Nusprendė, kaip konkrečiai didins medikų algas

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su medikų profsąjungomis pasirašė Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos (LNSS) šakos kolektyvinės sutarties priedą, kuriuo numatoma, kaip konkrečiai turi būti didinamos medikų algos.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-04 15:53

Šiuo sutarties priedu yra įvedamos atlyginimo „grindys“, tad visų mažiausiai uždirbančių sveikatos priežiūros specialistų atlyginimai kils ir nebegalės būti mažesni nei nustatyta priede. Atlyginimų fondas nuo gegužės 1 d. didėja 20 proc. arba 99,5 mln. Eurų.

Šį susitarimą pasirašė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Lietuvos gydytojų sąjungos viceprezidentė Laimutė Vaidelienė, Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Aldona Baublytė, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos prezidentė Danutė Margelienė, Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Lina Ganatauskienė, Medicinos įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos Solidarumas pirmininkė Jolanta Keburienė.     

Ministro A. Verygos teigimu, šiam žingsniui buvo atsakingai ruošiamasi ir su medikų bendruomene priimtas susitarimas nebus keičiamas, o visos gydymo įstaigos privalės kelti algas ir jas išmokėti, kaip ir buvo susitarta su jų bendruomene.

„Medicinos darbuotojų algos kils visiems gydymo paslaugas teikiantiems specialistams, tačiau daugiausiai jos turėtų didėti mažiausiai uždirbantiems medikams.

Šiuo sutarties priedu yra įvedama mažiausia galima pagrindinio darbo užmokesčio suma, kuri gydytojams negalės būti mažesnė nei 1000 eurų (bruto), o slaugytojams bei akušeriams su aukštuoju universitetiniu išsilavinamu ne mažesnė nei 700 eurų (bruto)“, – sako ministras A. Veryga.

Šiuo metu šalies gydymo įstaigose yra labai nevienoda darbo užmokesčio sistema. Kai kuriose įstaigose gydytojai uždirba mažiau nei 1000 eurų, o kitose ir daugiau nei 2200 eurų (2017-ųjų vidurkis – 1376 eurai). Atitinkamai slaugytojų atlyginimai kai kur nesiekia ir 500 eurų, o kitur – beveik 800 eurų už etatą (2017-ųjų vidurkis – 621 euras).

Padidinus sveikatos priežiūros paslaugų bazinę kainą ar skyrus papildomų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų paslaugoms apmokėti, atitinkama lėšų suma privalo būti skiriama medikų darbo užmokesčiui didinti.  

Planuojama, jog iki 2020 metų antro pusmečio gydytojų atlyginimai turės siekti ne mažiau nei 3, o slaugytojų ne mažiau nei 1,5 vidutinio šalies atlyginimo. Praėjusiais 2016 ir 2017 metais medikų algos vidutiniškai didėjo po 8 procentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.