Besaikis vartojimas lėmė pasaulinį trūkumą: pradėtas antibiotikų „taupymo“ režimas

Pasaulyje vis labiau didėja antibiotikų trūkumas. Šiuo metu Anglijoje yra paskelbtas taupymo režimas vienam populiariausių antibiotikų „Tazocin“ (veikliosios medžiagos piperacilinas–tazobaktamas), rašė theguardian.com. Tokių drastiškų priemonių buvo imtasi todėl, kad šio antibiotiko trūkumas stebimas ne tik Anglijoje, bet ir visame pasaulyje.

 Nežinia, ar bus papildytos medikamentų atsargos.<br> 123rf.com nuotr.
 Nežinia, ar bus papildytos medikamentų atsargos.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 3, 2017, 2:30 PM

Vaisto informaciniame lapelyje yra nurodoma, kad piperacilinas priklauso vaistų, vadinamų plataus veikimo spektro penicilinų grupės antibiotikais, grupei. Šis vaistas gali sunaikinti daug rūšių bakterijų.

Tazobaktamas gali neleisti kai kurioms atsparioms bakterijoms išgyventi veikiant piperacilinui, o kartu vartojami piperacilinas ir tazobaktamas sunaikina daugiau rūšių bakterijų.

Pats medikamentas „Tazocin“ yra vartojamas suaugusiesiems ir paaugliams bakterijų sukeltoms infekcijoms gydyti. Tai gali būti plaučių, šlapimo takų (inkstų ir tulžies pūslės), pilvo, odos arba kraujo infekcijos.  Taip pat gali būti gydomos bakterijų sukeltos infekcijos, dėl kurių susidaro mažas baltųjų kraujo ląstelių kiekis ir dėl to susilpnėja imunitetas.

Gydant 2–12 metų vaikus, jis skiriamas pilvo (apendicito, peritonito, tulžies pūslės), bakterijų sukeltoms imunitetą silpninančioms infekcijoms gydyti . 

Jeigu atvejis yra sunkus, medikas šiuos vaistus gali derinti su kitais antibiotkais.

Anglijos Sveikatos sektoriaus išleistame dokumente skambinama pavojaus varpais: jame nurodoma, kad artimiausioje ateityje piperacilinas–tazobaktamas gali tapti iš viso neprieinamas, kadangi sparčiai senka jo atsargos. Todėl buvo smarkiai apribotas jo skyrimas, o vaistas išrašomas tik esant būtinybei.

Situacija Lietuvoje kol kas neaiški

Nepaisant to, kad vieni didžiausių naujienų portalų pasaulyje praneša apie šio antibiotiko trūkumą, panašu, kad Lietuvoje jų netrūksta. Tai patvirtino ir Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba prie Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos.

Tarnybos Vaistų saugumo ir informacijos skyriaus vėdėja Virginija Žilėnaitė–Puodžiuvienė tikino, kad lietuviams kol kas nėra dėl ko jaudintis. Vis dėlto, apie pasikeitusią situaciją jie būtų informuojami internetiniame Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos puslapyje.

„Šiuo metu Lietuvos rinkai tiekiamas vaistas – Piperacillin/Tazobactam Sandoz 4000 mg/500 mg milteliai infuziniam tirpalui (N10). Kol kas šio vaisto tiekimo sutrikimų nestebima, tačiau dėl išsamesnės informacijos papildomai kreipėmės į vaisto registruotoją. Esant vaistų tiekimo sutrikimams, informaciją skelbiame mūsų interneto svetainėje“, – trumpame laiške rašė V.Žilėnaitė–Puodžiuvienė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.