Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga išsakė požiūrį į abortus

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nepritaria Seime po kelerių metų pertraukos sugrįžusiai idėjai įteisinti abortų draudimą – pasak jo, būtina ieškoti kitų priemonių padėti krizėje atsidūrusioms moterims.

A.Veryga išsakė, ką mano apie abortų draudimą.<br>M.Patašiaus ir 123rf nuotr.
A.Veryga išsakė, ką mano apie abortų draudimą.<br>M.Patašiaus ir 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2017, 2:30 PM

„Ministerija negali uždrausti parlamento nariams registruoti siūlymus ir juos svarstyti – tai yra jų teisė, jie gali tą daryti. Parlamentas apsispręs. Ministerija, jei jos bus klausiama, vėlgi gali savo nuomonę formuluoti, įvardinti grėsmes vieno ar kito sprendimo (...). Aš asmeniškai (draudimui – BNS) nepritarčiau, bet ministerija viena nesprendžia, sprendžia Vyriausybė. Tad negaliu atsakyti už visą Vyriausybę“, – penktadienį žurnalistams sakė A.Veryga.

Anot jo, veiksmingesnės priemonės yra padėti besilaukiančioms moterims, kurios atsiduria krizėje, stiprinti nevyriausybinių organizacijų veiklą.

Jis sako suprantantis argumentus saugoti gyvybę, ir taip pat laikosi pozicijos, jog gyvybė egzistuoja „nuo jos pradėjimo iki mirties“.

„Žinoma, gyvybę turime saugoti. Bet vienas būdas yra drausti, kitas – padėti žmonėms, kurie su tokiomis aplinkybėmis susiduria, kad nekiltų tokių minčių nutraukinėti nėštumą. Nes moterys susiduria su įvairiomis sąlygomis: palieka vyras, nėra šeimos, nemato galimybių išlaikyti kūdikio ir panašiai.

Abortus, išskyrus retas išimtis draudžiantis Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymas į Seimo darbotvarkę šiemet grįžo po kelerių metų. Įstatymo projektą dar 2013 metais įregistravo grupė parlamentarų, daugiausiai – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai. Tuomet po Vyriausybės neigiamos išvados projekto svarstymas keleriems metams. sustojo.

Pagal svarstomą projektą, nėštumo nutraukimas būtų draudžiamas, išskyrus retas išimtis: jei nėštumas keltų grėsmę nėščios moters gyvybei ar sveikatai arba būtų pagrįstų įtarimų, kad moteris pastojo dėl išžaginimo. Nutraukti nėštumą esant aukščiau minėtoms sąlygoms būtų leidžiama, jei nuo nėštumo pradžios praėjo ne daugiau kaip 12 savaičių.

Lietuvoje šiuo metu leidžiama iki 12 nėštumo savaitės nutraukti nėštumą be papildomų sąlygų.

Europos Sąjungoje abortai draudžiami Maltoje, Airijoje ir Lenkijoje. Likusios valstybės, tarp jų ir Lietuva, abortų nedraudžia, tik nustato ribą, iki kurios jie leidžiami. Šis terminas svyruoja nuo 10 iki 18 savaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?