Homoseksualų Jungtinėje Karalystėje laukia dideli pokyčiai

Anglijoje ir Škotijoje ketinama sušvelninti įstatymus, neleidžiančius gėjams bei seksualines paslaugas teikiantiems asmenims tapti kraujo donorais, rašė iflscience.com.

 Nuo šiol gėjai vyrai bei seksualines paslaugas teikiantys asmenys galės lengviau tapti kraujo donorais.<br> 123rf.com
 Nuo šiol gėjai vyrai bei seksualines paslaugas teikiantys asmenys galės lengviau tapti kraujo donorais.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2017, 9:47 AM

Anksčiau prieš duodant kraujo gėjai vyrai turėjo bent metus susilaikyti nuo seksualinių santykių, o prostitucija užsiimantiems žmonėms tapti donorais tiesiog buvo uždrausta. Nuo šiol abi žmonių grupės galės aukoti kraują palaukus vos 3 mėnesius po paskutinių lytinių santykių.

Šis sprendimas buvo paskelbtas kartu su daugybe kitų vyriausybės reformų, kurių pagrindinis tikslas — lygybės skatinimas. Tarp šių reformų buvo ir sprendimas teisiškai palengvinti lyties keitimo procesą. 

Tokie sprendimai buvo itin palankiai sutikti įvairių labdaros organizacijų bei grupių, kurios jau anksčiau kovojo už tai, kad gėjai galėtų lengvesnėmis sąlygomis tapti kraujo donorais. Visgi net po šio sprendimo priėmimo, dauguma kovotojų nėra patenkinti ir reikalauja visiškos lygybės tarp homoseksualų ir heteroseksualų.

„Mūsų vyriausybė yra tvirtai pasiryžusi sukurti visuomenę, kurioje vietos užtenka visiems. Ir visiškai nesvarbu, kokia žmogaus lytis. Šiandien mes žengėme didelį žingsnį į priekį. Mes ir toliau progresuosime, kaip tai darome jau 50 metų. Kovosime su istoriškai susiklosčiusiais išankstiniais nusistatymais prieš LGBT, kurie vis dar gyvi mūsų įstatymuose",— kalbėjo Švietimo ministrė Justine Greening.

AIDS epidemijos pakylėjimo metu gėjams buvo uždrausta tapti kraujo donorais. Toks sprendimas buvo priimtas dėl įvairių nusistatymų, jog būtent gėjai vyrai dažniau užsikrečia šia liga. Tik 2011 metais toks sprendimas buvo sušvelnintas. Anglijoje ir Škotijoje homoseksualai privalėjo bent metus laikytis celibato ir tik tada galėjo tapti donorais. Šiaurės Airijoje gyvenantiems gėjams tokio sprendimo teko laukti net iki praėjusių metų.

LGBT+ bendruomenė tokius įstatyminius skirtumus tarp homoseksualių ir heteroseksualių vyrų jau seniai vadina diskriminacija. Pavyzdžiui, heteroseksualas, kuris yra turėjęs daugybę seksualinių partnerių, savo kraują gali aukoti be jokių apribojimų. Tačiau monogamiškus santykius turintis homoseksualas privalo laukti metus po paskutinės seksualinės patirties.

Visgi naujausias vyriausybės spendimas buvo priimtas kaip itin didelis žingsnis teisinga linkme. Jo priėmimui įtakos turėjo ir pažanga medicinoje. Dabar daug lengviau nustatyti įvairias krauju plintančias infekcijas. Tarp jų yra hepatitas B ir C bei ŽIV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.