Daina Bosas: „Turbūt niekada nesužinosiu, kas buvo suleista mano dukrai“ PASTANGOS. D.Bosas byla dėl vakcinos galų gale atsidurs teisme

Beveik dvejus metus trukęs tyrimas dėl skysčio, kuris buvo suleistas verslininkės Dainos Bosas dukrai vietoj vakcinos nuo vėžio, baigtas. Per tą laiką atsirado ir daugiau žmonių, kurie mano, kad ir jiems nutiko panašiai.

D.Bosas teisme bandys įrodyti tai, apie ką kalbėjo dvejus metus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
D.Bosas teisme bandys įrodyti tai, apie ką kalbėjo dvejus metus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Viso tyrimo metu epidemiologė M.J.Malukienė neigė savo kaltę.
Viso tyrimo metu epidemiologė M.J.Malukienė neigė savo kaltę.
Daina Bosas su šeima<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daina Bosas su šeima<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daina Bosas ir Antanas Bosas.<br>T.Bauro nuotr.
Daina Bosas ir Antanas Bosas.<br>T.Bauro nuotr.
D.Bosas rankų nenuleido ir prokuratūros nutarimą apskundė Klaipėdos apygardos vyriausiajam prokurorui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Bosas rankų nenuleido ir prokuratūros nutarimą apskundė Klaipėdos apygardos vyriausiajam prokurorui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Bosas rankų nenuleido ir prokuratūros nutarimą apskundė Klaipėdos apygardos vyriausiajam prokurorui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Bosas rankų nenuleido ir prokuratūros nutarimą apskundė Klaipėdos apygardos vyriausiajam prokurorui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Aušra Pilaitienė, LR korespondentė

2017-07-27 22:08, atnaujinta 2017-07-27 22:44

Prieš teismą netrukus stos klaipėdietė gydytoja epidemiologė 73 metų Margarita Jadvyga Malukienė, kaltinama neteisėtai versliškai ir stambiu mastu besivertusi profesine veikla neturėdama tam reikiamos licencijos.

Be 46-erių D.Bosas ir jos dukters, nukentėjusiaisiais pripažinta jauna moteris, kuriai taip pat neva buvo suleista vakcina „Silgard“, ir motina su vaiku, kurie tikėjosi, kad juos gydytoja paskiepijo vakcina nuo erkinio encefalito.

„Tyrimas truko ilgai ir nuobodžiai, kainavo daug nervų ir pinigų. Turbūt niekada nesužinosiu, kas buvo suleista mano dukrai“, – sakė D.Bosas.

Tyrimas buvo nutrauktas

Praėjusių metų pabaigoje ikiteisminis tyrimas, kurį atliko Klaipėdos apygardos prokuratūra, buvo nutrauktas. Nežinia ką paauglei suleidusi gydytoja tuomet ramiau atsikvėpė.

Tačiau D.Bosas rankų nenuleido ir prokuratūros nutarimą apskundė Klaipėdos apygardos vyriausiajam prokurorui.

„Remiantis M.J.Malukienės pateiktais duomenimis nustatyta, kad ji turėdama tik tris vakcinas „Silgard“ sugebėjo paskiepyti tris žmones: dvi pacientes po du kartus ir dar vieną asmenį vieną kartą.

Pritrūko dviejų vakcinų įsigijimo dokumentų – tai buvo nustatyta tyrimo metu. Dviejų vakcinų trūksta, bet tyrimas nutraukiamas. Taigi taip ir neaišku, kam iš jų nesuleista „Silgard“ vakcina“, – tuomet stebėjosi D.Bosas.

„Išnaudojus visas tyrimo galimybes nepavyko surinkti pakankamai faktinių duomenų, kurie leistų pagrįstai manyti, jog M.J.Malukienė padarė jai priskiriamus nusikaltimus ir visos abejonės turi būti traktuojamos jos naudai.

Tokia išvada darytina iš įtariamosios parodymų – ji visą laiką neigė jai pareikštus įtarimus“, – buvo teigiama prokuratūros nutarime.

Vis dėlto ikiteisminis tyrimas buvo atnaujintas ir pagaliau byla pasiekė teismą. Pirmasis posėdis Klaipėdos apygardos teisme numatytas rugsėjį.

Netvarka ir buhalterijoje

M.J.Malukienė ir jos vadovaujama bendrovė „Imunoprofilaktikos tarnyba“ kaltinamos tuo, kad neturėdamos licencijos, suteikiančios teisę teikti bendruomenės slaugos ir šeimos medicinos paslaugas bei šias paslaugas teikiančių asmens sveikatos priežiūros specialistų, nuo 2010-ųjų sausio iki 2015 m. kovo pabaigos teikė skiepijimo paslaugas ir už tai gavo daugiau kaip pusę milijono eurų.

Kaltinamajame akte taip pat teigiama, kad M.J.Malukienė pacientams vietoj žadėtų vakcinų suleido nenustatytos kilmės skysčio, tačiau sumokėti jie turėjo kaip už tikras vakcinas, piktnaudžiavo ir sukčiavo, apgaulingai tvarkė „Imunoprofilaktikos tarnybos“ buhalterinę apskaitą, per minėtą laiką apskaitos dokumentais nepagrindė daugiau kaip 55 tūkst. eurų įmonės įplaukų, taip pat apskaitoje nurodė tikrovės neatitinkančias inkasuotas sumas.

Skystį traukė iš buteliuko

Visi nemalonumai prasidėjo 2015 metų pavasarį, kai D.Bosas nusprendė savo paauglę dukrą paskiepyti vakcina nuo vėžio „Silgard“.

Jos kreipėsi paslaugos į uostamiestyje veikusią „Imunoprofilaktikos tarnybą“, kuriai vadovavo M.J.Malukienė.

„Įtarimų kilo atėjus čia antrą kartą. Paprašiau vaistų, kurie buvo suleisti mano dukrai, pakuotės.

Gydytoja padavė kitą ir paaiškino, kad mano dėžutę atidavė kažkokiai pacientei, kuri nori paskaityti instrukciją, – kalbėjo D.Bosas. – Visiškai neaišku, kas iš tikrųjų buvo suleista mano dukrai. Akivaizdu tik tai, kad jai vakcina nebuvo užsakyta.

Ir dar. M.J.Malukienė dukrai suleido kažką iš buteliuko pritraukdama skysčio, o vakcinos „Silgard“ gamyklos pakuotė yra vienkartiniame švirkšte.“

D.Bosas nebetiki, kad pavyks išsiaiškinti, kas buvo suleista jos dukrai.

„Iki šiol gydytoja teigia, kad viską padarė teisingai. Jei po dvejų metų ji ir pasakys, ką tąkart suleido, vargu ar tuo galėčiau patikėti. Žinau, kad tai tikrai buvo ne „Silgard“, – sakė D.Bosas.

Ištirti kraujo nepavyko

Kai po atliktų injekcijų D.Bosas gydytojai išsakė savo dvejones, ji pasiūlė ištirti dukros kraują ir įsitikinti, kad viskas yra taip, kaip turi būti.

Verslininkė kreipėsi į kelias kraujo tyrimo laboratorijas ir išsiaiškino, kad tokie tyrimai neatliekami nei Lietuvoje, nei užsienyje.

Daug paprasčiau išsiaiškinti, ar pacientui iš tikrųjų suleista vakcina nuo erkinio encefalito. Tai galima nustatyti pagal kraujyje esančius šio viruso antikūnus.

Taip ir padarė žmonės, tapę nukentėjusiaisiais toje pačioje byloje.

Gydytoja M.J.Malukienė juos po du kartus skiepijo vakcina nuo erkinio encefalito. Išgirdę D.Bosas dukters istoriją jie sunerimo, atliko tyrimus ir sužinojo, kad vakcina jiems nebuvo suleista.

„Džiaugiuosi, kad byla pagaliau pasiekė teismą, dabar galėsime viską išsiaiškinti. Sieksiu teisybės, sieksiu įrodyti tai, apie ką kalbėjau dvejus metus nuo pat pradžių – „Silgard“ vakcinų gydytoja neturėjo ir negalėjo jų suleisti mano dukrai“, – sakė D.Bosas.

Moterys jau buvo susitikusios teisme

2015 metais D.Bosas ir gydytoja M.J.Malukienė susitikinėjo Klaipėdos miesto apylinkės teisme.

Čia išnagrinėta administracinė byla dėl neteisėto vertimosi sveikatinimo veikla – gydytojai skirta 579 eurų bauda.

Paaiškėjo, kad D.Bosas dukrai medikė suleido vakciną tuomet, kai jos kabinetas turėjo būti laikinai uždarytas Akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos sprendimu „dėl neplaninių asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybės kontrolių metu nustatytų šiurkščių teisės aktų reikalavimų pažeidimų“.

Tačiau kabinetas vis vien dar kurį laiką veikė. M.J.Malukienė teisme pripažino, kad jos kabinetas tuo metu veikė nelegaliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.