Daugėja įrodymų, kad vienas populiarus vaistas turi siaubingų šalutinių poveikių

Prancūzų mokslininkų atlikta studija rodo, kad epilepsija ir bipoliniu sutrikimu sergančioms moterims skiriamas preparatas valproatas nulėmė sunkių apsigimimų beveik 4 100 vaikų šioje šalyje, rašoma BBC. Šį vaistą nėštumo metu vartojusioms moterims gresia keturiskart didesnis pavojus pagimdyti apsigimusį kūdikį, todėl medikai nerekomenduoja šio preparato skirti vaisingo amžiaus moterims.

Vienoje šeimoje buvo rasti abu neblaivūs tėvai, kurių vaikai buvo perduoti Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojams.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Vienoje šeimoje buvo rasti abu neblaivūs tėvai, kurių vaikai buvo perduoti Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojams.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-04-26 13:48

1976 metais Prancuzijoje pristatytas preparatas plačiai vartojamas visame pasaulyje.

 

„Studija patvirtina itin apsigimimus sukeliantį valproato pobūdį. Apsigimimų skaičiai – labai dideli“, – naujienų agentūrai AFP prieš paskelbiant šią ataskaitą sakė ANSM mokslo direktorius Mahmoudas Zureikas.

Kaip teigiama, šis preparatas gali nulemti stuburo slankstelių formavimosi defektų, taip pat įgimtos širdies ir lyties organų ydų.

Valproatą vartojusių motinų kūdikiams taip pat dažniau pasireikšdavo autizmas. Išsamesnių duomenų bus pateikta ataskaitoje, planuojamoje paskelbti vėliau šiais metais.

Valproatas Prancūzijoje platinamas farmacijos milžinės „Sanofi“ depakino pavadinimu, bet taip pat galima įsigyti generinių preparatų.

Kai kurios šeimos, susilaukusios apsigimusių vaikų, kai motinos vartojo šį preparatą būdamos nėščios, yra susivienijusios į asociaciją APESAC ir padavusios į teismą šį preparatą platinančią farmacijos kompaniją „Sanofi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.