Močiutės netekęs anūkas: 6 valandas ligoninė nenorėjo jos priimti

Kovo 20 dieną su siuntimu iš Karoliniškių poliklinikos į Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio kliniką atvežta 77-erių metų pacientė su itin prasta sveikatos būkle buvo priversta laukti nuo beveik 14 val. iki 20 val., kol galiausiai ją paguldė į gydymo įstaigą. Pasak ligoninės specialistų, moteriai buvo nustatyta daug įsisenėjusių ligų.

 Pacientės būklė buvo labai prasta, o gydytojas pranešė artimiesiems, kad pagerėjimo nelauktų.<br> 123rf.com nuotr.
 Pacientės būklė buvo labai prasta, o gydytojas pranešė artimiesiems, kad pagerėjimo nelauktų.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Judita Jasaitytė

2018-03-27 18:51

Norėjo išleisti gydytis namo

„Ji skundėsi dideliu silpnumu, pilvo skausmu, pykinimu, galvos svaigimu, dusuliu, tačiau niekas nenorėjo guldyti į ligoninę ir tik siuntinėjo iš vienos vietos į kitą. Gydytoja pasakė, kad jei chirurgas nieko neras, išsiųs ją gydytis ambulatoriškai.

Chirurgas atsiuntė močiutę atgal į priimamąjį, kur iš pradžių ir buvome. Atvykau pats pas gydytoją po 18 val. Jis nesugebėjo atsakyti į paprasčiausius klausimus, kodėl atsiuntė atgal į priimamąjį ir panašiai.

Buvo sunku susikalbėti, nes norėjo ją išleisti gydytis namo, teko net pasiginčyti su gydytojais, kol pasiekiau, kad močiutė būtų priimta į ligoninę gydytis“, – teigė pacientės anūkas Tomas.

Anot jo, pacientės būklė buvo labai prasta, o specialistas pasakė, kad pagerėjimo nelauktų. Mat ji serga širdies liga, turi širdies ritmo ir kvėpavimo sutrikimą, anksčiau buvo paguldyta dėl plaučių uždegimo, tačiau ir su gydytojų priežiūra sveikata taip pat suprastėjo.

„Liūdniausia tai, kad reikia taip varginti artimą šeimos narį, kuris užaugino mane, brolį ir tėtį, vežiojant iš vienos gydymo įstaigos į kitą, kur net nenori priimti. Pirmą kartą močiutė gulėjo ligoninėje dėl širdies ritmo sutrikimo“, – tikino anūkas.

Prie pastabų gydytojos siuntime, vyro teigimu, buvo parašyta: esant stabiliai būklei, stipriam juosiančiam pilvo skausmui, dvigubai padidėjusiems Bilirubino rodikliams siunčiama pilvo chirurgo konsultacijai. Atmetus ūmią pilvo patologiją išleisti ambulatoriniam gydymui. Tad kovo 22 dieną moteris jau buvo išrašyta iš ligoninės, o 26 d. šeima pranešė, kad jos neteko.

„Norėčiau paviešinti šią liūdną žinią, kad kiti sužinotų, kaip viskas vyko, ir galbūt atsiras žmonių, kurie taip pat kažką panašaus patyrė. Tai yra labai liūdna ir apgailėtina situacija“, – pabrėžė Tomas.

Apžiūrėjus pacientę ūmaus chirurginio susirgimo nerasta

„Pacientė buvo atvežta į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę (Antakalnio g. 124) kovo 20 d. 14:32 ir registruota VMKL 2-ajame Priėmimo–skubiosios pagalbos skyriuje. Pacientę atvežė artimasis. Ją nedelsiant apžiūrėjo budinti gydytoja. Paėmus tyrimus, pacientei taikyta lašinė infuzija, deguonies terapija. Biocheminiai tyrimai atliekami dviejų valandų laikotarpyje, kol gaunamas atsakymas“, – aiškino ryšių su visuomene specialistė Eugenija Kostinienė.

Anot jos, gavus atsakymus, pacientė buvo siunčiama pilvo chirurgo konsultacijai į VMKL PS (Antakalnio 57 g.) dėl pilvo skausmo, odos pageltimo ir bilirubino (tiesioginio ir bendro) padidėjimo kraujyje, įtariant ūmų cholecistitą.

Artimieji atsisakė vežti pacientę su GMP, naudojosi savo transporto priemone. Abdominalinės chirurgijos skyriaus ligoninėje adresu Antakalnio g. 124 nėra, todėl pacientę reikėjo vežti į ligoninę, esančią Antakalnio g. 57.

„Gydytojo chirurgo išvadose apžiūrėjus pacientę ūmaus chirurginio susirgimo nerasta. 18:15 val. pacientės artimasis be jos pačios į VMKL 2-ąjį PS atvyko po chirurgo konsultacijos. Paklausus, kur pacientė, buvo atsakyta, kad sėdi automobilyje, kuris yra šildomas.

Jos artimasis padavė chirurgo išvados kopiją, reikalaudamas skambinti chirurgui ir klausti, kodėl ją išleido. Tada pats išėjo. Gydytoja pacientės ar jos artimųjų ieškojo skyriaus laukiamajame, prieangyje, tačiau neradus buvo tęsiamos kitų pacientų apžiūros.

Po valandos, apie 19:20 val. pacientės artimieji (du vyrai) vėl pasirodė – grasino ir šaukė, kodėl juos grąžino chirurgas, reikalavo, kad gydytoja vyktų su jais pas konsultavusį chirurgą ir aiškintųsi situaciją. Neaišku, kur buvo pacientė valandą laiko, kai ligoninės personalas jos ieškojo“, – teigė ji.

Nustatė daugybę įsisenėjusių ligų

Pasak ryšių su visuomene specialistės, pacientės artimieji trukdė gydytojui ir pagalbiniam personalui dirbti savo darbą, gaišino laiką ir nesilaikė ligoninės vidaus tvarkos taisyklių.

19:50 val. pacientė artimųjų buvo atvesta į Priėmimo skyrių ir hospitalizuota į Vidaus diagnostikos skyrių. Visą naktį buvo stebima budinčio gydytojo. Rytą pacientė pati atsikėlė, lipo iš lovos, tačiau suklupo. Pamatavus kraujospūdį, buvo nuspręsta pacientę perkelti į Intensyviosios terapijos skyrių.

„Visapusiškai ištyrus pacientę, nustatyta daugybė įsisenėjusių ligų: lėtinis reumatas, sukėlęs mitralinio vožtuvo ydą, triburio vožtuvo nesandarumą, plautinė hipertenzija, progresuojantis širdies, inkstų bei kepenų nepakankamumas. Artimieji autopsijos atsisakė, tokiu būdu pasakydami, kad pretenzijų dėl gydymo neturi, ką patvirtina jų pasirašyti dokumentai“, – rašė E.Kostinienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.