Lietuvos plastikos chirurgai: šiuolaikinis pacientas – vis reiklesnis

Kovo 14 – 17 d. keturi plastikos chirurgai iš Lietuvos ir trys LOR specialistai dalyvavo praktiniuose atviros rinoplastikos mokymuose Italijoje, Bergamo mieste. Tai vieni reikšmingiausių mokymų, į kuriuos susirenka specialistai iš viso pasaulio. 3-jų intensyvių dienų mokymuose dalyvavo beveik 600 plastikos chirurgai iš viso pasaulio.

 Dažnai pacientai nori to, ko neįmanoma padaryti, todėl itin svarbu daug dėmesio konsultacijų metu skirti kalbėjimuisi su pacientu.<br> 123rf.com nuotr.
 Dažnai pacientai nori to, ko neįmanoma padaryti, todėl itin svarbu daug dėmesio konsultacijų metu skirti kalbėjimuisi su pacientu.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2018, 2:10 PM

Pagrindinė naujovė – specialus žaizdų drenavimas ir operacinių instrumentų gausa

Mokomųjų atvirų nosies operacijų metu kursų dalyviai buvo įgalinti mokytis intensyviu grafiku. Kaip pasakoja vienas iš mokymuose dalyvavusių specialistų plastikos chirurgas Vytautas Jankūnas – antrąją dieną 7 val. ryto prasidėję mokymai, baigėsi tik prieš vidurnaktį.

„Mūsų, plastikos chirurgų tarpe, garsiausiais tituluojami nosių operacijų specialistai rodė ir aiškino atliekamas operacijas nuo A iki Z, tad mokytis tikrai buvo iš ko. Pagrindinė paskutiniųjų metų naujovė – pristatyta nosies drenavimo procedūra po operacijų. Tai nauja praktika, kuri po operacijų palengvina bei pagerina pacientų gijimą. Šią procedūrą grįžęs po mokymų jau atlikau ir pirmiesiems pacientams – rezultatais esu patenkintas”, – sakė V. Jankūnas.

Mokymų metu plastikos chirurgams taip pat buvo pristatyti pagal naujausias technologijas pagaminti operaciniai galios instrumentai, naudojami atliekant nosies plastikos operacijas. „Jei anksčiau pagrindinis instrumentas buvo kaltas, tai šiai dienai naudojami lengvesni, patogesni instrumentai, kurių pagalba operacija atliekama efektyviau, o pacientui tai suteikia greitesnį gijimą po operacijos”, – pasakojo V. Jankūnas.

Šiuolaikinis pacientas – vis reiklesnis

V. Jankūno teigimu, mokymų metu, kolegos iš viso pasaulio dalijosi patirtimi ir šių dienų tendencijomis. Daugumos Europos plastikos chirurgų nuomone, tipiniu nosių, kurių paveiksliuką atsinešę pacientai norėtų – nėra. „Kiekvienas pacientas individualus ir pagal savo nosies struktūrą nori ją pakoreguoti į siauresnę, tiesesnę, mažesnę, tačiau vieno trafareto nėra”, – sakė V. Jankūnas.

Kitas svarbus diskusijų objektas mokymų metu buvo – šiuolaikinio paciento psichologinis portretas. Kaip pasakoja plastikos chirurgas, šiuolaikinis pacientas visame pasaulyje, ne išimtis ir Lietuva, yra vis reiklesnis. „Dažnai pacientai nori to, ko neįmanoma padaryti, todėl itin svarbu daug dėmesio konsultacijų metu skirti kalbėjimuisi su pacientu. Plastikos chirurgo užduotis – paaiškinti pacientui fizinę jo nosies sandarą ir galimas korekcijų alternatyvas, tačiau nesuteikti nepagrįstų vilčių, jog pagal pacientų pageidavimus galima atlikti tai, kas išties neįmanoma”, – kalbėjo V. Jankūnas.

Pasaulinė statistika nekinta – nepatenkintais rezultatais po operacijų lieka 15 – 30 proc. pacientų

Svarbus aspektas, kuris, pasak V. Jankūno, akcentuojamas kiekvienų pasaulinių nosies plastikos mokymų metu – pacientų lūkesčių neatitikimas. „Prieš ryžtantis operacijai svarbu suvokti, ir aš visada, perspėju savo pacientus, jog po nosies operacijų lieka 15 – 30 proc. nepatenkintų rezultatais. Tai sąlygoja keletas veiksnių. Pirma – sagitalinė ašis, pagal kurią mes lyginame dešinę ir kairę puses. Žinia, nėra nė vieno žmogaus absoliučiai simetriško sagitalinės ašies atžvilgiu.

Antras dalykas, nosis – labai mažas ir sudėtingas organas, sudarytas iš 4 visiškai skirtingų medžiagų: gleivinės, odos, kremzlės ir kaulo. Kiekvienas iš tų dalių turi savitą randėjimo būdą ir laiką, kurie, deja, niekaip nepriklauso nuo operuojančio specialisto atlikto darbo ir paciento norų. Trečia, psichologinis momentas, kuomet po operacijos pacientas vis dažniau žiūri į veidrodį ir ieško preciziškos simetrijos, kurios neturi nė vienas žmogus”, – galimas grėsmes vardijo V. Jankūnas.

Visgi, nepaisant galimų operacijos komplikacijų, pasak plastikos chirurgo, jo darbinėje praktikoje, pacientų, norinčių pasidailinti nosis per penkmetį – patrigubėjo ir tai yra antroji pagal populiarumą atliekama korekcija, po krūtų didinimo operacijų. Pasauliniame kontekste situacija panaši. Nosies plastika patenka į „top“ trejetuką dažniausiai atliekamų operacijų po krūtų didinimo ir riebalų atsiurbimo operacijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.