Populiarių vaistų kaina įspūdingai išaugo – perspėja ir kitus

Pirmadienio dieną su lrytas.lt redakcija susisiekė sunerimęs 78-erių metų sostinės gyventojas. Pasak vyriškio, jam kardiologo išrašyti medikamentai nuo sausio mėnesio pabrango beveik dvigubai. Rugsėjo mėnesį tuos pačius vaistus pirkdamas vyriškis sumokėjo 33,39 Eur, o po Naujų metų – 50,88 Eur.

Padidėjusiam spaudimui skirtų vaistų kaina gerokai šoktelėjo į viršų.<br>J.Butkutės nuotr.
Padidėjusiam spaudimui skirtų vaistų kaina gerokai šoktelėjo į viršų.<br>J.Butkutės nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
Padidėjusiam spaudimui skirtų vaistų kaina gerokai šoktelėjo į viršų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Padidėjusiam spaudimui skirtų vaistų kaina gerokai šoktelėjo į viršų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-01-24 18:37, atnaujinta 2018-01-24 19:59

Vyras taip pat prisegė ir mokėjimo kvitus, įrodančius, kad vaisto Sanoral 40 mg/10 mg plėvele dengtos tabletės N28 iš tiesų gerokai šoktelėjo į viršų. Pasiteiravus vaistininkės, dėl kokių priežasčių taip stipriai pasikeitė vaistų kaina, buvo atsakyta, kad kainas nustato Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), o vaistinė niekuo padėti negali.

„Laba diena, rugsėjo 12 vaistinėje pirkau vaistus Sanoral nuo kraujo spaudimo, kuriuos paskyrė kardiologas. Tada už tris pakuotes trims mėnesiams sumokėjau 33,39 euro. Šių metų sausio 3 dieną už tuos pačius vaistus ir tokį pat kiekį sumokėjau 50,88 euro. Vaistai kompensuojami.

Paklausus vaistininko kodėl net daugiau nei 50 proc. pabrango vaistai, man buvo atsakyta, kad naujas kainas nustatė Sveikatos ministerija... Pakaitalo ar generinių vaistų šiam medikamentui nėra, tik originalas.

Kreipiausi į Sveikatos ministeriją visą tai nurodydamas ir gavau atsakymą, kad tai yra netinkama pareiškimo forma, reikia pildyti specialų dokumentą, pateikti savo asmeninius duomenis, pasirašyti el. parašu, kurio aš neturiu, arba atvykti į ministeriją. Atsakiau, kad man 78 metai ir jeigu nepasitiki tuo, ką kreipdamasis nurodžiau, tai tos biurokratinės procedūros nesuprantamos ir nepriimtinos“, – laiške rašė vilnietis.

Vaistas yra kombinuotas

SAM patvirtino, kad kainos iš tikrųjų kilo. Pasak ministerijos Farmacijos specialistų, kainos yra nustatomos atsižvelgiant į referencines valstybes, kurios Lietuvai yra geografiškai bei ekonomiškai artimos. 

Vaistas Sanoral 40 mg/10 mg plėvele dengtos tabletės N28 yra kompensuojamas hipertenzinės ligos gydymui ir yra kompensuojamas 100 arba 80 procentų lygmeniu. Pateikiame informaciją apie šių vaistų didžiausių galimų pacientų priemokų pokyčius nuo 2018 m. sausio 1 dienos: su 100 proc. paciento priemoka – vietoje 7,31 Eur nuo sausio 1 dienos kainuoja 17,83 Eur. Su 80 proc. paciento priemoka – vietoje 11,13 Eur dabar kainuoja 19,54 Eur.

Norime atkreipti dėmesį, kad pacientei išrašytas vaistinis preparatas Sanoral 40 mg/10 mg plėvele dengtos tabletės N28 yra sudėtinis vaistinis preparatas, kurį sudaro 2 atskiros kompensuojamosios veikliosios medžiagos Olmesartanum ir  Amlodipinum. Jei pacientui gydytoja išrašytų kompensuojamuosius receptus šioms atskiroms veikliosioms medžiagoms, pacientas įsigydamas juos vaistinėje galėtų primokėti daug mažiau. Tuo atveju, jei rinktųsi vaistus su mažiausia priemoka primokėtų už 28 tabletes abiejų veikliųjų medžiagų vaistų ne daugiau negu 3,17 euro.

Taip pat norime atkreipti dėmesį, kad pagal šiuo metu galiojančią tvarką, vaistų kainos priklauso nuo jų kainų referencinėse šalyse. Tai reiškia, kad jos yra skaičiuojamos pagal tai, kokios kainos yra Lietuvai geografiškai bei ekonomiškai artimose valstybėse. Tad šiuo atveju vaistų sudedamųjų dalių bazinės kainos (tiek, kiek vaisto kainos kompensuoja valstybė) ir didžiausios pacientų priemokos kompensuojamųjų vaistų kainyne keitėsi dėl pasikeitusių vaistų kainų referencinėse šalyse.

Sveikatos apsaugos ministerijos pagrindinis uždavinys yra mažinti pacientų priemokas ir užtikrinti vaistų prieinamumą pacientams, tačiau SAM neturi svertų įpareigoti vaistines iš savo prekybinių antkainių taikyti nuolaidas paciento priemokai. SAM kontroliuoja, kad vaistinės išduodamos (parduodamos) vaistus negali viršyti įsakyme numatytų maksimalių antkainių“, – teigė SAM Farmacijos specialistai.

Šiuo metu vaisto kompensuojamąją kainą lemia kainos Čekijoje, Latvijoje, Estijoje, Vengrijoje, Slovakijoje, Rumunijoje, Bulgarijoje,  Lenkijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.