Dėl infekcijos berniukas neteko abiejų rankų: tai, kaip jis atrodo šiandien, privers nustebti

Berniukas, kuriam buvo atlikta abiejų rankų transplantacija, šiandien jau žaidžia beisbolą, rašė bbc.com.

 Sudėtingą operaciją išgyvenęs berniukas šiandien džiaugiasi naujais pojūčiais.<br> 123rf.com
 Sudėtingą operaciją išgyvenęs berniukas šiandien džiaugiasi naujais pojūčiais.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2017, 7:06 PM

Praėjo dveji metai nuo to, kai dešimtmečiui amerikiečiui Zion Harvey buvo atlikta ši sudėtinga operacija. Šiandien gydytojai stebisi ir didžiuojasi berniuko progresu. Mažasis Zion jau pajėgia ne tik pats valgyti ir apsirengti, bet ir žaisti beisbolą.

Viena iš vaiku besirūpinančios medikų komandos narių, gydytoja Sandra Aramal, pasakojo, jog berniukas ir toliau sėkmingai gyja ir mokosi gyventi su naujomis rankomis.

„Dabar jo daug geresnė koordinacija, jis gali žaisti su beisbolo lazda. Taip pat jis jau moka gan aiškiai užrašyti savo vardą. Berniuko pojūčiai vis gerėja. Palietęs motinos skruostą, jis jau sugeba tai pajausti.",— dalinosi gydytoja.

Zion Harvey gimė su abiejomis rankomis, tačiau sulaukus dvejų metų, jos buvo amputuotos. Vaikas sirgo sepsiu, jo gyvybei grėsė pavojus, todėl gydytojai buvo priversti amputuoti abi rankas ir kojas. Berniukui taip pat išsivystė inkstų problemos.

Po dar dvejų metų vaikui buvo persodintas vienas jo motinos inkstas. Tačiau prireikė dar ketverių metų, kol Zion gavo naujas rankas.

Operacija buvo sudėtinga. Zion tapo jauniausiu istorijoje žmogumi, kuriam buvo atlikta abiejų rankų transplantacija. Iki tol gydytojų komanda kruopščiai tyrė ir aiškinosi, ar verta imtis tokios sunkios užduoties. Berniukas vartojo daug vaistų, todėl bet kokia operacija galėjo būti rizikinga. Taip pat reikėjo sulaukti pagal amžių, kraujo grupę bei odos spalvą tinkančio donoro.

Medikų komanda, kurią sudarė net 40 specialistų, operacinėje praleido visą naktį. Jie teigia, jog sunkiausia buvo sujungti visas mažytes kraujagysles, kurių dėka rankos prigytų. Tačiau operacija pavyko ir vaikas jau dvejus metus džiaugiasi naujomis rankomis.

Per šį laiko tarpą buvo keli kartai, kai Zion kūnas bandė atmesti donoro rankas, tačiau vaistai ir gydytojų pastangos neleido, kad tai įvyktų.

„Jo smegenys komunikuoja su rankomis. Kai smegenys liepia judėti – rankos juda. Vien tai jau yra nepakartojama.",— savo nuostaba ir džiaugsmu dalinosi vyriausiasis chirurgas Scott Levin.

Šio berniuko istoriją galima vadinti stebuklu, nes iš donorų gautų kūno dalių prigijimas yra itin sudėtingas procesas. Zion Harvey nepasidavė ir šiandien jo sėkmė įkvepia pasaulį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.