Nauja ir paprasta: visi dantys – ant trijų implantų

Odontologijos klinikos „Privati praktika“ vadovas gydytojas odontologas Jevgenij Travkin pasakoja apie naują trijų implantų technologiją, padedančią sutaupyti laiko ir išlaidų apatinių dantų neturintiems žmonėms.

Gydytojas odontologas Jevgenij Travkin.
Gydytojas odontologas Jevgenij Travkin.
Nuolatiniai dantys ant 3 implantų.
Nuolatiniai dantys ant 3 implantų.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 23, 2018, 8:17 AM

Pasaulyje plačiai paplitusi dantų atkūrimo technologija „Visi ant keturių“ („All-on-4“), kai visi žandikaulio dantys tvirtinami ant keturių implantų, laikoma auksiniu implantologijos standartu. Deja, šis metodas ne visiems įkandamas dėl ganėtinai aukštos kainos. Dėl to dauguma dantų netekusių pacientų yra priversti rinktis kur kas nepatogesnius išimamus dantų protezus.

Labiausiai dėl to kenčia apatinių dantų neturintys žmonės – mat apatinio žandikaulio protezai nepriglunda taip patogiai kaip viršutinio ir tai sukelia daug diskomforto. Tam tikru kompromisu tapo ant dviejų implantų tvirtinami protezai, kurie pagerina plokštelės laikymąsį – deja, nors šie ir laikosi tvirčiau, juos vis tiek tenka kas vakarą išsiimti.

„Pasirinkimo požiūriu tarp „All-on-4“ metodo ir išimamų protezų iki šiol buvo gana gili praraja, – pripažįsta gydytojas odontologas Jevgenij Travkin. – Mes nelabai ką galėdavome pasiūlyti žmonėms, kurie norėjo ko nors patogesnio nei išimami protezai, bet negalėjo sau leisti nepigiai kainuojančios „visi ant keturių“ technologijos.“

Senos idėjos atgimimas

Užpildyti šią prarają padėjo naujas metodas, suteikiantis galimybę nuolatinius dantis tvirtinti ant trijų implantų. Klinikos „Privati praktika“ vadovas Jevgenij Travkin yra vienas iš nedaugelio gydytojų, dalyvavusių mokymuose, kaip taikyti šią metodiką. Ką tik iš pirmos konferencijos Europoje, kuri vyko Frankfurte, grįžęs 12 metų implantavimo patirtį turintis odontologas sutiko papasakoti, kuo pacientams patraukli ši naujovė.

„Trijų implantų idėja nėra labai nauja, – sako J. Travkin. – Beveik prieš 20 metų ją jau buvo pasiūlęs šiuolaikinės implantologijos tėvu laikomas gydytojas ir išradėjas profesorius Per-Ingvaras Brånemarkas. Tačiau tuomet pasaulis tam dar nebuvo subrendęs. Buvo manoma – kuo daugiau implantų, tuo geriau. Ilgainiui, remiantis ilgalaike praktika ir tyrimų išvadomis, apsistota ties auksiniu 4 implantų vienam žandikauliui standarto, o neseniai atgaivinta ir trijų implantų idėja.“

Nuo „visi ant keturių“ technologijos naujoji metodika skiriasi tuo, kad trys implantai sriegiami priekinėje apatinio žandikaulio dalyje, tvirtumo suteikia prie jų tvirtinama titaninė sija, o nuolatinis protezas uždedamas tą pačią arba kitą dieną.

Atgimusi idėja buvo dar labiau patobulinta – kad pasiektų maksimalaus tikslumo, inžinieriai ir mokslininkai implantus ir sijas sujungė slankiosiomis jungtimis. Šiomis jungtimis sujungta sistema judinama tol, kol atrandama patogiausia ir tiksliausia padėtis, o tuomet ji fiksuojama visam laikui. Tyrimai rodo, kad kompresijos jėga dėl to, ar implantas jungiasi tiesiai, ar kampu, nenukenčia, taigi konstrukcija yra stabili.

Pigiau ir greičiau

Paklaustas, kuo trijų implantų metodas pranašesnis už keturių, J. Travkin atsako atvirai: „Visų pirma, tai padeda nemažai sutaupyti. Paskaičiavome, kad ši procedūra kainuoja iki 40 proc. pigiau nei tradicinis „visi ant keturių“ gydymas. Negana to, ji maždaug 1,5 karto brangesnė už išimamų protezų konstrukciją ant dviejų implantų. O juk komforto skirtumas tarp išimamų protezų ir nuolatinių dantų – neabejotinas!“

Antrasis labai svarbus privalumas – naujus nuolatinius dantis pacientas gali turėti jau po kelių dienų, jam nereikia 6 mėnesius laukti, kol implantai prigis, nešioti laikinus dantis, nes nuolatiniai tvirtinami tą pačią arba kitą dieną.

„Atėjus į gydytojo kabinetą, konsultacijos metu pacientas apžiūrimas, atliekama 3D diagnostika, specialia programa išdėstomi implantai esamame kaule ir suplanuojamas nuolatinis protezas. Gauti duomenys siunčiami į laboratoriją, kur pradedami gaminti nauji dantys“, – pasakoja gydytojas odontologas J. Travkin. – „Implantams tiksliai išdėstyti naudojamas specialus chirurginis gidas – tai maksimaliai sumažina netikslumų tikimybę. Tą pačią arba kitą dieną prie įsriegtų implantų tvirtinami nuolatiniai dantys, su kuriais pacientas keliauja namo.“

Beje, naudojant šį metodą, odontologijos klinikoje "Privati praktika" jau atliktos pirmosios procedūros ir, pasak jos vadovo gydytojo odontologo Jevgenij Travkin, ši metodika nėra laikoma lygiaverčiu pakaitalu „visi ant keturių“ technologijai.

„Naujasis būdas tinka tik apatiniam žandikauliui ir rekomenduojamas tais atvejais, kai viršutinio žandikaulio sąkandžio jėga nėra didelė ir/ar naudojamas viršutinių dantų išimamas protezas, plius jam reikia tam tikro kaulo kiekio. Šiuo metu apatinių dantų neturintiems žmonėms tai optimaliausias pasirinkimas pagal kainos ir kokybės santykį“, – sako jis.

www.privatipraktika.lt

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.