Jurbarko gimnazijoje – sumaištis: merginai diagnozavo pavojingą ligą

Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazijoje sumaištis: vienuoliktos klasės moksleivei buvo diagnozuota atvira tuberkuliozės forma. Mergaitė mokykloje nesirodė jau nuo gruodžio 4 dienos, vėliau diagnozę patvirtino ir Kauno klinikos.

 Gimnazistės diagnozė mokykloje sukėlė sumaištį.<br> 123rf.com nuotr.
 Gimnazistės diagnozė mokykloje sukėlė sumaištį.<br> 123rf.com nuotr.
 Gimnazistės diagnozė mokykloje sukėlė sumaištį.<br> 123rf.com nuotr.
 Gimnazistės diagnozė mokykloje sukėlė sumaištį.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 23, 2018, 6:01 PM, atnaujinta Jan 23, 2018, 6:08 PM

Baigiantis darbo dienai su direktoriumi Alvydu Januškevičiumi susisiekti nepavyko, tačiau jo sekretorė Aušra patvirtino, kad toks atvejis tikrai buvo, ir, kad moksleivė ligoninėje leidžia jau antrą mėnesį. Pasak jos, nepaisant ilgo ligoninėje praleisto laikotarpio, atvira tuberkuliozės forma jai buvo patvirtinta tik praeitą savaitę.

„Mergaitė mokykloje nesirodo jau nuo gruodžio pradžios. Tikslaus amžiaus negaliu pasakyti, bet mokėsi vienuoliktoje klasėje. Žinome, kad sirgo, buvo gydoma, bet galutinė diagnozė patvirtinta tik prieš kelias dienas“, – aiškino ji.

Ėmėsi saugumo priemonių

Vos sužinojusi apie ligos atvejį, mokyklos atstovybė pranešė mokytojams, tėvams. Kilo šiokia tokia panika, tačiau teigiama, kad nerimauti nėra priežasties – esą panašu, kad mokiniai bei pacientės šeimos nariai yra sveiki ir ligos išvengė, o nespėję pasitikrinti sveikatos šiuo metu yra tikrinami.

„Sužinojus apie ligą, buvo įspėti tėvai, informuotos institucijos, pradėtas drėgnas patalpų valymas, viskas atlikta pagal reikalavimus. Į mokymo įstaigą buvo atvykę Nacionalinio sveikatos centro atstovai, jie ištyrė situaciją, nurodė, kokių veiksmų toliau turėtume imtis“, – sakė sekretorė.

Plinta oro lašeliniu būdu

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras nurodo, kad tuberkuliozė plinta nuo žmogaus žmogui per orą su lašeliais. Kai žmonės, sergantys plaučių TB, kosėja ir čiaudi, jie išskiria TB sukėlėjus į orą. Kad asmuo užsikrėstų, pakanka įkvėpti kelias šias bakterijas, kurios mažuose lašeliuose gali tvyroti nevėdinamoje patalpoje.

Apie trečdalis pasaulio gyventojų yra užsikrėtę tuberkuliozės bakterijomis (kitaip sakant yra infekuoti TB bakterijomis), bet (dar) neserga ir  neplatina ligos sukėlėjo.

Žmonės, infekuoti TB bakterijomis, turi 5-10% riziką per savo gyvenimą susirgti TB. Tačiau asmenys, kurių yra sutrikusi imuninė sistema, pvz., užsikrėtusių ŽIV, blogai maitinasi, serga diabetu, taip pat rūkantys asmenys, turi daug didesnę riziką susirgti šia liga.

Kai žmogui vystosi aktyvi tuberkuliozė, neryškūs simptomai (kosulys, karščiavimas, prakaitavimas nakties metu, svorio kritimas ir t.t.) gali tęstis daugelį mėnesių. Todėl dažniausiai sergantieji ilgai nesikreipia į medikus ir gali platinti bakterijas artimoje aplinkoje. Žmonės, sergantys aktyvia tuberkulioze, per vienerius metus gali užkrėsti 10-15 žmonių, turinčių artimą sąlytį. Negydoma  tuberkuliozė dažniausia baigiasi mirtimi.

Simptomai ir diagnostika: Dažni aktyvios plaučių tuberkuliozės simptomai yra kosulys su skrepliais ir/ar krauju, silpnumas, svorio netekimas, karščiavimas ir prakaitavimas nakties metu,  kartais krūtinės skausmas.
Įtarus tuberkuliozę atliekama skreplių tepinėlio mikroskopija, krūtinės ląstos rentgenograma, vaikams – tuberkulino mėginys. Gali būti atliekami kiti papildomi tyrimai.
Tuberkuliozė itin sunkiai diagnozuojama vaikams.

Gydymas: Tuberkuliozė yra gydoma ir išgydoma liga. Aktyviai, vaistams jautrios tuberkuliozės formai gydyti taikomas standartinis 4 antimikrobinių vaistų 6 mėnesių kursas. Daugumą tuberkuliozės atvejų galima išgydyti, jei yra laiku paskirtas gydymas ir vaistai tinkamai vartojami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.