Į mokyklos suolą grįžtančius moksleivius lydi nauja sveikatos problema

Pasiruošimas naujiems mokslo metams vyksta jau nuo gegužės mėnesio, kuomet sostinės poliklinikos pastebi padidėjusį sveikatą pasitikrinti panorusio jaunimo skaičių. Iki naujų mokslo metų pradžios reikia ne tik nusipirkti naujas kanceliarines priemones, bet ir laiku pasitikrinti sveikatą.

 Tarp moksleivių daugėja antsvorio ir nutukimo atvejų. <br> 123rf.com nuotr.
 Tarp moksleivių daugėja antsvorio ir nutukimo atvejų. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2017, 12:21 PM, atnaujinta Aug 31, 2017, 1:05 PM

Kaip ir kiekvienais metais, mokinių profilaktinį sveikatos patikrinimo pažymą tiek moksleiviai, tiek darželinukai turi atnešti iki rugsėjo 15 dienos. 

Šio sveikatos patikrinimo metu atliekamos pagrindinės procedūros: nustatomas svoris, patikrinama rega, laikysena. Taip pat užfiksuojamos ir rimtesnės sveikatos problemos, apribojančios dalyvavimą fizinio lavinimo pamokose ar pan.

Šiandien sveikatą pasitikrino jau beveik du trečdaliai visų moksleivių ir darželinukų. Poliklinikose nebebūna tokių eilių, kurias tekdavo kęsti dar prieš keletą metų. Tai reiškia, kad visuomenė sąmoningėja ir sveikatos patikrinimu susirūpina iš anksto.

Tarp paauglių – nauja problema

Susisiekus su VšĮ Antakalnio poliklinikos III Šeimos gydytojų skyriaus vedėja Izabele Juškiene paaiškėjo, kad be „tradiciniais“ tapusių sveikatos sutrikimų pradėjo ryškėti dar vienas sveikatos sutrikimas.

„Kaip ir kiekvienais metais daugiausia buvo nustatyta laikysenos ir regos sutrikimų. Pastaruosius dažniausiai sukelia dažnas žiūrėjimas į televizoriaus, kompiuterio ar išmaniojo telefono ekraną.

Nuolat naudojantis telefonu, kuris neretą lydi nuo ryto iki vakaro, akys taip ir nepailsi ir galiausiai pradeda silpti, sutrinka rega.

Kitas dažnas sutrikimas yra stuburo patologijos. Sėdėjimas susikūprinus, persisukus, kuprinės ant vieno peties nešiojimas daro įtaką kupros, skoliozės vystymuisi. Kenkia ir tai, kad moksleiviai nešiojasi sunkias, svoriu higienos normų neatitinkančias kuprines.

Tačiau pastaruoju metu pastebimas ir kitas sutrikimas, kuris dažniausiai pasitaiko paauglių tarpe. Antsvoris kiekvienais metais tampa vis opesne problema, kurią lemia nejudrumas ir prasti mitybos įpročiai. 

Svarbu paminėti, kad dar prieš keletą metų per didelis kūno svoris tarp jaunų žmonių buvo gana retas reiškinys. Šiandien tai nieko nebestebina“, – kalbėjo gydytoja.

Sveikatą tikrinasi vis anksčiau

Kadangi mokinių profilaktinio sveikatos patikrinimo pažyma galioja visus kalendorinius metus, daugelis moksleivių į poliklinikas patraukia gegužės mėnesį. Tačiau pasitaiko ir sausio mėnesį besiregistruojančių mokinių – tokiu būdu jie išvengia didelių eilių pas gydytojus.

„Malonu, kad jau keletą metų pastebime, jog tiek moksleiviai, tiek jaunesnio amžiaus vaikų tėvai yra vis labiau suinteresuoti laiku pasitikrinti sveikatą. Dauguma pradeda registruotis jau gegužės mėnesį, kiti tai daro vasarą, tačiau sumaišties, kuri būdavo anksčiau, nebėra.

Visuomenė sąmoningėja ir reikalingais dokumentais pasirūpina iš anksto. Du trečdaliai jau pasitikrino, o kitiems vis dar galioja praėjusiais mokslo metais išrašytos pažymos“, – tvirtino gydytoja Izabelė Juškienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.