SAM: Lietuvos pasiekimai medicinos srityje vertinami Japonijoje

Su darbo vizitu viešėdamas Japonijoje spalio 10 d. sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga dalyvavo 4-ajame jungtiniame Japonijos – Lietuvos gamtos ir gyvybės mokslų simpoziume, kuriame pasakė atidarymo kalbą. Ministras pabrėžė, kad tai, kad simpoziumas vyksta jau ketvirtąjį kartą tik įrodo, kad bendradarbiavimas tarp Lietuvos ir Japonijos mokslininkų gyvybės mokslų bei medicinos srityse įgauna pagreitį.

 Japonijoje Lietuva giriama už pasiekimus medicinos srityje.<br> 123rf.com nuotr.
 Japonijoje Lietuva giriama už pasiekimus medicinos srityje.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2017, 3:35 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 3:47 PM

Simpoziume dalyvauja Lietuvos mokslininkai iš Lietuvos mokslų tarybos, Nacionalinio vėžio instituto, Vilniaus universiteto, kitų mokslo institucijų.

Simpoziumą kartu organizuoja Japonijos pagrindinės mokslo finansavimo agentūra, Lietuvos mokslų taryba bei Tokijo mokslų universitetas. Iki šiol vykusiuose simpoziumuose dalyvavo daugiau kaip 50 Lietuvos mokslininkų, kurie turėjo galimybes pristatyti savo pasiekimus ir darbus, užmegzti ryšius su partneriais Japonijoje.

Sveikatos apsaugos ministras vizito metu taip pat susitiko su Tokijo mokslo universiteto prezidentu prof. Akira Fujishima bei viceprezidentu prof. Makoto Asashima. Susitikimo metu buvo aptartas glaudesnio bendradarbiavimo tarp Japonijos ir Lietuvos galimybės bei dar karta išreikšta padėka prof. M. Asashimai, kurio dėka ir buvo pradėtas platus ir daugiaplanis Lietuvos ir Japonijos bendradarbiavimas mokslo srityje.

Prof. Makoto Asashima iniciatyva 2014 m. JSPS ir Lietuvos mokslo taryba pradėjo finansuoti bendrus Lietuvos ir Japonijos mokslininkų projektus, šiuo metu vykdoma 10 projektų gyvybės, socialinių, fizikinių ir kitų mokslų srityse.

2017 m. balandžio mėn. prof. Makoto Asashima buvo išrinktas Lietuvos mokslų akademijos užsienio nariu ir rugsėjo 19 d. Lietuvos mokslų akademijoje skaitė savo inauguracinę paskaitą.

Ministro vadovaujama delegacija lankėsi Nacionaliniame globalios sveikatos ir medicinos centre. Susitikimo metu buvo aptartos Lietuvos ir Japonijos mokslininkų ir medikų bendradarbiavimo galimybės kasos transplantacijos, hepatito ir imunologijos srityse. Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos įteikė projektinį bendradarbiavimo pasiūlymą dėl kasos salelių ląstelių transplantacijos kaip gydymo metodą pacientams sergantiems 1-ojo tipo diabetu. Tolimesnis bendradarbiavimas bus aptariamas mokslininkų lygmenyje.

Ministro vadovaujama delegacija taip pat lankėsi Keio universiteto ligoninėje, kur aplankė medicininės genetikos bei prevencinės medicinos centrus bei aptarė jų vykdoma veiklą. Su Keio universiteto ligonine jau sėkmingai  bendradarbiauja Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos plėtojant retų ir nediagnozuotų ligų diagnostikos klausimais. 

Bendradarbiaujant su Japonijos mokslininkais, penkioms lietuvių pacientų šeimoms buvo atlikti egzomo tyrimai (5 trios) - dėl neaiškios diagnozės. 2 pacientams nustatytos ypač retos ligos. 2017 m. žiemą prof. K. Kosaki pakvietė prisijungti prie Japonijoje vykdomo projekto „Construction of a comprehensive genetic diagnosis system for diseases associated with chromosomal or genetic changes“. 

2017 m rugpjūčio 28 prof. K. Kosaki lankėsi Genetikos ir molekulinės medicinos klinikoje vykusioje konferencijoje-diskusijoje, profesorius skaitė pranešimą „Initiative on Rare and Undiagnosed Diseases [IRUD]”.

Buvo aptarti nediagnozuotų ir Kauno klinikų – prof K. Kosaki bendradarbiavimo dėka patvirtintų ligų klinikiniai atvejai, aptartos tolimesnių reguliarių nuotolinių aptarimų galimybės, kuriuose dalyvautų Kauno klinikų ir Japonijos specialistai. 

Susitikime su Japonijos medicininių tyrimų ir vystymosi agentūros AMED prezidentu dr. Makoto Suematsu buvo aptarimai tolimesni bendradarbiavimo tarp Lietuvos ir Japonijos žingsniai, skatinant mokslo pasiekimus. Sveikatos apsaugos ministerija ir Japonijos medicininių tyrimų ir plėtros agentūra 2017m. kovo 9 d. Vilniuje  pasirašė bendradarbiavimo memorandumą, kuriame numatytos pagrindinės bendradarbiavimo sritys: retos nediagnozuotos ligos, onkologija, jaunų biomedicinos mokslininkų mainai.

Memorandumas mums labai naudingas siekiant ilgalaikio abipusiai naudingo mokslinio bendradarbiavimo su Japonijos institucijomis sveikatos srityje. AMED plėtoja ryšius su labai ribotu skaičiumi užsienio valstybių – JAV, Izraeliu, Singapūru ir keliomis ES valstybėmis (J. Karalystė, Prancūzija, Vokietija ir Suomija). Todėl toks AMED dėmesys Lietuvai - didžiulis Lietuvos mokslo pripažinimas ir atsiveriančios galimybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.