Sveikiausiais laikomi žmonės – patys pažeidžiamiausi

Vyriausybės kanceliarijos ir Sveikatos apsaugos ministerijos rengtame psichikos sveikatos forume „Psichikos sveikata skirtinguose gyvenimo tarpsniuose: geroji praktika ir perspektyvos Lietuvoje“ ieškota sprendimų būdų, kaip padėti su psichikos problemomis susiduriantiems žmonėms.

 Daugelį psichikos problemų sukelia patiriamas stresas.<br> 123rf.com nuotr.
 Daugelį psichikos problemų sukelia patiriamas stresas.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2017, 12:05 PM, atnaujinta Sep 25, 2017, 1:00 PM

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, nors psichikos sveikatos srityje yra dirbama, stengiamasi gerinti paslaugų prieinamumą ir ugdyti žmonių tarpusavio pagalbą, tačiau tobulėti tikrai yra kur. Ši sveikatos apsaugos sritis yra itin svarbi ir norint pasiekti ženklių rezultatų problemas būtina pradėti spręsti nedelsiant.

„Įtikinėti politikų psichikos sveikatos svarba jau nebereikia, reikia imti ir spręsti problemas, kurių turime daug. Nauji iššūkiai – visuomenė sensta, sveikatos technologijos sudaro žmonėms galimybes gyventi ilgiau ir išlaikyti prioritetus sveikatos sistemoje yra sudėtinga. Norisi daugiau dėmesio skirti psichikos sveikatai. Itin svarbu kalbėti apie visų amžiaus grupių psichinę sveikatą – tiek vaikų, tiek paauglių, tiek vidutinio amžiaus žmonių, tiek senjorų“, – sakė ministras A. Veryga.

Jis taip pat ragino nepamiršti vidutinio amžiaus žmonių, kuriuos mes laikome sveikiausiais, tačiau iš tiesų jie susiduria su didžiule įtampa ir ne visuomet yra pajėgūs patys su ja tvarkytis. Prof. dr. Arūnas Germanavičius teigė, kad psichikos sveikata yra neatsiejama visuomenės sveikatos ir valstybės ekonominės bei socialinės gerovės dalis. Šiuo metu Lietuvos visuomenės psichikos sveikatos būklė yra nepatenkinama.

„Vykdant visuomenės psichikos sveikatos stiprinimą, svarbu derinti rizikos veiksnių kontrolę, didinti atsparumą, siekti psichikos sveikatos klestėjimo ir mažinti asmens psichikos sveikatos priežiūros sistemos bei socialinės pagalbos trūkumus“, – teigė profesorius.

Renginyje dalyvavęs JAV profesorius James Maddux atkreipė dėmesį, kad norint efektyviau spręsti psichikos sveikatos problemas Lietuvoje, reikia imtis inovatyvių priemonių, kurios galėtų pigiau ir daug didesnei žmonių daliai užtikrinti psichikos sveikatos paslaugas. Pasak jo, to galima pasiekti naudojantis interneto suteikiamomis galimybėmis – psichikos sveikatos programėlėmis, elektroninėmis psichologinės terapijos platformomis, video konferencijomis ir terapijos seansais.

Įvykusio forumo tikslas – paskatinti suinteresuotas visuomenės psichikos sveikatos sutrikimų prevencijos ir gydymo srities grupes įsitraukti į problemų aktualizavimą ir sprendimą, ieškant pažangių sprendimo būdų. Šios viešosios konsultacijos metu sugeneruoti siūlymai visuomenės psichikos sveikatos problemų sprendimui bus įtraukiami į viešojo valdymo institucijų ir kitų organizacijų veiklos planus.

Pranešimus skaitė: Prof. dr. Arūnas Germanavičius, Vilniaus universiteto prof. dr. Roma Jusienė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto prof. dr. Nida Žemaitienė, Lietuvos policijos kapelionas kun. Algirdas Toliatas, Doc. dr. Rūta Sargautytė, Prof. James Maddux (George Mason University) ir Bethany Teachman (University of Virginia).

Forumu susidomėjo specialistai iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Kupiškio, Klaipėdos, Jonavos, Druskininkų, Kaišiadorių, Telšių, Šalčininkų ir kitų miestų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?