Jūros plėšrūnas slepia didelę paslaptį, naudingą daugelio sveikatai

Ar esate girdėję, kad rykliai – vieni iš nedaugelio padarų, praktiškai nesergančių vėžiu? O štai ryklių taukuose arba, kitaip tariant, ryklių kepenų aliejuje aptinkamos naudingos medžiagos itin naudingos žmogaus imunitetui.

 Rykliai - vieni iš nedaugelio gyvūnų, beveik nesergančių vėžiu.<br>123rf nuotr.
 Rykliai - vieni iš nedaugelio gyvūnų, beveik nesergančių vėžiu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2017, 2:57 PM

Stiprus imunitetas - siekiamybė

Stiprus imunitetas – daugelio žmonių svajonė. Tai – organizmo apsauginis barjeras, leidžiantis gyventi visavertį gyvenimą. Deja, dėl pernelyg didelio perdirbtų produktų vartojimo, mažo fizinio aktyvumo, grūdinimosi stokos vis dažniau skundžiamasi dėl imuniteto silpnėjimo.

Sustreikavus šiam organizmo apsauginiam mechanizmui, žmogų ima pulti įvairios ligos.

Norėdami užtikrinti stiprų imunitetą, privalote laikytis sveikos mitybos rekomendacijų. Kasdien bent po pusvalandį būti fiziškai aktyvūs, bent pasivaikščioti. Taip pat svarbu grūdintis ir gerai išsimiegoti.

Kartais prireikia ir papildomų priemonių, pavyzdžiui, maisto papildų, mat dėl tam tikrų priežasčių sveikos gyvensenos rekomendacijos nepatenkina jūsų organizmo poreikių.

Nauda iš ryklių kepenų

Per 50 metų tyrimų, tyrėjai yra įrodę, jog ryklių imuninė sistema tokia stipri, kad jie beveik neserga onkologinėmis ligomis. Jei tokių atvejų pasitaiko, tai būna labai retai: vienas ryklys iš 25 tūkst.  Taip yra todėl, kad ryklio taukuose gausu alkilglicerolio. Šios medžiagos, tačiau kur kas mažesni kiekiai, yra  motinos piene, žmogaus kaulų čiulpuose, kepenyse ir blužnyje. Jei jos mūsų organizme būtų daugiau, tikėtina, jog ir problemų dėl sveikatos sutrikimų turėtume mažiau.

Pastebėjus šią naudingąją ryklių taukų savybę, tyrimai atlikti su žmonėmis. Švedijos mokslininkai dr.Astrid Brokult ir prof. Seven Brokult nustatė, kad pacientai, kurių imuninė sistema silpna, pavartoję alkilglicerolių, tapo atsparesni infekcijoms. 
 
Ryklių taukuose taip pat aptinkamas ir skvalenas, kuris padeda organizmui kovoti su virusinėmis, bakterinėmis ir grybelinėmis infekcijomis, mat padeda aprūpinti deguonimi audinių ląsteles. 

Kaip ir kitos jūros gėrybėse, ryklio taukuose gausu omega-3 riebalų rūgščių, dar riebaluose tirpstančių vitaminų A, D ir E.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.