Lietuvos chirurgai nusprendė netylėti: surinko parašus ir kreipėsi į valdžią

Kovo 21-ąją sueina lygiai mėnuo, kai keletui Santaros klinikų darbuotojų buvo pareikšti įtarimai korupcija, o generalinis direktorius prof. Kęstutis Strupas nušalintas nuo pareigų. Klinikų medikai prisipažino, kad pastarąjį mėnesį dirbti nėra lengva – atmosfera yra įtempta, visi yra nežinioje.

Lietuvos chirurgų bendruomenė surašė pareiškimą dėl K.Strupo.<br>Lrytas.lt koliažas.
Lietuvos chirurgų bendruomenė surašė pareiškimą dėl K.Strupo.<br>Lrytas.lt koliažas.
K.Strupas.<br>D.Umbraso nuotr.
K.Strupas.<br>D.Umbraso nuotr.
Iš viso surinkta apie 80 parašų.
Iš viso surinkta apie 80 parašų.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Mar 20, 2018, 4:15 PM, atnaujinta Mar 20, 2018, 4:47 PM

„Viena vertus, reikia palaikyti gydymo įstaigą, kad nesutriktų visas darbas, kad neigiamų įvykio pasekmių nejaustų nei darbuotojai, nei pacientai, o iš kitos pusės – labai neramu. Tačiau mūsų kolektyvas šiomis dienomis yra kaip niekada susitelkęs, mes esame labai susirūpinę įstaigos reputacija ir tuo, kad iki šiol nuveikti darbai nebūtų pamiršti ir padėti užmarštin“, – leidiniui „Santaros žinios“ aiškino Santaros klinikų direktorės medicinai ir slaugai prof. Danguolė Jankauskienė.

Santaros klinikų II reanimacijos-intensyviosios terapijos skyriaus vedėja Donata Ringaitienė papasakojo, ką išgyveno jos vadovaujamo skyriaus darbuotojai.

„Ne tik aš, bet ir daugelis kolegų esame sukrėsti. Situaciją galime palyginti su senais laikais, kuomet grįžus namo neberandi tėvų, nes jie ištremti į Sibirą. Tai man atrodo, kad dabar yra panašiai – nežinai nei kas, nei dėl ko, nei už ką. Kol kas mums sunku patikėti mestais įtarimais Suprantame, kad ši situacija yra laikina. Todėl dirbame toliau ir tikimės palankios tyrimo baigties. Labiausiai mus nuliūdino tai, kad, nesant įrodymų ir neatlikus tyrimo, anksčiau laiko nuteisiami žmonės, kyla grėsmė ne tik jų bet ir įstaigos, pripažintos ir vertinamos tarptautiniu mastu, geram vardui“, – sakė skyriaus vedėja.

Lietuvos chirurgų bendruomenė kreipėsi į valdžią ir visuomenę, surašydami viešą pareiškimą, po kuriuo pasirašė ne tik Santaros klinikų, bet ir kitų gydymo įstaigų chirurgai, iš viso surinkta apie 80 parašų.

Kaip portalui lrytas.lt sakė Santaros klinikų pilvo chirurgas Valdemaras Jotautas, pastarasis mėnuo visai bendruomenei buvo tarsi košmaras.

Chirurgų pareiškimas adresuotas Lietuvos Respublikos prezidentei Daliai Grybauskaitei, Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui, sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, Vilniaus universiteto rektoriui prof. Artūrui Žukauskui bei Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanui prof. Algirdui Utkui.

Pateikiame chirurgų bendruomenės pareiškimo tekstą:

„Nieko, kas žeidžia jus, nedarykite kitam“, – teigia skirtingų kultūrų ir religijų atstovai. Tai pamatinis, visiems tinkantis, etinis principas. Deja, gyvenime dažnai būna kitaip. Š. m. vasario 21 d. įvykiai VUL Santaros klinikose, kai valstybės pareigūnai, lydimi žiniasklaidos, viesulu įsiveržė į bendras ligoninės patalpas, vykdydami tariamą teisingumą, demonstruodami absoliučią demokratijos stoką – pasmerkti žmogų – dar neįrodžius jo kaltės, sugriauti reputaciją, profesinę garbę.

Visi esame skirtingo išsilavinimo, charakterio, pomėgių bei patirčių, todėl ir mūsų vertinimai yra skirtingi. Principai arba nuostatos, kurių nutarėme laikytis, suteikia aiškumo, kaip vienoje ar kitoje situacijoje privalome pasielgti. Vienodų žmonių nėra, nes kiekvienas per gyvenimą eina vadovaudamasis savais principais, savomis nuostatomis, tačiau visi be išimties esame priklausomi nuo aplinkinių nuomonės, kuri dažnai yra neprognozuojama, nenusakoma, nenuspėjama.

Mūsuose galioja keistas visuomenės modelis: arba atsitveriame abejingumo siena, arba be išlygų užmėtome akmenimis... Dramatiškiausia tai, kad nuteisiame be teismo, vykdančio teisingumą.

Lietuvos chirurgų bendruomenė negali tylėti ir skelbia savo požiūrį į galimos korupcijos skandalą Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose.

Su profesoriumi Kęstučiu Strupu esame suvalgę ne vieną pūdą druskos. Mus sieja bendros veiklos ir žmogiškojo gyvenimo dešimtmečiai. Tai aukščiausio lygio profesionalas, kvalifikuotas gydytojas chirurgas, geras, išmanus vadovas, pedagogas, MOKYTOJAS.

Ar įtarimai pasitvirtins – parodys ateitis. Tuo tarpu šias savaites vykdytas puolimas, pasitelkus įvairias priemones, neįrodžius kaltės yra drastiškas, nesąžiningas ir negarbingas. Tai rodo, kad iki šiol neišmokome gyventi demokratijos sąlygomis ir nesame laisvi, nes laisvę suprantame tik kaip besąlygišką, nekvestionuojamą KRITIKĄ, negalvodami apie pasekmes asmeniui, jo šeimai, bendruomenei ir, kas svarbiausia, žmogiškai GARBEI“, – rašoma medikų pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.