Šis etapas gresia visiems ir trunka daugelį metų: ką reikia žinoti?

Apie moterų menopauzę rašoma ir kalbama labai daug, tačiau dažnai ir vyrai brandos amžiuje išgyvena panašų laikotarpį, vadinamą andropauze. Androgenų nepakankamumas gali užklupti 40-ties ar 50-ties metų vyrus, o dėl to pasireiškę natūralūs fiziologiniai, psichologinius ir seksualiniai pokyčiai yra būtent tai, kas juos įstumia į taip plačiai žinomą vidurio amžiaus krizę.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2018, 11:35 AM

„Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė teigia, kad šiuo kritiniu laikotarpiu vyro organizme pradeda mažėti vyriško hormono testosterono kiekis. Ir, skirtingai nei moterims, šis mažėjimas trunka ilgesnį laiką.

„Tiek vyrų andropauzė, tiek moterų menopauzė pagal sukeliamus negalavimus skiriasi mažai, tačiau moterų menopauzė dažnai pasireiškia per kelis mėnesius ar metus, o vyrų andropauzė prasideda apie 40-uosius metus ir gali trukti labai ilgai, net keliolika ar keliasdešimt metų“, – sako vaistininkė.

Trys simptomų grupės

Farmacijos specialistės teigimu, andropauzei būdingi simptomai gali būti fiziologiniai, psichologiniai ir seksualiniai.

„Fiziologiniai požymiai pasireiškia sumažėjusia raumenų mase ir jėga, plaukų slinkimu, nutukimu, bendro riebalų kiekio padidėjimu. Su psichologine būsena susiję simptomai pasireiškia nemiga, padidėjusiu nervingumu, depresija, savęs nuvertinimu, motyvacijos stoka ir mąstymo sutrikimais.

Problemas, susijusias su lytine funkcija, išduoda sumažėjęs lytinis potraukis, nepakankama erekcija, silpna ejakuliacija ir sumažėjęs spermos kiekis“, – vardija vaistininkė.

Pasak jos, androgenų nepakankamumas gali sukelti ir daugelį visai kitų, nespecifinių simptomų, kurie apsunkina diagnozės nustatymą.

„Pavyzdžiui, trumpalaikės atminties suprastėjimas ar pagausėjęs prakaitavimas gali signalizuoti apie visai kitas problemas, todėl gydytojams kartais sudėtinga nustatyti tikslią diagnozę. Juolab, kad androgenų nepakankamumas formuojasi ne visiems vyrams ir ne vienodu metu“, – aiškina E. Ramaškienė.

Ne tik seksualinės problemos

Andropauzė vyrams pasireiškia labai skirtingai, o kiti per visą gyvenimą nemalonių pojūčių gali net nepajusti. „Eurovaistinės“ atstovė pastebi, kad užklupti andropauzės vyrai vaistinėje dažnai pirmiausia pradeda ieškoti vaistų erekcijai gerinti, manydami, kad tai padės išspręsti visas su andropauze susijusias problemas.

Tačiau senėjimas – neišvengiamas procesas ir vien vaistais jo nepristabdysite.

„Prasidėjus andropauzei, svarbiausia atrasti būdų stresui ir nuovargiui mažinti. Valgykite daugiau maisto, teikiančio energijos. Ypač naudingi pieno produktai ir riešutai.

Galite išmėginti ir Viduržemio jūros dietą, kurioje gausu jūros produktų. Periodiškai rekomenduojama vartoti ir maisto papildus bei augalinius preparatus su cinku ar vitaminu C“, – pataria farmacininkė.

Šiuo laikotarpiu taip pat reikėtų apriboti alkoholio ir kavos kiekį. Geriau gerti kuo daugiau natūralių sulčių ir arbatų, gerinančių šlapinimosi funkciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.