Prof. dr. J. Sąlygos Lietuva: Joninės, Dubysos slėniai ir pietūs su A. Bumblausku

Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius 63-ejų prof. dr. Jonas Sąlyga, ko gero, yra vienas iš žinomiausių dainuojančių ir muzikuojančių medikų šalyje. Duodamas interviu projektui „Aš myliu Lietuvą“, jis prisipažino, kad su akordeonu nesiskiria nuo ketverių, kai vaikystėje jį gavo dovanų nuo tėvų. Būsimas medikas pats kūrė dainas ir būdamas penkerių pirmuosius pinigus uždirbo iš muzikos.

 Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius prof. dr. J.Sąlyga.
 Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius prof. dr. J.Sąlyga.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2018, 5:15 PM, atnaujinta Nov 27, 2018, 2:39 PM

Ir mediku jis būti neplanavo, vaikystėje mintys sukosi apie laivo kapitono kelią.

Tuo tarpu kolegos įsitikinę, kad jei ne profesorius, Klaipėda tikrai nebūtų turėjusi modernios ligoninės, mat dabartinės ligoninės statybos dėl blokados buvo sustojusios.

Aktyvus, tolerantiškas ir diplomatiškas, taip apie jį atsiliepia kolegos. Meilės Lietuvai, gimtam kraštui, J. Sąlyga niekuomet neslėpė. Tad kas jam čia gražiausia ir širdžiai mieliausia?

– Papasakokite, kur gimėte ir augote?

– Gimiau netoli Maironio apdainuotos Dubysos.

– Koks yra jūsų maloniausias vaikystės prisiminimas?

– Vaikystėje skaptavau medinius laivelius ir leidau juos pasroviui Luknės, kuri įteka į Dubysą, upeliu, vildamasis, kad šie rankų tvariniai pasieks ne tik marias, bet ir jūrą, apie kurią svajodavau.

– O smagiausia lietuviška šventė?

– Smagiausia lietuviška šventė man yra Joninės. Mano tėtis ir dėdė buvo Jonai, aš Jonas, mano dukra Jonė. Mūsų šeimoje ši šventė labai artima. Nuo vaikystės iki šiol Jonines lydi daug gražios muzikos, dainų ir gražiausių tradicijų: ąžuolų vainikai, laužai, trumpiausia metų nakties magija ir burtai.

– Gražiausia Lietuvos vieta?

– Mano vaikystės prisiminimai ir įspūdis toks stiprus, kad iki šiol gražiausia vieta Lietuvoje – Dubysos slėniai, medžiais apaugusios kalvos.

– Turbūt neverta klausti, bet vis dėlto: geriausias Lietuvos miestas yra...

– Neabejotinai – Klaipėda. Ją ir rinkausi po studijų institute. Geriausiame Lietuvos mieste gyvenu jau daugiau nei 40 metų. Čia jūra, uostas – vartai į pasaulį.

– Turite mėgstamiausią Lietuvos istorijos veikėją?

– Jonas Basanavičius, mūsų tautos patriarchas, gydytojas, Nepriklausomybės akto signataras, pirmasis jį pasirašęs. Šis žmogus didžiulį dėmesį skyrė lietuvių tautiniam atgimimui.

– Su kokia Lietuvos asmenybė norėtumėte papietauti? Apie ką kalbėtumėte?

– Mielai papietaučiau su prof. Alfredu Bumblausku, su kuriuo galima kalbėtis apie bet ką, netgi padainuoti. Bet greičiausiai kalba suktųsi apie Lietuvos istoriją.

– Esate muzikalus žmogus, tai kokia mėgstamiausia jūsų Lietuvos grupė arba lietuviška daina?

– Mėgstamų grupių ir atlikėjų turiu ne vieną, sunku išskirti. Tačiau dainą įvardinti galiu. Tai „Lietuva brangi“. Šis nuostabus Juozo Naujalio kūrinys pagal Maironio žodžius kaskart suvirpina širdį. Tai daina, kviečianti istorijos tėkmėje sustoti, įsiklausyti ir prisiminti, kas kiekvienam iš mūsų yra Lietuva.

– Kokia mėgstamiausia lietuviška prekė dažnai atsiduria jūsų krepšyje?

– Lietuviškas varškės sūris. Nes nuo pat vaikystės jis man primena kaimą, kuriame gimiau ir augau.

– O skaniausias lietuviškas patiekalas jums yra...

– Tradicinis lietuvių virtuvės pasididžiavimas – bulviniai vėdarai.

– Išvardykite penkis gražiausius lietuviškus žodžius?

– Lietuva, meilė, gimtinė, žmogus, viltis.

– Daug dirbate su pacientais, kitais medikais, tad tikrai esate perpratęs lietuvišką charakterį. Kokie trys lietuviams būdingiausi charakterio bruožai?

– Santūrumas, kuklumas, nuolankumas.

– Turite mėgstamiausią lietuvišką patarlę?

– „Žmogus gyvena vieną amžių, o jo darbai – du“. Ji yra puikus pavyzdys, kaip mūsų istorijos kūrėjų nuveikti darbai svarbūs valstybei ir tautai net po šimto metų.

– Jūs mylite Lietuvą, nes...

– Ji man gražiausia, čia gimiau, užaugau, čia gimė mano vaikai, čia mano tėvų ir protėvių kapai, čia mano namai...Čia – visas mano gyvenimas.

– Ko palinkėtumėte Lietuvai ir lietuviams 100-mečio proga?

– Linkiu Lietuvai klestėti ir būti išdidžiai, o lietuviams – nepalikti Lietuvos, mylėti savo šalį, puošti ją gražiais darbais, didžiuotis ir garsinti pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.