Šiaulių ligoninė paaiškino, dėl ko mirė ką tik gimęs kūdikis

Pirmadienį vakare Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikoje įvyko didelė nelaimė – mirė ką tik gimęs kūdikis. Antro vaiko susilaukusi šeima nespėjo nė trumpai akimirkai pasidžiaugti sūnumi.

 Naujagimis turėjo įgimtą patologiją – plaučių arterijos stenozę.<br> 123rf.com nuotr.
 Naujagimis turėjo įgimtą patologiją – plaučių arterijos stenozę.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Judita Jasaitytė

2018-03-16 15:46, atnaujinta 2018-03-17 09:50

Pasak patologų išvadų, naujagimis gimė su įgimta patologija – plaučių arterijos stenoze.

Šį liūdną faktą portalui lrytas.lt patvirtino Respublikinės Šiaulių ligoninės atstovė spaudai Zita Katkienė.

„Pasak medikų, gimdymas vyko sklandžiai. Jokių komplikacijų jo metu nebuvo. Vaikas gimė gyvas, tačiau jau po valandos mes motinai turėjome pranešti liūdną naujieną – kūdikis neišgyveno“, – sakė Z.Katkienė.

Dėl tragiškai pasibaigusio gimdymo buvo pradėtas įvykio tyrimas, atlikta kūdikio autopsija, kurios metu buvo aiškinamasi, ar mažylis mirė dėl sveikatos problemų, ar dėl jo mirties kaltas medicininis personalas.

Mirusio kūdikio mama: „Gydytojai neskubėjo jo gelbėti“

Kūdikio netekusi mama Dovilė Leinartaitė portalui lrytas.lt atskleidė prašiusi, kad jai būtų skubiai atliktas Cezario pjūvis, bet medikai atsisakę. Vaisiaus padėtis gimdoje buvo sėdima, svoris – daugiau kaip 4 kg, be to, nerimą sukėlė nubėgę žali vandenys.

Anot jos, nėštumas nebuvo komplikuotas, pas ginekologus moteris lankėsi reguliariai, echoskopijos ir kiti tyrimai nieko blogo nerodė, tad nebuvo jokio nerimo.

„Gimdymo metu vaikas buvo žaliame vandenyje, o gydytojai neskubėjo jo gelbėti. Kūdikis gimė sėdimoje padėtyje. Iš karto gimęs jis neverkė, bet po gaivinimo vaikelis atsigavo, buvo gyvas ir verkė. Medikai įdėjo jį į inkubatorių ir išvežė į reanimacijos skyrių, tačiau po valandos jie pranešė skaudžią žinią, jog kūdikis mirė“, – pasakojo mama Dovilė.

Pasak jos, paprašius atlikti Cezario pjūvį, gydytojai atsisakė suteikti prašomą pagalbą ir tvirtino, kad ši procedūra yra nereikalinga, tad liepė gimdyti tiesiog natūraliu būdu.

„Kūdikis gimė kovo 12 dieną. Pačiu laiku, kaip ir buvo numatyta po echoskopinio tyrimo, kuris buvo atliktas kovo 5 dieną“, – teigė šoko būsenoje esanti Dovilė.

Mirė dėl įgimtos patologijos

Patologų išvadoje nurodyta, kad naujagimio mirtis įvyko dėl įgimtos patologijos.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Patologinės anatomijos skyriaus gydytojas patanatomas, atlikęs mirusio naujagimio autopsiją, nustatė įgimtą plaučių arterijos stenozę, dėl kurios išsivystė širdies nepakankamumas.

Tai yra širdies yda, dėl kurios susiaurėja arterija, per kurią kraujas teka į plaučius, todėl asmenims, gyvenantiems su šia problema kyla didžiulis pavojus būti ištiktiems miokardo infarkto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.