Alkoholikų šeimoms – Seimo verdiktas

Seimas po pateikimo nepritarė Narkologinės priežiūros įstatymo pataisoms, kuriose numatytas priverstinis gydymas nuo alkoholizmo.

Nors alkoholizmas išlieka itin opi problema Lietuvoje, jos gydymas vis dar neprivalomas.<br>V.Balkūno nuotr.
Nors alkoholizmas išlieka itin opi problema Lietuvoje, jos gydymas vis dar neprivalomas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2017, 9:53 AM, atnaujinta Jun 14, 2017, 10:01 AM

Projektą parengę Seimo nariai socialdemokratė Rimantė Šalaševičiūtė ir „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis siūlė numatyti asmenų, turinčių alkoholizmo ar narkomanijos ligos požymių, priverstinį hospitalizavimą, kai tokiems asmenims pasireiškia ryški abstinencijos būklė ir jos nulemtas nuolatinis kompulsyvus psichiką veikiančių medžiagų vartojimas, trunkantis ne trumpiau kaip vieną mėnesį.

Priverstinai gydyti buvo siūloma, kai kartu su tokiais asmenimis gyvenantys ar kitaip su jais susiję asmenys (pavyzdžiui, artimieji giminaičiai) patiria nuolatinį jų psichologinį ar fizinį smurtą, keliantį grėsmę aplinkinių sveikatai ir gyvybei, taip pat finansinių nuostolių; kai tokie asmenys gali padaryti esminę žalą savo sveikatai, gyvybei.

Narkologinės priežiūros įstatyme buvo siūloma nustatyti ir tai, kad nėščioji taip pat gali būti priverstinai hospitalizuota, jeigu dėl jos piktnaudžiavimo psichiką veikiančiomis medžiagomis kyla vaisiaus apsigimimo grėsmė.

„Projekto tikslas – sudaryti prielaidas esant atitinkamoms sąlygoms priverstinai hospitalizuoti ne tik narkologinius ligonius, bet ir asmenis, kuriems įtariamas alkoholizmas ar narkomanija, taip pat – priverstinai hospitalizuoti nėščiąją, jei dėl jos piktnaudžiavimo psichiką veikiančiomis medžiagomis kyla vaisiaus apsigimimo grėsmė. 

Taip pat – aiškiau apibrėžti asmenų, kurie gali kreiptis į gydytoją psichiatrą dėl pirminio asmens sveikatos patikrinimo konsultacijos ratą“, – sako parlamentarai R. Šalaševičiūtė ir R. Žemaitaitis.

Šiuo metu galiojantis Narkologinės priežiūros įstatymas nenumato projekte siūlomo reguliavimo.

Narkologinės priežiūros įstatymas kalba tik apie narkologinių ligonių priverstinį hospitalizavimą Psichikos sveikatos priežiūros įstatymo nustatyta tvarka ir sąlygomis.

Įstatyme taip pat nenumatyta galimybė priverstinai hospitalizuoti nėščiąją, jei dėl jos piktnaudžiavimo psichiką veikiančiomis medžiagomis kyla vaisiaus apsigimimo grėsmė.

Narkologinės priežiūros įstatymo pataisos nesulaukė Seimo pritarimo, nes už jas po pateikimo balsavo tik 10 Seimo narių, prieš buvo 14, susilaikė 42 parlamentarai. Įstatymo pataisos grąžintos iniciatoriams tobulinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.