Aurelijus Veryga įpyko dėl Kęstučio Strupo: klinikos jam nepakluso

Chirurgas Kęstutis Strupas į naujas vadovaujamas pareigas Santaros klinikose paskirtas nepaprašius Specialiųjų tyrimų tarybos (STT) išvados.

 Ministro A.Verygos nuomone, tai yra gėdingas pavyzdys visai sveikatos sistemai. <br> M.Patašiaus ir V.Ščiavinsko nuotr.
 Ministro A.Verygos nuomone, tai yra gėdingas pavyzdys visai sveikatos sistemai. <br> M.Patašiaus ir V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2018, 11:51 AM, atnaujinta Apr 6, 2018, 2:27 PM

Dėl įtarimų piktnaudžiavimu K.Strupas teismo sprendimu iki rugsėjo 20 dienos yra nušalintas nuo Santaros klinikų generalinio direktoriaus pareigų, tačiau kovą jis laimėjo konkursą į Pilvo chirurgijos centro vadovo pareigas.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga su laikinuoju Santaros klinikų vadovu Juozu Raistenskiu buvo sutaręs, kad dėl K.Strupo skyrimo į naujas pareigas bus paprašyta STT išvados, bet to nepadaryta.

Komentare BNS klinikos nurodė, kad idėjos kreiptis į STT atsisakyta pasikonsultavus su vienu iš steigėju – Vilniaus universitetu. Kitas klinikų steigėjas yra Sveikatos apsaugos ministerija.

„Vilniaus universiteto pateiktame rašte Santaros klinikoms yra išreikšta nuomonė, kad į Specialiųjų tyrimų tarnybą dėl asmens skyrimo į Pilvo chirurgijos centro vadovo pareigas reikėtų kreiptis tik tuo atveju, jei šio centro vadovo pareigos apimtų veiklas, dėl kurių šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas“, – teigia klinikos.

Taip pat aiškinama, kad Korupcijos prevencijos įstatymo nuostata, kuria vadovaujantis įstaigos įpareigojamos kreiptis į STT dėl padalinių vadovų tinkamumo eiti pareigas, skirta tik tiems atvejams, jei padaliniai yra savarankiški, o ne esantys kito struktūrinio padalinio sudėtyje, kaip yra šiuo atveju – Pilvo chirurgijos centras yra Pilvo medicinos tarnybos padalinys.

„Remiantis šiuo Vilniaus universiteto, kaip vieno iš steigėjų, teisininkų išaiškinimu, Santaros klinikos nemato kliūčių prof. Kęstučiui Strupui vadovauti tokiam struktūriniam vienetui“, – nurodoma komentare.

Anksčiau Vilniaus universitetas yra BNS teigęs, kad pritartų kreipimuisi į STT dėl K.Strupo naujų pareigų.

Prieš daugiau kaip mėnesį Santaros klinikas supurtė korupcijos skandalas, įtarimai pateikti generaliniam įstaigos direktoriui K.Strupui ir dar bent dešimčiai asmenų.

SAM vertina neigiamai

„Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė labai neigiamai vertina tai, kad laikinasis Santaros klinikų vadovas prof. Juozas Raistenskis paskyrė į struktūrinio padalinio vadovus prof. Kęstutį Strupą, esant dabartinei situacijai. Žmogus, kuriam teisėsauga yra pareiškusi įtarimus ir kuris teismo sprendimu pusmečiui nušalintas nuo pareigų, negali eiti vadovaujančių pareigų. Tai kenkia ne tik Santaros klinikų įvaizdžiui, bet ir menkina pasitikėjimą visa sveikatos apsaugos sistema.

Apmaudu, kad šioje įstaigoje neužkertamas kelias abejonėms dėl galimai neskaidrių procesų. Taip pat apmaudu, kad antrasis Santaros klinikų dalininkas – Vilniaus universitetas ir jo rektorius tokius sprendimus priima už nugaros, nederindami su SAM. Mūsų žiniomis, tai ministrui patvirtino ir laikinasis klinikų vadovas J.Raistenskis, kad to pageidavo VU ir pasisakė už K.Strupo skyrimą į pareigas bei pateikė nuomonę, jog nereikia kreiptis į STT dėl informacijos pateikimo apie kandidatą eiti šias pareigas po laimėto konkurso.

Ministro A.Verygos nuomone, tai yra gėdingas pavyzdys visai sveikatos sistemai. Be to, šis pavyzdys – tik dar vienas įrodymas, kad šiai gydymo įstaigai reikalingas laikinas vadovas iš šalies, ne iš sveikatos sistemos, kuris galėtų bešališkai vertinti visus vykstančius procesus. Galimą kandidatą, laikinai vadovauti klinikoms, ministras yra pateikęs antrajam dalininkui Vilniaus Universitetui.

Gaila, tačiau VU rektorius jau yra pakeitęs nuomonę ir šiuo klausimu – dabar jis nebemano, kad šiai gydymo įstaigai reikalingas vadovas iš šalies, priešingai nei anksčiau.

Ministro nuomone, tik laikinas vadovas iš šalies gali padėti objektyviai ir bešališkai suvaldyti situaciją Santaros klinikose, kuri nekeltų abejonių visuomenėje dėl įstaigos reputacijos. Be to, su asmenų, kuriems pareikšti įtarimai, skyrimu į vadovaujančias pozicijas, visada reikia palaukti, neskubėti“, – portalui lrytas.lt komentavo Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Medikų visuomenėje kalbama, kad tokį A.Verygos spaudimą dėl Santarų klinikų lemia tai, kad dabartinis ministras atstovauja Kauno medikų sparnui, kuris nuo senų laikų konkuruoja su Vilniaus medikais dėl įtakos Lietuvos medicinos sistemoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.