Gimdyvėms – dvi savaites užtrenktos durys, eilės nenyksta iki vidurnakčio

Įvairių sričių specialistų neprisišaukiančios rajonų ligoninės iš sudėtingos situacijos gelbėjasi kaip kuri išmano. Rokiškio ligoninė vienai ginekologei išėjus atostogų, kitai susirgus, kurį laiką nebepriėmė gimdyvių. Anykščių ligoninėje iš didmiesčių atvykstantys gydytojai ligonius priiminėja net iki vidurnakčio.

Išprievartauta mergina, neštumas, neščia, laukiasi vaikelio, pastojo<br>Modestas Patašius
Išprievartauta mergina, neštumas, neščia, laukiasi vaikelio, pastojo<br>Modestas Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Inga SMALSKIENĖ , www.panskliautas.lt

May 14, 2017, 2:12 PM

Nebebuvo kam dirbti

Gyventojams emigruojant rajono ligoninės dėl mažo gimdymų skaičiaus priverstos uždarinėti akušerijos skyrius. Tai gresia ir Rokiškio ligoninei. Per mėnesį čia gimdo tik apie 4 moteris, o per metus – apie 60 moterų.

Atrodytų, ligoninė gimdyvių turėtų laukti išskėstomis rankomis, bet balandį joms tiesiog parodė duris. Dvi savaites ligoninėje Akušerijos–ginekologijos skyrius neveikė. Nėščiosios buvo vežamos gimdyti į Panevėžį ir Uteną.

Ligoninės direktorė Ramunė Markevičienė teisinosi, kad gimdyvių negalėjo priimti dėl to, jog skyriuje balandį iš trijų čia dirbančių gydytojų buvo likusi tik viena.

Vienai gydytojai susirgus, kita gydytoja, važinėjanti iš Kauno, atostogavo. Taigi buvo neįmanoma užtikrinti ginekologo budėjimo ištisą parą.

Pasak R.Markevičienės, dabar problemos jau nebėra – visos trys ginekologės dirba, gimdyvės priimamos įprasta tvarka.

Rokiškio ligoninė skelbiasi ieškanti akušerio ginekologo, tačiau norinčiųjų įsidarbinti nėra.

Ragina atsisakyti akušerijos

Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius Jonas Narbutas mano, kad Rokiškio rajono ligoninei racionaliausia būtų atsisakyti akušerijos. Jo teigimu, įstaiga išvengtų nuostolių, o moterims būtų saugiau gimdyti Panevėžio ar Utenos ligoninėse.

Akušerijos skyriams gyvuoti nustatytas 300 gimdymų skaičius per metus. Mažiau gimdymų priimantys akušeriai–ginekologai laikomi nepakankamai kvalifikuotais.

Tad jeigu tiek gimdyvių nesulaukiama, skyriai yra uždaromi, išskyrus tuos atvejus, kai artimiausia ligoninė yra toliau kaip už 50 kilometrų.

Rokiškio ligoninę jau seniai būtų ištikęs Biržų ir Kupiškio ligoninių akušerijos skyrių likimas, tačiau iki artimiausios Utenos ligoninės yra 64 km.

Besilaukiančias moteris į kitas gydymo įstaigas nuveža greitoji medicinos pagalba, kuriai už tai sumoka ligonių kasos.

R.Markevičienė sakė bent jau kol kas skyriaus uždarymo klausimo su ligoninės steigėja Rokiškio rajono savivaldybe neaptarinėjo.

Prie išlaikymo prisideda savivaldybė

Anykščių rajono savivaldybės ligoninei dėl per mažo gimdymų skaičiaus dar prieš 10 metų buvo liepta uždaryti Akušerijos–ginekologijos skyrių, tačiau jis veikia iki šiol, nors Panevėžio teritorinė ligonių kasa už gimdymus nemoka nė cento.

Ligoninės vyriausiasis gydytojas Dalis Vaiginas sakė, kad prie akušerijos skyriaus išlaikymo prisideda Anykščių rajono savivaldybė. Savivaldybės gydytoja Vaiva Daugelavičienė patvirtino, kad savivaldybė kasmet iš savo biudžeto ligoninei atseikėja solidžią sumą. Šiemet skyrė 50 tūkst. eurų.

Per metus ligoninėje gimdo per 60 moterų. V.Daugelavičienė, paklausta, ar ne per didelė prabanga savivaldybei už vieną gimdyvę ligoninei dovanoti beveik 1000 eurų, atsakė, kad ne.

„Jeigu ligoninė būtų atsisakiusi akušerijos paslaugų, būtų tekę uždaryti ir ginekologijos skyrių, o tai jau moterims blogai“, – paaiškino ji.

Konsultantai pluša iki vidurnakčio

Anykščių ligoninė išradingai sprendžia ir kitų sričių specialistų problemą.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktoriaus žiniomis, kai kurie jų atvyksta konsultuoti ligonių tik vakarais ir pluša iki pusės dvyliktos nakties.

Apie tai paklaustas D.Vaiginas neprisiminė, kurios konkrečiai srities specialistui teko dirbti iki vidurnakčio, tačiau neneigė, kad taip galėjo būti. Ligoninės konsultacijų padalinys dirba iki 22 valandos, tad jeigu pas konsultantą buvo daug pacientų, jis galėjo užtrukti ir po darbo.

Į Anykščių ligoninę iš didmiesčių važinėja dirbti radiologas, kraujagyslių chirurgas, urologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.