Aurelijus Veryga apsigalvojo dėl savo siūlymo sviestą keisti margarinu

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šį trečiadienį ministras pasirašė įsakymą, kuriuo keičiamas vaikų maitinimo tvarkos aprašas. Jame atsisakoma ankstesnės ir daug diskusijų sukėlusios rekomendacijos sviestą keisti margarinu, organizuojant vaikų maitinimą ugdymo įstaigose.

Aurelijus Veryga atšaukė siūlymą sviestą keisti margarinu, organizuojant vaikų maitinimą ugdymo įstaigose.<br> J.Stacevičiaus ir 123rf.com nuotr.
Aurelijus Veryga atšaukė siūlymą sviestą keisti margarinu, organizuojant vaikų maitinimą ugdymo įstaigose.<br> J.Stacevičiaus ir 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2018, 10:22 AM

Šiuo pakeitimu atsisakyta konkrečios rekomendacijos sviestą keisti aliejumi arba mažo riebumo margarinu ir siūloma gyvūninės kilmės riebalus keisti aliejais. Jos tiesiog nebelieka.

Toks sprendimas priimtas įvertinus visuomenės nuomonę ir reakcijas, išsiskiriančias ekspertų nuomones tuo pačiu klausimu.

„Nepaisant to, kad užsienio ekspertai rekomenduoja keisti sviestą aliejumi arba margarinu, akivaizdu, kad Lietuvos žmonės nėra tam pasiruošę, vis dar abejoja tokia rekomendacija ir jos tikslingumu. O tai yra natūralu, nes visoms naujovėms reikia laiko pasiruošti ir įprasti“, – sakė sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Ministro A.Verygos teigimu, esminių naujovių organizuojant vaikų mitybą nebus tol, kol su mažųjų mityba dirbantys specialistai, dietologai ir kiti ekspertai neprieis vieningos nuomonės.

Pasak patarėjos, naujovės neturi skaldyti visuomenės, net ir nedideli pokyčiai turi būti išdiskutuoti plačiai ir priimtini žmonėms. Tad, nesant vieningo ekspertų sutarimo, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) neinicijuos naujovių, kurios gali sukelti neigiamų reakcijų.

„Ministras A. Veryga apgailestauja ir atsiprašo, kad atsakingi SAM specialistai, dirbantys šiuo klausimu, nebuvo išdiskutavę tokių pokyčių su ekspertais iš šalies ir kitomis suinteresuotomis šalimis, pavyzdžiui, tėvų, ugdymo įstaigų atstovais, ir jie sukėlė nerimą žmonėms“, – teigė L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

Anot patarėjos, ministras ir šią sritį kuruojantis viceministras su atsakingais SAM darbuotojais tuo klausimu kalbėjosi ir išsakė nuomonę, kad atsakingi ekspertai turi savo darbą atlikti nepriekaištingai, įvertinti galimas rizikas, visuomenės reakciją į galimus pokyčius, o ne tik remtis užsienio ekspertų rekomendacijomis.

„Šiuo atveju, deja, atsakingi SAM darbuotojai netinkamai atliko namų darbus, dėl ko buvo susidariusi visuomenei nerimą kelianti situacija“, – apgailestavo L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.