Išvykstate į gamtą? Be šito neišsiversite!

Pildant lagaminus ar krepšius atostogoms be drabužių, tinkamos avalynės, galvos apdangalų ir kitų būtinų daiktų, svarbu nepamiršti ir šeimos vaistinėlės. Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas pataria, kuo pasirūpinti prieš atostogas, kad nemalonūs netikėtumai jų nesugadintų.

Pirmosios pagalbos vaistinėlė<br>Romas Jurgaitis
Pirmosios pagalbos vaistinėlė<br>Romas Jurgaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-28 06:45

„Jei žadame daug būti gamtoje, pirmas dalykas – apsauga nuo saulės. Reikėtų pasirūpinti apsauginiu nuo saulės kremu, kuriuos naudoti galėtų tiek suaugusieji, tiek vaikai“, – pataria specialistas. Kartu vaistinėlėje gerai būtų turėti ir tepalo po nudegimo saulėje.

Dar vienas vasaros vaistinėlės „gyventojas“ – purškalas nuo vabzdžių.

„Juo reikia pasirūpinti, kad netikėti įkandimai nesugadintų nuotaikos, neniežėtų. Be to, visi bijo erkių, todėl reikia pasirūpinti, kad atostogos nevirstų apsilankymu pas gydytoją“, – kalba R. Blynas.

Rizika – netikėtos traumos

Kalbėdamas apie purškalus nuo uodų vaistininkas teigė, kad norėdami sutaupyti gyventojai gali rinktis bendrą purškalą nuo vabzdžių, o ne rinktis atskirus purškalus. Vis dėlto svarbu atkreipti dėmesį į veiksmingųjų medžiagų koncentracijos dydį purškale. Planuojant naudoti purškalą vaikams, patartina naudoti mažesnės koncentracijos preparatus.

„Taip pat atkreipkite dėmesį, kad kai kurie purškalai gali tam tikrus, ypač sintetinius, drabužius sugadinti, todėl geriau juos išbandyti drabužių vietoje, kuri nėra taip gerai matoma. Žinoma, šiaip purkšti preparatus nuo vabzdžiu reikėtų ant atviros odos, o jei norite apsaugoti ir veidą nuo įkandimų, tai reikėtų purkšti ant rankos ir tuomet ja patepti veidą“, – prideda vaistininkas.

Dar viena atostogų vaistinėlės dalis turėtų būti skirta traumoms – įsibrėžimams, sumušimams, sužeidimams. Tam reikėtų pasirūpinti pleistru, dezinfekciniu skysčiu, tvarsčiu, tepalu nuo tinimo ar sumušimo.

„Be šių rizikų atostogaujant dažnai pasikeičia mitybos racionas, todėl gali kilti problemų su virškinimu. Todėl siūlome vaistinėlėje turėti vaistų nuo viduriavimo, virškinimo fermentų, angliuko“, – kalba R. Blynas.

Ragina nepamiršti asmeninės sveikatos rizikų

Specialistas kartu primena, kad gerai būtų iš anksto apgalvoti ir karščiavimo riziką, todėl galima pasiimti vaistų ir nuo temperatūros šuolio.

Nepaisant bandymų apsisaugoti nuo netikėtų pavojų ar nemalonumų sveikatai, kiekvienas atostogas planuojantis gyventojas turėtų nepamiršti savo asmeninės sveikatos būklės ir silpnųjų vietų.

„Jei žinote, kad esate jautresni kelionėms, jus pykina važiuojant autobusu ar automobiliu, nepamirškite vaistų nuo pykinimo“, – prideda vaistininkas. Vis dėlto planuojantis atostogų vaistinėlę nereikėtų ir persistengti. R. Blynas pataria vaistais pasirūpinti 2–3 dienų kiekiu. Jei negalavimai užsitęs, visada galima rasti vaistinę šalia ir pasirūpinti preparatais papildomai. „Ir žinoma, negalima pamiršti kiekvieno asmeninių ligų. Nepamirškite turėti pakankamai tų vaistų, kuriuos naudojate nuolat, kad būklė atostogų metu nepablogėtų“, – įspėja specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą