Beprecedentis radinys moters akyje šokiravo visą pasaulį

Šiuolaikinis būdas internetu įsigyti kontaktinius lęšius vienos britės vos neatvedė prie tragedijos. Be gydytojų priežiūros savo regėjimą koregavusios 67 metų moters akyje „slėpėsi“ net 27 kontaktiniai lęšiai.

 Medikai šokiruoti: radinys moters akyje – beprecedentis.<br> British Medical Journal nuotr.
 Medikai šokiruoti: radinys moters akyje – beprecedentis.<br> British Medical Journal nuotr.
 Medikai šokiruoti: radinys moters akyje – beprecedentis.<br> British Medical Journal nuotr.
 Medikai šokiruoti: radinys moters akyje – beprecedentis.<br> British Medical Journal nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 10, 2017, 7:08 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 11:19 AM

Vienos klinikos Didžiojoje Britanijoje medikai buvo priblokšti, kai pas juos atvykusi moteris skundėsi tik akies perštėjimu, o gydytojai joje aptiko melsvos spalvos masę, kurią sudarė net 17 sulipusių kontaktinių lęšių. Dar 10 lęšių buvo rasti pavieniai.

Tačiau medikams buvo netikėtas ne tik radinys, bet ir tai, kokius nedidelius simptomus sukėlė akyje esantys svetimkūniai.

Beje, jie buvo aptikti moteriai atvykus kataraktos operacijai. Tik tuomet pacientės pasiskundė, kad jai jau kurį laiką peršti ir sausėja akys. Iki tol moteris nė nepastebėjo dėvėtų lęšių dingimo ir manė, kad nemalonūs simptomai akyje – tik senėjimo požymis.

„Nė vienas iš mūsų nesame matę nieko panašaus. Masė moters akyje buvo iš tiesų didelė – visi 17 lęšių sulipę kartu, o apie dešimtį atskirų nėra net ką kalbėti. Juk tai turėjo stipriai dirginti akį“, – portalui aop.org.uk. sakė oftalmologė Rupal Morjaria.

Operacijoje dalyvavęs kitas 20 metų patirtį turintis akių chirurgas tiesiog neteko žado nuo tokio radinio. Medikų nuostaba suprantama – juk kartais ir dulkės patekimas į akį sukelia nepatogumą.

Stulbinantis radinys privertė medikus nukelti kataraktos operaciją. Tokį sprendimą buvo būtina priimti siekiant sumažinti infekcijos riziką.

„Kadangi pacientė tiek laiko akies ertmėje nešiojo visus šiuos lęšius, buvome priversti sustabdyti procedūrą, mat tai reiškė padidėjusį bakterijų kiekį akyje.

Negalėjome rizikuoti, kai tokia didelė komplikacijų tikimybė“, – aiškino oftalmologė R.Morjaria.

Pacientė kontaktinius lęšius nešioja jau 35 metus, tačiau niekada reguliariai nesilankė pas gydytoją.

„Pašalinus šį radinį, moteris buvo šokiruota, o praėjus dviems savaitėms ji džiaugėsi žymiai pagerėjusia savijauta“, – pasakojo medikė.

Po ilgų svarstymų buvo nuspręsta šią pamokančią istoriją papasakoti viešai ir paskatinanti žmones atidžiau rūpintis savo akių sveikata bei bendra higiena.

„Reikia visiems priminti, kad profilaktinė akių patikra yra būtina – šiais laikais kontaktinius lęšius įsigyti galima ir internetu, o tai sumažina vizito pas gydytoją būtinybę.

Neteisingai prižiūrimi lęšiai gali sukelti infekciją, dėl kurios gali atsirasti rimtų regos sutrikimų ar net išsivystyti aklumas“, – įspėjo britų medikė.

Šis atvejis įrodė, kad net didžiulis kiekis akyje užsilikusių kontaktinių lęšių gali nesukelti beveik jokių simptomų ir neskatinti žmonių laiku kreiptis į gydytojus.

Operacijoje dalyvavusi medikų komanda anksčiau buvo tikra, kad toks dirgiklis negali būti besimptomis, tačiau naujausias atvejis įrodė, kad viskas yra įmanoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.