Bioninė akis išvaduos iš tamsos spąstų

Apakę dėl retų tinklainės ligų žmonės vėl galės matyti. Regėti šviesą, aplinką, formas, judančius objektus padės tinklainės implantai. Tokią unikalią technologiją artimiausiu metu ketina taikyti Vilniuje įsikūrusi akių klinika „Naujas regėjimas“.

 O.Kovriguine įsitikinęs, kad gerai matyti žmogus gali iki gilios senatvės.<br> D.Umbraso nuotr.
 O.Kovriguine įsitikinęs, kad gerai matyti žmogus gali iki gilios senatvės.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2018, 8:00 AM

Bioninė akis – ambicingas projektas, kurio ėmėsi ši klinika, rodo, kad čia dirba kvalifikuoti specialistai, naudojantys moderniausią įrangą. Šis metodas tinka pacientams, sergantiems pigmentiniu retinitu, – viena dažniausiai pasitaikančių genetiškai nulemtų ligų, kuri skatina fotoreceptorių nykimą. Ilgainiui liga pažeidžia akies tinklainę, o regos nervas lieka sveikas, taip pat sveika smegenų žievės dalis, atsakinga už regėjimą.

Iki šiol klinika „Naujas regėjimas“ pagrindinį dėmesį skyrė lazerinei regos korekcijai. Šioje srityje pasiekta įspūdingų laimėjimų. Daugiau nei 100 tūkstančių žmonių po operacijos nebereikia nešioti akinių ar lęšių. Lietuvos sostinėje įsikūrusios akių klinikos „Naujas regėjimas“ vadovas Olegas Kovriguine negaili jėgų griaudamas mitą, kad akių ligos susijusios su garbiu amžiumi. Gerai matyti žmogus gali iki gilios senatvės.

Prieš dešimtmetį savo veiklą Lietuvos sostinėje pradėjusio iš Baltarusijos kilusio ir 20 metų patirtį turinčio gydytojo įkurtoje klinikoje gydomi ir pacientai iš kitų šalių – Latvijos, Estijos, Norvegijos.

Nors operuodami lazeriu darbingo amžiaus žmones, kuriems prastas regėjimas apkartina kasdienybę, klinikos „Naujas regėjimas“ specialistai daug pasiekė, jos vadovas O.Kovriguine įsitikinęs – nėra kitos tokios srities kaip medicina, kur technologijos taip greitai morališkai susidėvi.

„Šiemet klinikoje keičiama visa įranga, skirta lazerinei regėjimo korekcijai. Siekiame, kad pacientai gautų tai, kas šiuo metu geriausia pasaulyje“, – aiškino O.Kovriguine.

– Ar trumparegystė, toliaregystė ir astigmatizmas vis dar gydomi lazeriu? Gal yra naujų metodų?

– Šis metodas yra tobulinamas – lazerinė korekcija tampa vis labiau „šaltesnė“. Ką tai reiškia? Lazeriu paveikus rageną susidaro šilumos smūgis, dėl kurio įvyksta mikrogaravimas. Svarbu, kad toks garavimas kuo mažiau pažeistų akį, kuri sudaryta iš baltymų. Prisiminkime, kas atsitinka įmušus kiaušinį į keptuvę. Kaitinant skystas kiaušinis kietėja ir pasidaro baltas.

Kad akies stiklakūnis nepradėtų drumstis ir žmogus gerai matytų, lazerių gamintojai ieško naujų būdų, kaip mažinti šilumos poveikį. Ankstesnės kartos lazeriai, veikdami rageną, sukeldavo nedidelį garavimą – tokiu būdu plonėja ragenos paviršius, o tai būtina norint pakeisti refrakciją ir pagerinti regėjimą.

Tačiau šis metodas turėjo ir trūkumų. Akių chirurgai stengdavosi atlikti operaciją keliais etapais, kad nebūtų per didelio šiluminio poveikio.

Tokio nepageidaujamo poveikio neturi šaltoji lazerinė regėjimo korekcija – LED technologija. Prieš keletą dešimtmečių lazeris veikė kaip šviesos pluoštas, o dabar taikomas taškinis principas – 500 hercų dažnumu šviesos taškas atakuoja rageną, kuri nespėja įkaisti. Ragenos temperatūra lieka tokia pati kaip ir viso kūno. Šaltosios lazerinės akių korekcijos LED technologija – naujas žingsnis. Iš visų Baltijos šalių šis metodas taikomas tik mūsų klinikoje „Naujas regėjimas“.

Tai brangi įranga, bet šiemet ją atnaujiname, nes manome, kad mūsų pacientams turi būti prieinama tai, kas geriausia pasaulyje.

– Šiemet ėmėtės statybų – kyla naujas klinikos korpusas. Kokios bus medicinos paslaugos jame?

– Naują korpusą projektavo ir stato Lietuvos specialistai, tad artimiausiu metu pagalbos galės sulaukti ir tie žmonės, kurie nepatenkinti savo išvaizda, skundžiasi užkritusiais vokais. Jau šį rudenį bus atliekamos jų plastinės operacijos.

Manau, kad tai, kas susiję su akimis, turi būti atliekama akių ligų klinikoje. Šiam tikslui skirsime naują klinikos korpusą. Regos lazerinė korekcija yra ambulatorinė procedūra – žmogus tą pačią dieną gali grįžti į darbą, o po plastinės rekonstrukcinės vokų operacijos jis turi patekti į pooperacinę palatą.

– Kokių dar naujovių sulauks pacientai?

– Baltijos šalyse mūsų klinika vienintelė pradeda diegti programą, kurią pavadinome bionine akimi. Yra tokių ligų, dėl kurių žmonės apanka. Norint sugrąžinti regėjimą, taikoma bioninė akis.

Tai – sudėtingas metodas, kai į akį įsiūti elektrodai šviesos signalus paverčia elektriniais impulsais, kurie nukeliauja į galvos smegenis. Bioninė akis – dirbtinis tinklainės implantas, naudojamas ne tik JAV, bet ir Europoje.

Implantui veikti būtina nedidelė išorinė kamera, fiksuojanti vaizdus. Bioninės akies sugrąžintas regėjimas dar nėra tobulas, bet žmogus sugeba atskirti daiktus, orientuotis aplinkoje, todėl vėl gali būti savarankiškas – bendrauti, žiūrėti televizorių ir nesijausti atskirtas nuo kitų.

Žinoma, bioninė akis negali padėti visiems akliesiems. Ji dažniau taikoma tada, kai nyksta tinklainės pigmentai. Apie šią sudėtingą technologiją pradėjau galvoti gerokai anksčiau, tačiau aplinkybės taip susiklostė, kad grįžau prie jos tik dabar. Laimė, per tą laiką bioninės akies technologijos gerokai patobulėjo.

– Ar toks metodas yra brangus?

– Daugelyje šalių bioninės akies operaciją kompensuoja ligonių kasos, nes tai – gyvybiškai svarbi procedūra, padedanti grąžinti regėjimą. Iki šiol tai vienintelis būdas, kuriam nėra pakaitalo.

Tikiuosi, kad Lietuvos pacientams ji taip pat bus prieinama, nors ir labai brangi, nes daug kainuoja medicininė įranga. Operacija gali kainuoti daugiau nei 200 tūkst. eurų. Taip pat sudėtinga reabilitacija, ji gali trukti apie pusę metų. 2013 metais bioninės akies technologija buvo įteisinta Jungtinėse Amerikos Valstijose. Žalią šviesą jai įžiebė ir JAV maisto ir vaistų agentūra.

– Ar manote, kad šis naujas, bet brangus kovos su aklumu metodas sudomins mūsų šalies žmones?

– Galbūt atsiras kritikų, aiškinančių, kad Lietuvoje yra daug kitų sveikatos apsaugos problemų, kad mums dar pernelyg anksti imtis brangių operacijų, išvaduojančių iš aklumo. Bet esu įsitikinęs, kad Lietuvos gyventojai, kaip ir JAV, turi teisę gauti geriausią pagalbą, jiems turi būti prieinamas moderniausias aklumo gydymo būdas.

Mes turime rengti savo specialistus, steigti referencijos centrą. Tikiuosi, kad įgyvendinant mūsų idėją prisidės labdaros organizacijos, privatūs fondai. Esame pasiruošę atlikti pirmąsias operacijas be jokio atlygio, nes suprantame, kaip svarbu parodyti, kad galime tai daryti.

Mūsų klinika nesiekia pelno iš šių operacijų – mums svarbu, kad bendradarbiaudami su įrangos gamintojais galėsime taikyti moderniausią gydymo metodą.

– Kam gali būti skirta bioninė akis?

– Žinoma, ne kiekvienas neregys galės pasinaudoti šiuo metodu. Bet yra tam tikrų paveldimų retų ligų, kai bioninė akis gali būti naudojama kaip tinklainės implantas. Kasmet tokių ligų sąrašas ilgėja. O bioninė akis savotiškai padeda taupyti lėšas, skirtas sveikatos apsaugai. Jei vaikystėje apakęs žmogus, kuriam įsiūta bioninė akis, sugebės grįžti į visuomenę, jam nereikės mokėti neįgalumo pašalpos.

Akių klinika „Naujas regėjimas“ veiks kaip referencijos centras, apimantis diagnostiką ir medicininę pagalbą dėl aklumo ne tik Lietuvoje, bet ir Ukrainoje, Baltarusijoje. Mes rengsime specialistus, galinčius atlikti bioninės akies operacijas, kaupsime mokslinius duomenis, pasidalinsime savo patirtimi su kitų šalių medikais.

Bioninės akies metodas – iššūkis mūsų klinikai, į kurią galės kreiptis pacientai iš visų Baltijos šalių.

Lazerinę korekciją pacientas gali pasirinkti atsižvelgdamas į savo gyvenimo būdą, įpročius ir pageidavimus, nes tai nėra gyvybiškai svarbu. O bioninė akis – vienintelė viltis apakusiam žmogui įveikti tamsą.

– Kokią patirtį yra sukaupusi jūsų klinika?

– Esame išoperavę daugiau nei 100 tūkstančių pacientų ir jiems nebereikia nešioti akinių ar lęšių. Apie 60 procentų tai – Lietuvos gyventojai, o kitą dalį sudaro pacientai iš kaimyninių šalių. Esame ne kartą atnaujinę lazerinei korekcijai skirtus aparatus.

Akių klinika „Naujas regėjimas“ veikia kaip referencijos centras dar 15 gydymo įstaigų, kurias esame įkūrę kitose šalyse. Kurdami klinikas užsienyje visiems darbams taikome Europos Sąjungoje galiojančius kokybės standartus.

Tai susiję su medicinos programomis, diagnostika ir gydymo algoritmais.

Sakyčiau, Lietuvos turtas – ne tik kvalifikuoti, patyrę gydytojai, išvaduojantys žmones nuo prasto regėjimo ir akių ligų, bet ir kokybiškas gydymas, atitinkantis Europos Sąjungos kriterijus, taip pat šiuolaikinė aptarnavimo kultūra.

Daugiau informacijos rasite akių klinikos „Naujas regėjimas" internetiame puslapyje https://eyes.lt/.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.