Naujas tyrimas išgelbės milijonus: padeda aptikti mirtiną ligą

Mokslininkai tiki žengę žingsnį vieno svarbiausių medicinos tikslų link – universalaus kraujo tyrimo vėžiui nustatyti. Johns Hopkins Universiteto mokslininkų komanda išbandė metodą, kuris aptinka net aštuonias dažniausias ligos formas, rašė bbc.com.

 Tikima, kad atrastas universalus tyrimas vėžiui nustatyti.<br> 123rf.com nuotr.
 Tikima, kad atrastas universalus tyrimas vėžiui nustatyti.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2018, 12:36 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 12:51 PM

Jų vizija – kasmetinis testas, padėsiantis vėžį diagnozuoti anksčiausiose stadijose ir taip išsaugoti gyvybes. Britanijos ekspertai šį atradimą įvardijo kaip be galo jaudinantį ir keliantį viltį. Tačiau dar ne metas džiaugtis – vienas specialistas pabrėžė, kad dar yra ką nuveikti išsiaiškinant testo efektyvumą aptinkant ankstyvą ligos stadiją.

Žinoma, kad augliai į kraują išleidžia mažą pėdsaką savo mutavusio DNR bei baltymų. CancerSEEK testas yra sukurtas aptikti 16 genų 8 baltymų, kurie dažniausiai išleidžiami į kraują, mutacijas.

Ieškos dažniausių ligos formų

Testas buvo išbandytas ieškant kiaušidžių, skrandžio, kasos, gerklės, žarnyno, plaučių ir krūtų vėžio pėdsakų prieš ligai išplintant po organizmą. Tyrime dalyvavo 1,005 žmonės, o testas aptiko net 70 proc. vėžio atvejų.

Gydytojas Cristianas Tomasettis BBC patikino, kad tokia ankstyva ligos diagnostika yra labai svarbi sėkmingam gydymui, todėl tyrimo rezultatai iš tiesų džiugina.

„Manau, kad toks testas gali padaryti neįtikėtiną įtaką mirtingumui nuo šios ligos. Ne paslaptis, kad kuo anskčiau liga aptinkama, tuo didesnė tikimybė ją išgydyti“, – sakė jis.

Žingsnis į priekį

Neįtikėtina, tačiau net penki iš aštuonių tirtų vėžio formų neturi jokio prevencinio tyrimo, padedančio ligą aptikti ankstyvoje stadijoje. Pvz., kasos vėžys yra išreiškiamas tokiu mažu skaičiumi simptomų, kad net 4 iš 5 pacientų miršta per pirmus metus nuo diagnozės.

Todėl aptikti auglius, kai jie vis dar galėtų būti chirurgiškai pašalinti, pasak gydytojo C.Tomasetti, situaciją pakeistų neatpažįstamai. 

CancerSEEK testas šiuo metu yra bandomas su žmonėmis, kuriems dar nebuvo diagnozuotas vėžys. Tai ir bus tikrasis išbandymas įrodyti jo naudą. Tikimasi, kad ateityje jis padės patikslinti tokius jau dabar taikomus diagnostikos metodus kaip mamogramas ar kolonoskopijas.

Kodėl tai – naujiena?

Mokslo pasaulio naujienas skelbiantis žurnalas Science nurodo, kad CancerSEEK testas yra naujas tuo, jog ieško ir mutacijų, ir baltymų. Padidinus ieškomų mutacijų ir baltymų skaičių, didėja ir aptinkamų ligų formų skaičius.
Visgi mokslininkai perspėja, kad ne visuomet diagnozavus ligą būtų reikalingas gydymas.

Pasak jų, yra daugybė ne itin agresyvią prostatos vėžio formą turinčių vyrų, kuriems gydymo prireikia tik po keleto metų. Tai labai svarbu, nes kartais vėžio gydymas gali daug labiau pabloginti gyvenimo kokybę nei pati liga.

Įrodymas, kad testas sėkmingai aptinka pažengusią ligą dar nereiškia, kad jis visuomet bus veiksmingas diagnozuojant ankstyvą jo stadiją. Kol kas 1 stadijos vėžio atvejų buvo aptikta vos 40 proc., bet tikimasi, kad patobulinus technologijas, šį skaičių bus galima ženkliai padidinti.

Vis tiek, tai, jog vieno testo užtektų net kelioms skirtingoms ligos formoms diagnozuoti – svarbi naujiena medicinos pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.