Skandalas dėl ligoninėje apleisto kūdikio: kalčiausia – neabejinga mama

Visuomenės širdis suvirpino jaudinanti istorija apie niekam nereikalingą mažą kūdikį, kuris dėl nepriežiūros atimtas iš savo tėvų, o dėl laiko ar nuoširdumo stokos apleistas ir valstybės institucijų. Ligoninės palatoje kūdikį gali prižiūrėti kas netingi, bet slaugučių dėmesys tokiam mažyliui padidėjo tik po to, kai viena mama situaciją paviešino per socialinius tinklus.

 Ligoninės atstovai į situaciją žiūri iš savo varpinės.<br> Stop kadras.
 Ligoninės atstovai į situaciją žiūri iš savo varpinės.<br> Stop kadras.
 Ligoninės atstovai į situaciją žiūri iš savo varpinės.<br> Stop kadras.
 Ligoninės atstovai į situaciją žiūri iš savo varpinės.<br> Stop kadras.
 Ligoninės atstovai į situaciją žiūri iš savo varpinės.<br> Stop kadras.
 Ligoninės atstovai į situaciją žiūri iš savo varpinės.<br> Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 4, 2017, 1:57 PM, atnaujinta Dec 4, 2017, 8:08 PM

Socialiniuose tinkluose plinta verkiančio ir valgyti negaunančio mažojo ligoniuko vaizdo įrašas. Jį paviešino ligoninėje su savo vaiku gulėjusi mama, kurią, kaip pati sako, sugraudino slaugučių abejingumas.

Nekreipė dėmesio į kūdikį

„Man niekas nepaaiškinta, palieka vaiką palatoje be paaiškinimų, kas vyksta. Laukiu, gal mama duše, gal dokumentus tvarko. Praeina 10 minučių, 20 minučių, valanda, ir aš nueinu pakviesti sesutės. Sakau, kur mama? Sako, vaikas neturi tėvelių ir nėra kam ateiti.

Ir išėjo. Vaikas pabuvo ramus 5-10 minučių ir pradėjo zirzti. Supratau, kad valgyti nori. Nuėjau paprašyti valgyti. Sesutė nieko nepasakiusi apsisuko ir išėjo. Galvojau, kad mišinėlio daryti. Praeidama mačiau, kaip kambarėlyje su lėkštėm sėdėjo, ji manęs nematė. Ir po kokių 40 minučių, o gal valandos, atėjo atsakinga sesutė ir pradėjo rūpintis“, – „Lietuvos ryto” televizijos laidoje „24/7” pasakojo su vaiku ligoninėje gulėjusi Simona.

Motinai susidarė įspūdis, kad sesutė pati nuėjo pavalgyti, o vaiką paliko nevalgiusį. Kai jauna mama paviešino įrašą, dėmesio porcija vaikui padidėjo. Tačiau mama sako, kad kartu su dėmesiu pliūptelėjo ir melo dozės.

„Ji pradėjo sakyti dalykus, kurie buvo visiškas melas – kad tą mišinėlį atnešė, pamaitino kūdikį, bet taip nebuvo“, – teigė Simona.

Ir kalčiausia liko situaciją paviešinusi mama.

„Gydytojai ateina tik vieną kartą vizitacijai, viską atlieka slaugės. Aišku, jos yra užsiėmusios. Nesuprantu, kodėl mamai tai yra užkraunama. Man buvo didžiulis stresas, nes man plyšo širdis ir dėl savo vaiko, ir dėl svetimo, kai jie vienu metu verkė. Kaip persiplėšti?“ – atsiminė moteris.

Pirmiausia – gydymas

Ligoninės atstovai į situaciją žiūri iš savo varpinės.

„Šiaip ligoninė atsakinga už gydymą. Pirmiausia turime užtikrinti gydymą. Atvažiuoja vaikai ir be tėvų – mes užtikriname ir slaugą, nuo to neturi nukentėti šitų pacientų ir kitų gydymas“, – teigė Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Diana Vaitkevičiūtė.

Tačiau ligoninės atstovai skirtingai aiškina slaugytojos elgesį. Jie tvirtina, kad ir norėdama slaugytoja nebūtų galėjusi prisėsti prie stalo, nes tuo metu buvo pats darbymetis.

„Slaugytoja atėjo, o vaikas, kai jam įdedi žinduką, nurimsta. Slaugytoja turi pagrindinį darbą – tyrimai, vaistų užsakymai. Nesutiksiu su tuo, kad slaugytoja galėjo gerti kavą. Ji gali gerti kavą tada, kai padaryti darbai, tik ne rytais iki 10 valandos“, – teigė D.Vaitkevičiūtė.

Reikia savanorių

Seimo narė Dovilė Šakalienė siūlo ne ieškoti kaltų, o spręsti sisteminę problemą. Ligoninėse, kaip ir globos įstaigose, turėtų atsirasti savanoriai, kurie prižiūrėtų be suaugusiųjų į ligoninę paguldytus mažylius. Tokia iniciatyva buvo teikta, tačiau jos nepalaikė ir pačios medicinos įstaigos.

„Kiekviena ligoninė, turinti vaikų skyrių, galėtų suformuoti savanorių komandą, kurie padėtų. Kai žmones priima į darbą, per VSD nevaro, patikrina tik bazinius dalykus.

Patikrinkime ir savanorius, kurie ateis panešioti tėvų paliktą kūdikį, iš globos namų atvežtą trimetį, kurio nėra kam pamaitinti, nėra kas paskaitytų knygutę. Kartais užmirštame, kad žmogus nėra daiktas ir kad vaiko imuninė sistema yra psichosomatinė.

Jeigu 4 mėnesių kūdikis turi 2 valandas klykti ir niekas jo nemato, čia yra kankinimo ir nežmoniško elgesio draudimo pažeidimas, nes tai baisus vaiko poreikių netenkinimas“, – teigė D.Šakalienė.

Kad ligoninės galėtų priimti savanorius, būtina keisti kai kuriuos teisės aktus, nes dabar tai yra draudžiama.

„24/7“ – sekmadieniais 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.