Egidijus Sipavičius kreipėsi į mamą: „Nedarykite šitaip!“

Dainininkas Egidijus Sipavičius pripažįsta, apie vaistus žino, tačiau nevaizduoja specialisto, todėl drąsiai klausia patarimo vaistininko arba gydytojo. Deja, jo mama, kuriai tenka vartoti daug vaistų, kartais pasimeta toje gausoje ir labiau klauso kaimynių patarimų. „Mama, nedarykite šitaip, kreipkitės į specialistus“, -  ragina žinomas vyras.

 E.Sipavičius atskleidė, ką žino apie vaistų suderinamumą.<br> T.Bauro nuotr.
 E.Sipavičius atskleidė, ką žino apie vaistų suderinamumą.<br> T.Bauro nuotr.
 E.Sipavičius atskleidė, ką žino apie vaistų suderinamumą.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 E.Sipavičius atskleidė, ką žino apie vaistų suderinamumą.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 4, 2017, 9:58 AM, atnaujinta May 5, 2017, 11:55 AM


- Ar jūs derinate drabužius tarpusavyje?


- Be abejo, kaip gi ne.


- O maisto produktus?


- Stengiuosi derinti, nes žinau, kad taip reikia daryti. Daug skaitau ir domiuosi kas rašoma apie tai, kas kalbama. Manau, kad taip reikia daryti, nes pasiūla baisiai didelė ir viską kraunant į skrandį, galima pasidaryti problemų.


- Ar kažkuriuo metu esate vartojęs daugiau nei du vaistus vienu metu, daugiau negu?

- Taip, kiekvieną rytą turiu savo porciją maisto priedų, maisto papildų, kuriuos išgeriu ir tai darau beveik kiekvieną dieną, bet tam tikrais periodais. Yra tam tikras laikas, dienų skaičius kada naudoju vienus papildus, paskui praeina kažkoks laikas, tada naudoju kitus papildus ir taip toliau.


- Niekada nesusimąstėte, kad naudoti iškart du vaistus nėra gerai?


- Aš apie tai galvoju, žinau, kad yra tokia rizika, todėl stengiuosi jos išvengti. Sąmoningai žiūriu, skaitau, tinka ar netinka, galima naudoti vienus papildus su kitais ar ne.


- Ar aš gerai suprantu, kad jūs esate girdėjęs apie vaistų suderinamumą?


- Esu girdėjęs apie vaistų suderinamumą. Žinau vieną iš pagrindinių dalykų, kad negalima vartoti psichotropinių vaistų su alkoholiu. Žinau, kad negalima vartoti vaistų, kurie vienas kitą, tarkime, neigia. Pavyzdžiui, spaudimą mažinančių vaistų ir tonizuojančių preparatų. Rūgštingumą mažinančių vaistų ir atvirkščiai. Tačiau tai yra grynai loginės  išvados.


- Jeigu pasakyčiau, kad jums reikia vienu metu vartoti antibiotikus, vaistus virškinimui ir paracetamolį, ar susimastytumėte apie jų suderinamumą?

 

- Pagalvočiau aišku, bet nemanau, kad ten didelė priešprieša įvyktų. Manau, kad negalima antibiotikų naudot ir sakysim kažkokių probiotikų, ar ne? Jeigu nori savo žarnyną suaktyvinti bioterpę, antibiotikų naudoti negalima, nes jie tą bioterpę žudo. Priešuždegiminiai vaistai ir antibiotikai nemanau, kad vienas kitam kenktų, tai yra visiškai normalus reiškinys.


- Galiu daryti išvadą, kad jūs pats nusprendžiate kas yra tinkama, kas yra netinkama?


- Ne, aš galiu pafantazuoti, galiu paimprovizuoti pagal bendras žinias, bet su vaistais niekada nejuokauju. Visuomet kreipiuosi į gydytoją, specialistą, blogiausiu atveju - į vaistininką. Nemanau, kad verta rizikuoti pačiam.


- Jei tuo momentu, kai jus išgėrėte kažkokius vaistus: vienus, po to kitus, ir jums nieko neatsitiko per dieną, savaitę, jūs darote išvadą, kad  organizmui nebuvo jokio šalutinio poveikio? 


- Ne, nemanau. Manau, kad vaistų poveikis pasireiškia, aišku, ne per dieną, ne per dvi, ir manau, kad reikia savaitės ir daugiau, kad tas poveikis išryškėtų.


- Jums yra tekę girdėti tokią frazę „vaistų suderinamumas“?


- Girdėjau apie tai. Tai buvo labai seniai, užsienyje teko išgirsti, kad vakaruose net yra tokia specialybė, kur specialistas ligotiems žmonėms padeda suderinti vaistus, kai jų vartoti reikia daug. Tas specialistas sužiūri, pavyzdžiui, galbūt dviejų vaistų sąveika sukuria trečio vaisto poveikį, todėl tas trečias vaistas išimamas. Aš apie tai girdėjau, ir žinot, tada pagalvojau, kad to labai reikia ir Lietuvoje. Mano paties mama geria daug vaistų ir jai nuolat kyla problemų dėl jų pertekliaus. 


- Tai jus žinote, kad vartojant vienu metu kelis vaistus, jų poveikis gali būti kitoks, vieni gali slopinti kitus arba skatinti?


- Taip, be abejo, aš manau, tai supranta kiekvienas šiek tiek galvojantis žmogus, nes kaip ir bet ką gyvenime dėsi, dėk vieną daiktą ant kito galų gale ta krūva kada nors sugrius. Viskas gamtoje sąveikauja, tuo labiau cheminiai preparatai, kurių yra begalės vaistuose. 


- Ar esate girdėję, kad viename Lietuvos vaistinių tinkle, „Gintarinėje vaistinėje“, yra tokia programa, kuri yra aprobuota ir sertifikuota Švedijoje, kuri nustato ar vaistai, kuriuos jūs vartojate ar dera tarpusavyje?


- Ne, šito negirdėjau visai. 


- Ar norėtumėte išbandyti?


- Aš labiau norėčiau, kad mano mama ten nueitų ir ten pabandytų, nes jai tikrai to reikia.


- Manote naudinga tokia programa?


- Aš manau, kad ji būtina.


- Ar teko  vaistus užgerti kava, arbata, sultimis, pieno gaminiais?


- Teko, žinau, kad tai negerai, nes vėlgi tam tikros reakcijos vyksta tarp rūgštinių, tarp šarminių produktų, kuriuos mes  gausiai dedamės į skrandį. Stengiuosi užgerti vandeniu, bet jei nėra kito pasirinkimo, tai užgeriu ir kitkuo.


- Jei jūs vartojate kažkokį maisto priedą ir nueinate į vaistinę nusipirkti kitų vaistų, ar jūs pasisakote vaistininkui, kad jau kažką vartojate?


- Ne, mano vaistų, net ne vaistų, o preparatų, kuriuos aš vartoju, sąrašas nėra didelis ir nemanau, kad dėl to gali kilti problemų.


- Iš manęs išgirdęs daugiau informacijos apie vaistų suderinamumą, susimąstėte apie tai?


- Be abejo, jeigu tokia paslauga, kaip minėjote, būtų kiekvienoje vaistinėje, kurioje aš lankausi, be abejo aš pasiklausčiau tam tikros informacijos. Bet specialiai kažkur ieškoti aš nesiryžčiau.


- Jei draugui ir kaimynui padėjo kokie nors vaistai ir jis pasiūlytų išbandyti. Pasinaudotumėte rekomendacija?

- Aš ne, bet mano mama taip. Jai praktiškai jos visos kaimynės yra gydytojos. (Juokiasi) Mama, nedarykit šitaip, eikite ten pas ta specialistą, kaimynė nėra patarėjas. 


- Ar verta apie vaistų suderinamumą šviesti visuomenę?


- Manau, kad šviesti visuomenę yra būtina, nes kaip sako kiekvienas: „Lietuvoje yra trys milijonai krepšinio žinovų, muzikos, dainavimo specialistų ir tiek pat yra besigydančiųjų Lietuvoje“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.