“, – svarstė vaistininkė.

Skubiosios kontracepcijos tabletės vis dar yra vienintelė priemonė, apsauganti nuo nėštumo jau po nesaugių lytinių santykių.

Tačiau specialistė ragino gyventojus nebebijoti konsultuotis su ginekologais ir rinktis labiau organizmą tausojančius šeimos planavimo metodus.

Greitosios pagalbos gydytojų pareigų vaistininkai prisiimti negali, tačiau ne vienam kauniečiui tenka ją iškviesti.

Net sunku suskaičiuoti, kiek kartų vaistinėje teko tvarstyti žaizdas, stabilizuoti išnirusias galūnes, suteikti pirmąją pagalbą epilepsijos priepuolio ištiktam žmogui.

„Naktimis žmonės į vaistinę užsuka ir norėdami rasti tokiu metu paslaugas teikiantį odontologą ar veterinarą.

Taip pat sulaukiame skambučių iš užsienyje gyvenančių lietuvių, kurie nori pasikonsultuoti dėl sveikatos problemų ir vaistų vartojimo“, – pasakojo vaistininkė. (LS)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.