Pasauliui sužibo viltis: atrasta nauja antibiotikų grupė

Rokfelerio universiteto mokslininkai atrado naują antibiotikų grupę, kurie gali sunaikinti vaistams atsparius ligos sukėlėjus. Ši vaistų rūšis yra sudaryta iš molekulių, randamų dirvožemyje. Tyrėjai tikisi, kad naujasis antibiotikas taps naudingu ir medicinos pasaulyje, teigė iflscience.com.

 Nauja antibiotikų grupė yra veiksminga tik prieš tas bakterijas, kurios turi labai storą sienelę.<br> 123rf.com nuotr.
 Nauja antibiotikų grupė yra veiksminga tik prieš tas bakterijas, kurios turi labai storą sienelę.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2018, 1:16 PM

Pastariesiems antibiotikų junginiams reikia kalcio mineralo tam, kad galėtų kovoti su bakterijomis.

Medikamentai, priklausomi nuo kalcio, yra itin veiksmingi prieš naujų bakterijų ląstelių membranų susidarymą ar net gali jas lengvai sunaikinti.

Mokslininkų komanda naujuosius antibitiokius išbandė prieš patogenus. Jie sėkmingai sterilizavo meticilinui atsparią Staphylococcus aureus (liet. Auksinio stafilokoko) atmainą. Kai ši bakterija buvo užpulta antibiotikų, ji nesugebėjo pasipriešinti.

Vyr. tyrimo autorius dr. Seanas Brady sakė, kad sunku nuspėti, kada šis atradimas bus pradėtas naudoti medicinoje, nes dar laukia ilgas ir sunkus bandymų kelias.

Be to, teigiama, kad minėtieji junginiai gali būti randami dirvožemyje arba purve, bet tai nereiškia, jog jie yra gausiai paplitę.

Tyrėjai išanalizavo 1,000 skirtingų dirvožemių mėginių, kad geriau suprastų peptidų junginių susidarymą ir kaip juos panaudoti kovoje su bakterijomis.

Taip pat svarbu žinoti, kad naujoji antibiotikų rūšis nėra universali priemonė, kuri atsilaikytų prieš visus ligos sukėlėjus.

Ši grupė yra nusitaikiusi ir veiksminga tik prieš tas bakterijas, kurios turi labai storą sienelę, t. y. gramteigiamos bakterijos.

Atsparumas antibiotikams sukelia maždaug 2 milijonus ligų kiekvienais metais ir mažiausiai 23 tūkstančiai Amerikos gyventojų miršta.

Pasak Jungtinių Tautų Organizacijos, iki 2050 metų tai gali nužudyti iki 10 milijonų žmonių per metus. Todėl labai svarbu ieškoti naujų vaistų, kurie veiksmingai kovotų su ligų sukėlėjais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.