Po skandalų dėl maisto ligoninėse – netikėti patikrinimai

Po prieš porą savaičių pasirodžiusio viešo žurnalisto Andriaus Tapino pasipiktinimo Jurbarko ligoninės maistu, į viešumą ėmė lįsti vis daugiau maitinimu gydymo įstaigose nepatenkintų asmenų padarytų nuotraukų. Nuo riebaluose skęstančio neaiškaus pavidalo vadinamojo bulvių plokštainio iki skurdžiai atrodančios duonos riekės prie bulvių košės – pacientai noriai dalinosi kadrais, kuriuose užfiksuoti visai apetito nekeliantys patiekalai.

 Po pacientų skundų buvo tikrinamas ligoninių maistas.<br> T.Bauro ir asmen. archyvo nuotr.
 Po pacientų skundų buvo tikrinamas ligoninių maistas.<br> T.Bauro ir asmen. archyvo nuotr.
 Plokštainis, duodamas ligoniams Onkologijos instituto Radiologijos skyriuje gulintiems pacientams<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Plokštainis, duodamas ligoniams Onkologijos instituto Radiologijos skyriuje gulintiems pacientams<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Ryžių patiekalas, kurį pacientas valgė Santaros klinikose.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Ryžių patiekalas, kurį pacientas valgė Santaros klinikose.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
 Neplanuoto vizito metu buvo tikrinamas RVUL maistas.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (16)

Lrytas.lt

2018-02-07 16:16, atnaujinta 2018-02-08 06:56

SAM sieks pokyčių

Trečiadienį įvyko pirmasis mobilios ekspertų komisijos, sudarytos iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir Valstybinės maisto veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų, vizitas į Lietuvos gydymo įstaigas. Šio neplanuoto apsilankymo metu buvo tikrinamas maistas, jo kokybė. Kalbintas ir personalas. Pirmoji patikrinta buvo Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė (RVUL).

Apie planuojamą aplankyti gydymo įstaigą nebuvo skelbiama iš anksto nei žurnalistams, nei ligoninių administracijai. Apie vizitą buvo sužinota tik mobiliai ekspertų komisijai atvykus prie durų – esą tokiu būdu buvo galima pamatyti tikrą realybę, o ne pagražintus vaizdus. T. y., buvo veikiama „slapto pirkėjo“ principu, plačiai taikomu versle.

Įvertinę konkrečioje ligoninėje esančią situaciją ekspertai teiks rekomendacijas ir konkrečius pasiūlymus, kaip ją gerinti. Tačiau kol kas panašu, kad geriausiai veikia viešos gėdos principas.

Pasak ekspertų, yra kur tobulėti

Apsilankius RVUL paaiškėjo, kad maistas tikrai nėra prastas, bet ekspertai teigia, jog tobulėti yra kur. Kol kas pagrindą sudarė angliavandeniai, o tai tikrai ne idealiausias variantas sveikti turintiems pacientams.

„Matėme, kad šiandien bent jau per pietus buvo duodama daug angliavandenių, daržovių praktiškai nebuvo. Vakarienei bus daržovių troškinys, bet siūlytume, kad būtų daugiau šviežių daržovių. Pats estetinis vaizdas patenkinamas, nors galėtų būti ir geriau, bet tai priklauso ir nuo indų kokybės, serviravimo kokybės“, – aiškino SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.

Taip pat buvo matuojama ir maisto, pasiekiančio pacientus, temperatūra.

„Matavome kugelio temperatūrą. Ką tik pagaminto ir porcijuojamo temp. siekė virš 90 laipsnių, o kai pasiekė vartotoją buvo virš 70 laipsnių“, – sakė VMVT viršininko pavaduotoja Daiva Ruželienė.

Kad yra, kur tobulėti, pritarė ir pats sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Ne visas maistas yra blogas, bet tikrai yra keletas žmonėms labai kliūvančių dalykų, tokių kaip virta dešra. Ji yra visokiausiomis formomis patiekiama ir dėl to labai didelio pasipiktinimo sulaukia. Bet yra ir gerų dalykų, pavyzdžiui košės, kurios yra sveikatai palankios“, – teigė ministras.

Prašo dalintis nuotraukomis

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė prašė dalintis ligoninių maisto nuotraukomis el. paštu ligoninėsmaistas@sam.lt. Jos bus skelbiamos SAM feisbuko paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.