Naujasis metodas operacijos komplikacijas sumažina iki minimumo

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose atlikta minimaliai invazinė smilkinio apatinio žandikaulio sąnario artroskopija. 

 Naujasis metodas tinkamas 98 proc. atvejų.<br> 123rf.com nuotr.
 Naujasis metodas tinkamas 98 proc. atvejų.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2018, 12:02 PM, atnaujinta Jun 4, 2018, 7:59 PM

Naujas 98 procentus veiksmingas metodas leidžia išvengti komplikacijų, kurios būdingos operaciją atliekant senuoju – sąnario atviru būdu. Naujasis metodas komplikacijas leidžia sumažinti iki minimumo, o pooperacinis gijimas yra daug spartesnis. Pacientė, kuriai atlikta operacija, dar neseniai jausdavo diskomfortą dėl žandikaulių traškėjimo, tačiau ji tai jau gali pamiršti.

„Anksčiau operacijos buvo atliekamos sąnario atviru būdu. Šis metodas buvo ganėtinai traumuojantis, nes veide daromi pjūviai, galimos tokios komplikacijos, kaip pažeistas veido nervas ir sutrikusi jo funkcija“, – apie senesnį metodą kalbėjo pacientę operavęs Kauno klinikų Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikos gydytojas dr. Marijus Leketas.

Pasak jo, taikant naująjį metodą, padaromi maži pjūveliai instrumentams įvesti į sąnario ertmę. Operacijos metu yra matomas endoskopu išdidintas vaizdas, revizuojamas bei išplaunamas sąnarys, pašalinamos sąaugos. Jei įtariamas onkologinis susirgimas, galima paimti medžiagos ištyrimui.

Minimaliai invazinės smilkinio apatinio žandikaulio sąnario artroskopijos gali prireikti, jei yra sisteminės sąnarių ligos. Tačiau pagrindiniai indikatoriai, dėl kurių dažniausiai reikalinga operacija – skausmas, sąnario funkcijos sutrikimas bei sąnario traškėjimas. Jei žmogus jaučia skausmą, tada yra visos indikacijos operacijai atlikti.

Dr. M. Leketas aiškino, kad operacijos metu dažniausiai šalinama ne šio sutrikimo priežastis, bet pasekmės. Smilkininio apatinio žandikaulio ligų priežastys neretai lieka nenustatytos. Todėl yra tikimybė, kad ligos simptomai gali atsinaujinti. Jei po minimaliai invazinės smilkinio apatinio žandikaulio sąnario artroskopijos simptomai vis dėlto neišnyksta ir po pusmečio vėl atsiranda, tuomet operaciją gali tekti kartoti.

Jei atvejis labai sudėtingas, ir antra operacija nepadeda, tuomet atvira sąnario operacija yra neišvengiama. Tačiau naujasis metodas veiksmingas 98 procentus, tad tikimybė, kad prireiks daugiau operacijų, – maža.

Minimaliai invazinės smilkinio apatinio žandikaulio sąnario artroskopijos metodas pasaulyje taikomas daugiau nei penkmetį. Kauno klinikose tokios, iki valandos trunkančios, operacijos atliekamos jau dvejus metus. Iki šios dienos Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikos chirurgas yra atlikęs daugiau nei 100 operacijų.

Anot Kauno klinikų atstovės Karolinos Vaikšnoraitės, dr. M. Leketas du kartus stažavo Švedijoje, Malmo universitetinėse klinikose, vykusiuose kursuose įgijo nemažai naujų žinių apie smilkininio apatinio žandikaulio sąnario ligų diagnostiką ir gydymą. Vienos universitete patirties bei žinių sėmėsi iš šio metodo pradininko – profesoriaus Gerhardo Undto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.