Gediminas Juodeika pripažino, kad dėl vieno sveikatai žalingo dalyko kartais persistengia

Ne daug kas žino, kad televizijos prodiuseris Gediminas Juodeika nevengia vartoti maisto papildų. „Pasitaiko, kad ir persistengiu“, – pripažįsta žinomas vyras. Su G.Juodeika kalbame apie jo vaistų vartojimo įpročius ir jų suderinamumą.

 G.Juodeika papasakojo, ką žino apie vaistų suderinamumą. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 G.Juodeika papasakojo, ką žino apie vaistų suderinamumą. <br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 5, 2017, 9:47 AM, atnaujinta May 5, 2017, 9:48 AM

– Gediminai, ar derinate drabužius tarpusavyje?

– Drabužius aš dažniausiai derinu, nes tvarkingas įvaizdis yra pakankamai svarbu. Nuo to priklauso žmonių požiūris į tave.

– O maisto produktus derinate?


– Maisto produktus lygiai taip pat stengiuosi derinti, todėl kad tai atsiliepia sveikatai, išvaizdai, o tai yra svarbu.


- Ar vartojote kokius nors vaistus ar maisto papildus daugiau negu vieną vienu metu?


– Mmm, taip, todėl kad ruduo, žiema, pavasaris yra būtent tas metas, kada nėra vitaminų ir būtent papildus reikia derinti ir jų vartoti kiek įmanoma daugiau, nes tai irgi labai svarbu sveikatai.


–  Ar esate pirkęs vaistų arba maisto papildų išpardavimo metu, vien dėl to, kad jie buvo pigesni?


– Išpardavimo metu aš stengiuosi prisipirkti įvairiausių vaistų ir papildų, todėl, kad kaip ir kiekvienas žmogus, stengiuosi reaguoti į akcijas, nes ir papildai, ir vaistai yra ganėtinai brangūs. Kartais būna pakliūva nusipirkti gerų vaistų ir papildų. Aš juos pasidedu, ir saugau atsargai. Nors aš kartais ir persistengiu – būna ir pašalinis efektas.


– Ar teko kada girdėti tokią frazę „vaistų suderinamumas“?


– Apie tai esu girdėjęs, bet nesu praktiškai nesu susimąstęs. Akcijų metu, kai būna įvairios nuolaidos papildams, vaistams ir visa kita, aš stengiuosi jų nusipirkti daugiau, nes vaistai dažniausiai kainuoja pakankamai nemažai, todėl kartais būna tas persistengimas dėl vaistų vartojimo.


– Dažniausiai apie vaistus ir jų poveikį nesusimąstau iš esmės. Neskaitau aš tu anotacijų ir visa kita. Aš žinau iš reklamos, iš bendro išsilavinimo, kokie vitaminai – kam naudingi, kokie mineralai, kokios maistinės medžiagos reikalingos, kad negalima viršyti rekomenduojamų normų. Tačiau giliau susimąstyt apie tą poveikį neteko. Turbūt dažnas Lietuvos gyventojas nepagalvoja apie tai.


– Ar konsultavotės kada nors su vaistininku dėl vaistų suderinamumo?


– Nesikonsultavau su vaistininkais ar su daktarais. Iš esmės, dažniausiai renkuosi savo nuožiūra, stengiuosi pagalvoti apie savo organizmą, nusprendžiu kokie vaistai ar kokie papildai yra reikalingi būtent man. Nežinau ar aš elgiuosi teisingai, iš tikrųjų, gal ir reikėtų pasitart, nes ne visą laiką pataikau ten, kur norėčiau.


– Tinkamai vartojate vaistus?


– Aš manau, kad šiais laikais kiekvienas žmogus turėtų gilintis ir mąstyti ką jis daro. Turėtume pasigilinti į vaistų paklausą ir pasiūlą, todėl, kad jų šiais laikais yra tikrai ganėtinai daug ir tam reikalingas specialistas, kad galėtum gerai orientuotis koks vaistas, koks papildas, koks vitaminas yra reikalingas tavo organizmui.


– Ar jūs norėtumėte žinoti ir sužinoti ar jūsų vartojami vaistai tarpusavyje dera?


– Iki šiol apie vaistų suderinamumą ir apie derinimą tarpusavyje aš nesusimąstydavau. Iš esmės, dabar tai yra gera pamoka man ir turbūt kiekvienam žmogui, kuris nori gyventi, atrodyti ir būti sveikas. Manau, kad taip ir reikia daryti.


– Kaip manote, ar vaistus, arba maisto papildus galima maišyti su alkoholiu, kava arba arbata?


– Iš esmės, kiekvienas maisto produktas ir kiekvienas papildas, kiekvienas vitaminas atlieka savo funkciją mūsų organizme. Jeigu mes vartojame tam tikrus papildus ir vartojame kažkokius gėrimus, valgome reikėtų susimąstyti, nes perteklius kaip ir nepriteklius yra lygiai taip pat labai svarbus ir labai žalingas mūsų organizmui. Nedažnai tenka pagalvoti apie tai, nes dažniausiai būna, kad jau po visko supranti, kad tu padarei klaidą ir organizmas pats atsako į tą klaidą. Labai gerai būtų, kad išmoktume mokytis iš svetimų klaidų, o ne iš savųjų.


– Ar pirkdamas vaistus jūs informuojate vaistininką, kad tuo metu jūs geriate kitus medikamentus, net jeigu tai nereceptinis vaistas?


– Dažniausiai ateinant į vaistinę tu tiesiog užmiršti apie tai pasitarti su gydytoju arba vaistininku. Ir žinodamas, kad šiandien yra akcija tam tikriems vitaminams ar kažkokiems papildams, tu tiesiog nesusimąstydamas tai nusiperki ir pradedi vartoti tikėdamasis kuo greičiau pasiekti efektyvų rezultatą. Kiekvienas žmogus norime būti sveikas ir gražus, tačiau mes nesusimąstome apie tai, kad vartodami per daug vaistų arba jų nederindami tarpusavyje mes ne geriname, o kenkiame savo organizmui.


– Ar teko girdėti, kad pienas yra nesuderinamas su daugeliu antibiotikų rūšių?


– Turbūt kiekvienas iš mūsų darome tokią standartinę klaidą vartodami antibiotikus, kada jau mus liga prispaudžia, taip pat mėgstame vakarais išgerti šilto pieno su medumi bandydami sau padėti. Man yra tekę girdėti, kad tam tikri maisto produktai gali sumažinti arba atvirkščiai sustiprinti antibiotikų poveikį. Iš esmės, mes labai nedaug žinome, suprantame apie tai ir apie tai reikėtų kalbėti. Man yra tekę girdėti, bet aš esu ne vieną kartą padaręs tokią klaidą.

– Ar tie vaistai, kurie padėjo kitiems, gali padėti jums nuo tos pačios ligos?


– Man yra tekę girdėti kaip žmonės rekomenduoja vieni kitiems: „Suvalgyk štai šitą tabletę, nes man labai padėjo nuo galvos skausmo“, „Suvalgyk šitą tabletę, nes labai virškinimui padeda“ ir taip toliau. Aš tiesiog laikausi tokios nuostatos per savo gyvenimą, o išgyvenęs jį nemažai, kad kiekvienam vaistas veikia individualiai ir geriau negu tu pats arba tavo daktaras tikrai nežinos niekas. Ir jeigu yra kažkoks patarimas iš šalies, reikia pagalvot, iš karto paskambinti savo gydytojui ir pasitart, nes mes dažnai lengvabūdiškai vartojame vaistus, o paskui dėl to kenčia mūsų organizmas ir mūsų sveikata – o ja reikia rūpintis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.