Buvusiame „Ekrano“ profilaktoriume – šokiruojantis vaikų radinys

Buvusiame „Ekrano“ profilaktoriume vaikai surado daugiau nei dešimtmečio senumo medicininių kortelių su aiškiai parašytomis pacientų pavardėmis, jų asmens duomenimis ir ligų diagnozėmis. Už tokių paslapčių nesaugojimą, baisų aplaidumą gresia labai rimti nemalonumai, tačiau, atrodo, valdininkai išsisuks ir šį kartą.

Apleistame didžiuliame pastate buvo gydomi sergantieji tuberkulioze.<br> A.Švelnos
Apleistame didžiuliame pastate buvo gydomi sergantieji tuberkulioze.<br> A.Švelnos
Apleistame didžiuliame pastate buvo gydomi sergantieji tuberkulioze.<br> A.Švelnos
Apleistame didžiuliame pastate buvo gydomi sergantieji tuberkulioze.<br> A.Švelnos
Apleistame didžiuliame pastate buvo gydomi sergantieji tuberkulioze.<br> A.Švelnos
Apleistame didžiuliame pastate buvo gydomi sergantieji tuberkulioze.<br> A.Švelnos
Daugiau nuotraukų (3)

Gailutė Kudirkienė, www.panskliautas.lt

Aug 25, 2017, 9:13 AM

Visi ligonių duomenys

Per Panevėžį nuvilnijo skandalas dėl likimo valiai palikto buvusio „Ekrano“ profilaktoriumo ir jo rūsyje ilgus metus gulėjusių pamirštų medicininių kortelių.

Apleistame didžiuliame pastate buvo gydomi sergantieji tuberkulioze.

Į Ramygalos gatvę jie išsikėlė prieš dvylika metų. Po to glaudėsi vargingai gyvenantieji, veikė nakvynės namai. Bet ir ši įstaiga prieš dvejus metus išsikėlė į A.Mackevičiaus gatvę.

Nuo to laiko tuščią pastatą pamėgo vandalai ir paaugliai. Po vidų slankiojantiems vaikams parūpo, kas yra profilaktoriumo rūsyje, ir jie aptiko šūsnį medicininių kortelių. Jose – ligonių pavardės, adresai, diagnozės, asmens duomenys.

O tų kortelių – ne viena ir ne dvi krūvelės, o daug – tvarkingai surišti nemaži pakai.

Bijojo galvą nusilaužti

Medikas spėliojo, kad kraustantis, matyt, iškrito ar kas užmiršo paimti. Bet tie žmonės, kurie anuomet dirbo, jau išėję, todėl nebėra ko paklausti dėl tokio aplaidumo.

„Kai pranešė apie rastas korteles, aš pats ten buvau įlindęs pažiūrėti. Pirmą kartą gyvenime. Baisingos to pastato katakombos. Perkūnas, ten galvą nusilaužt galima“, – klaidžiais rūsiais baisėjosi infektologas.

Po skandalo dokumentus iš apleistų patalpų susirinko ligoninės darbuotojai. Panevėžio ligoninės atstovas spaudai Vytautas Riaubiškis sakė, kad kortelės suvežtos į ligoninę, dabar jos registruojamos, galiojančios keliaus į archyvą, o nebegaliojančios bus sunaikintos.

Sargas turto nenusaugojo

Po medicininių kortelių skandalo savivaldybė įstiklino išdaužtą langą prie įėjimo, patikrino, ar visos durys užrakintos.

Bet šios priemonės veiksmingos buvo tik dieną kitą. O po to į milžinišką tuščią pastatą nesunkiai buvo galima patekti pro šoninės nišos bestiklį langą, pridengtą rašomojo stalo plokšte.

Savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus specialistas Albertas Dragūnas, atsakingas už savivaldybės negyvenamą nekilnojamąjį turtą, sakė, kad iki vasaros pradžios savivaldybė rūpinosi profilaktoriumo pastato apsauga. Sargas dirbo puse etato, bet galiausiai nuspręsta jo atsisakyti. Mat vagys visa, kas vertingesnio, vis tiek jau buvo išsitempę.

Šio komplekso savininke savivaldybė tapo prieš septynerius metus, iki tol pastatas priklausė valstybei.

Savivaldybė pastato negalėjo parduoti, nes pardavimo reikalai buvo įstrigę dėl teisinių ginčų su žemės savininkais. Dabar konfliktas jau išspręstas, dokumentai išsiųsti į Nacionalinę žemės tarnybą ir laukiama leidimo parduoti žemę. Po to Turto bankas atliks turto vertinimą ir pardavimo reikalai pajudės iš mirties taško.

Bet vėlgi – didžioji dalis pastato priklauso savivaldybei, o prieš trejus metus penktadalis buvo grąžinta valstybei. Joje įsikūręs Priklausomybės ligų centras.

Kartu su buvusio profilaktoriumo pastatu numatyta parduoti ir hektarą žemės.

Bedaliai gyvena po balkonu

Šis įvykis vėl atvėrė miesto žaizdas – savivaldybės saugojamieji nenaudojami pastatai siurbte siurbia biudžeto pinigus, o po merdėjančius statinius landžioja benamiai ir paaugliai.

Kadaise populiarios buvusios sanatorijos vaizdas – ne išimtis. Vargšų laikinoji prieglauda nuniokojama ir iš vidaus, ir iš išorės. Vidun braudamiesi piktadariai be skrupulų išlaužia duris, išdaužo langus.

Išsikrausčius nakvynės namams, viduje buvo likę įrangos. Bet per šį laiką radiatorių nebėra nė kvapo, baldai sulaužyti, santechnika išsukta.

Bet ne visi čia glaudęsi benamiai išsikraustė į suremontuotas patalpas A.Mackevičiaus gatvėje.

Po balkonais čia tebegyvena keli bedaliai. Ant cementinių grindų jie pasikloję čiužinius, aplink juos susikrovę skurdžią savo mantą.

Kalbintieji vyrai tikino, kad į pastato vidų jie nelenda, nes bijo būti išvaryti. Mat retsykiais čia užsuka savivaldybės tikrintojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.