Sergamumas hepatitu A periodiškai didėja: pernai susirgo trigubai daugiau žmonių

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2017 m. Lietuvoje virusinio hepatito A (VHA) atvejų padaugėjo 3,4 kartus, lyginant su užpernai – atitinkamai 57 ir 17 atvejų. Nors Lietuva pagal sergamumo rodiklius priskiriama nedidelio hepatito A sergamumo šalims, tačiau sergamumas šia liga periodiškai padidėja kas 5-7 metus.

 2017 m. Lietuvoje virusinio hepatito A (VHA) atvejų padaugėjo 3,4 kartus, lyginant su užpernai.<br> 123rf.com nuotr.
 2017 m. Lietuvoje virusinio hepatito A (VHA) atvejų padaugėjo 3,4 kartus, lyginant su užpernai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2018, 11:43 AM

Vėliausias sergamumo padidėjimas buvo registruotas 2012 m. (113 atv.). ULAC medikų teigimu, sergamumo padidėjimą sąlygoja ne tik periodiškumas, bet ir nemažas keliaujančių asmenų skaičius ir protrūkiai. Pernai 40 proc. susirgusiųjų VHA tikėtina, kad užsikrėtė užsienio šalyse (Turkijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Indija, Azija ir kt.). Buvo tirti 5 protrūkiai, kuriuose VHA susirgo 14 artimai bendraujančių asmenų.

Dėl pastarųjų dešimties metų mažo sergamumo Lietuvoje susidarė palankios sąlygos plisti hepatito A infekcijai ne tik šeimose, bet ir tarp artimai bendraujančių asmenų. Dėl didelio keliaujančių asmenų skaičiaus vis daugiau asmenų hepatitu A užsikrečia užsienio šalyse, todėl didėja hepatito A viruso plitimo ir protrūkių rizika ir Lietuvoje.

VHA paplitęs visame pasaulyje, tačiau pagal infekcijos paplitimo rodiklius šalys yra skirstomos į didelio endemiškumo šalis (Egiptas, Tunisas, Marokas, Pietų Amerikos, kai kurios Azijos šalys (Indija, Tailandas), vidutinio endemiškumo šalis (Pietų Europos šalys) ir mažo endemiškumo šalis (Šiaurės ir Vakarų Europos, Šiaurės Amerikos šalys, Japonija).

Naujausiais Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, pastaruosius pora metų stebimi hepatito A protrūkiai tarp vyrų turinčių lytinių santykių su vyrais (plačiau čia). ULAC medikai ragina keliaujančius skirti tinkamą dėmesį rankų higienai, vartoti saugų maistą bei geriamąjį vandenį, atsakingai rinktis lytinius partnerius.

Pati efektyviausia VHA profilaktikos priemonė – skiepai. Norintiems pasiskiepyti nuo hepatito A patariama kreiptis į savo šeimos gydytoją arba susirasti medicinos kabinetą, kuris teikia skiepų paslaugas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.