Lietuvius kamuoja sunkios lėtinės ligos, o valstiečiai pranešė – kodėl

Naujausiais PSO duomenimis, lietuviai suvartoja daugiausia alkoholio pasaulyje – Lietuvoje 2016 metais vienas gyventojas vidutiniškai suvartojo 16 litrų alkoholio. Šalis taip pat patenka į dešimtuką valstybių, kuriose fiksuojama daugiausia kepenų cirozės atvejų ir į ketvertuką tų, kuriose daugiausia su alkoholio vartojimu susijusių vėžio atvejų.

Aurelijus Veryga<br>Tomas Bauras
Aurelijus Veryga<br>Tomas Bauras
Ramūnas Karbauskis<br>Ramūnas Danisevičius
Ramūnas Karbauskis<br>Ramūnas Danisevičius
Aurelijus Veryga<br>Tomas Bauras
Aurelijus Veryga<br>Tomas Bauras
Daugiau nuotraukų (3)

Elzė Laužikaitė, BNS

May 17, 2017, 1:16 PM

Kol kitur alkoholio vartojimo kiekiai mažėja, šalių grupėje, kuriai priklauso ir Lietuva, jie laikosi stabiliai ar net auga. Tai, kad šią problemą reikia skubiai spręsti parodo ir šalyje ypač didelis 30–69 metų vyrų mirtingumas.

Būtina imtis veiksmų

Pasak Lietuvoje viešinčio PSO Europos regiono biuro Lėtinių neinfekcinių ligų ir sveikatos stiprinimo viso gyvenimo laikotarpiu departamento direktoriaus dr. Gaudeno Galėjo (Gauden Galea), Lietuvoje yra būtina mažinti lėtinių neifekcinių ligų atvejų skaičių. Jo teigimu, pagrindinis tokio pobūdžio ligas sukeliantis faktorius yra didelis alkoholio vartojimas, rūkymas.

Valstybėje ši problema yra opi ir tik didėja. Jai įtaką daro ir netinkama mityba, kuri taip pat gali daugelio lėtinių ligų priežastimi. Lietuvoje dažnos širdies ir kraujotakos sistemos ligos, vėžys, diabetas, hipertenzija, antsvoris ir nutukimas yra vienos sparčiausiai plintančių ligų. Joms didžiulę įtaką daro ir šalyje populiarių patiekalų vartojimas, kurių pagrindą neretai sudaro riebūs, mažai maistingi produktai.

Nesaikingas riebalų, cukraus, druskos vartojimas ir naudingų maistinių medžiagų trūkumas taip pat yra svarbūs riziką susirgti didinantys veiksniai. Todėl numatyta, kad visos Baltijos šalys susivienyti siekdamos sveikos gyvensenos plėtros bei koordinuoti savo veiksmus vykdydamos ES bei Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) veiksmų planus dėl sveikos mitybos puoselėjimo ir maisto produktų gerinimo.

Sieks bendradarbiavimo

Siekdamos užtikrinti bendradarbiavimą Lietuva, Latvija ir Estija planuoja pasirašyti memorandumą, kuriuo būtų įsipareigojama bendradarbiauti alkoholio bei tabako vartojimo mažinimo ir sveikos mitybos skatinimo klausimais.

Alkoholio kontrolės politika turėtų būti grindžiama prielaida, kad žalingas alkoholio vartojimas turi didesnę socialinę kainą nei atrodo iš pirmo žvilgsnio, taip pat, kad sveikata ir žmonių gerovė yra svarbiau negu ekonominiai veiksniai. Todėl yra būtina gerinti visuomenės sveikatą, skatinti mokslinius tyrimus ir užkirsti kelią alkoholio ir tabako keliamam pavojui sveikatai.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, taip siekiama skatinti bendradarbiavimą Baltijos šalyse teikiant įvairias paramos formas, plėsti mokslinius tyrimus, tekti politinę paramą, dalintis patirtimi.

„Matome, kad visos trys Baltijos šalys susiduria su panašiomis problemomis ir daugeliu atvejų renkasi panašius tų problemų sprendimus. Esame mažos valstybės, todėl parama yra labai svarbi, visi veikdami kryptingai galime pasiekti kur kas geresnių rezultatų“, – spaudos konferencijoje Seime sakė A. Veryga, antradienį dalyvavęs šalių sveikatos apsaugos ministrų susitikime.

Baltijos šalys vieningai sutaria dėl kovos su neteisėta tabako gaminių prekyba. Tai yra pasaulinė problema, kurios šalys negali išspręsti veikdamos po vieną. Planuojamame pasirašyti memorandume teigiama, kad neteisėta prekyba tabako gaminiais pirmiausia yra orientuota į ir taip pažeidžiamas žmonių grupes, pavyzdžiui, jaunimą. Taip pat mažai tikėtina, kad šie nelegalūs tabako gaminiai atitinka keliamus Europos Sąjungos (ES) reikalavimus, produktų reglamentavimą. Tarkime, tokie gaminiai neturi įspėjamųjų ženklų ant pakelių, kurie yra privalomi ir labai svarbūs.

Pasiūlė būdus kaip sumažinti alkoholio vartojimą

Dr. G. Galėja taip pat išskyrė tris efektyviausias priemones kovai su dideliu alkoholio vartojimu ir jo keliama žala: tai – alkoholio prieinamumo mažinimas, alkoholio rinkodaros kontrolė ir kainų politika. Svečias rėmėsi šalių, kurios taip pat susidūrė su šia problema, praktika.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio teigimu, alkoholio prieinamumo mažinimas bei prevencija yra ir bus vienas iš prioritetinių LVŽS darbų, nepaisant bandymų tam užkirsti kelią. R. Karbauskis atkreipė dėmesį, kad viešoje erdvėje svarstant siūlymus dėl Alkoholio kontrolės įstatymo supainioti Vyriausybės ir įvairių frakcijų pasiūlymai.

„Pavyzdžiui, siūlymas filmuoti perkančius alkoholį. Mes niekada neturėjome tokių minčių, Vyriausybė irgi to niekada nesiūlė. Tačiau opozicinės frakcijos į viešumą paleisti neadekvatūs siūlymai staiga traktuojami kaip mūsų ir kyla pasipriešinimas. Būtent, dėl nežinojimo ir klaidinimo dažnai kyla konfliktas. Šaliai, kuri pirmauja pasaulyje pagal alkoholio suvartojimą, būtina imtis priemonių. Mūsų siūlomos priemonės – apsvarstytos, patikrintos ir veiksmingos, tačiau kai viešoje erdvėje pridedama tokių keistenybių, apie kurias net neturėjome minčių, tai mažų mažiausiai keistas elgesys“, – pabrėžė LVŽS frakcijos seniūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.