Dėl lytiniu keliu plintančių ligų vilniečius tirs nemokamai

Pastaraisiais dešimtmečiais vis daugiau kalbama apie reprodukcinę vyrų ir moterų sveikatą. Prieš daugiau nei 20 metų šį terminą, kuris reiškia, kad tiek vyrai, tiek moterys gali mėgautis saugiu lytiniu gyvenimu, turėti pasirinkimo teisę ir susilaukti palikuonių, pasiūlė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

 Reprodukcinės sveikatos paslaugos apima ne tik konsultacijas dėl kontracepcijos, bet ir diagnostiką bei gydymą lytiniu keliu plintančių infekcijų.<br> 123rf.com nuotr.
 Reprodukcinės sveikatos paslaugos apima ne tik konsultacijas dėl kontracepcijos, bet ir diagnostiką bei gydymą lytiniu keliu plintančių infekcijų.<br> 123rf.com nuotr.
 Reprodukcinės sveikatos paslaugos apima ne tik konsultacijas dėl kontracepcijos, bet ir diagnostiką bei gydymą lytiniu keliu plintančių infekcijų.<br> 123rf.com nuotr.
 Reprodukcinės sveikatos paslaugos apima ne tik konsultacijas dėl kontracepcijos, bet ir diagnostiką bei gydymą lytiniu keliu plintančių infekcijų.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-07-01 14:58

Tačiau tai tik dalis reprodukcinės sveikatos elementų. Pasak Vilniaus miesto Centro poliklinikos moterų klinikos vedėjos gydytojos akušerės ginekologės Elektros Teiberienės, reprodukcinės sveikatos paslaugos apima ne tik konsultacijas dėl kontracepcijos, bet ir diagnostiką bei gydymą lytiniu keliu plintančių infekcijų.

Taip pat nėštumo ir gimdymo priežiūrą bei priežiūrą po nėštumo nutraukimų, informacijos ir patarimų teikimą apie brendimą, reprodukcinę sveikatą, mitybą, higieną, seksualumą ir žalingus įpročius, laisvanorišką ir konfidencialų testavimą ir konsultavimą dėl ŽIV, pagalbą patyrusiems smurtą šeimoje ar seksualinę prievartą.

Atsižvelgiant į vis didėjantį poreikį rūpintis jaunosios kartos reprodukcine sveikata, Centro poliklinika įgyvendina Jaunimo reprodukcinės sveikatos programą, kuriai finansavimą skyrė Vilniaus miesto savivaldybė.

18–29 metų jaunuoliai bus ne tik konsultuojami reprodukcinės sveikatos klausimais, esant poreikiui, jiems bus atlikti nemokami tyrimai dėl lytiniu keliu plintančių infekcijų, paskirtas gydymas.

Taip pat bus organizuojamos paskaitos apie reprodukcinę sveikatą, kuriose dalyvauti gali visi norintys ir turintys klausimų jaunuoliai.

Įgyvendinant Jaunimo reprodukcinės sveikatos programą iki šių metų pabaigos dėl žmogaus papilomos viruso (ŽPV) ir chlamidijų planuojama ištirti 450 jaunuolių – tiek vyrų, tiek moterų.

Išsitirti norinčios merginos ir moterys savarankiškai turėtų registruotis pas gydytoją akušerį ginekologą, o vaikinai ir vyrai – pas urologą, pagal minėtą jaunimo reprodukcinei sveikatai skirtą programą.

Pasak akušerės ginekologės E. Teiberienės, tiek ŽPV, tiek chlamidijos yra lytiniu keliu plintančios bakterijos ir virusai, o jų sukeliamos ilgai negydomos ligos gali tapti tiek vyrų, tiek moterų nevaisingumo priežastimi.

Medikai pabrėžia, kad ir moterų, ir vyrų, apsikrėtusių lytiniu keliu plintančiomis ligomis, daugėja, o jų amžius jaunėja.

„Priežasčių gali būti ne viena: ankstyvesnė lytinio gyvenimo pradžia, partnerių kaita, nesaugūs lytiniai santykiai, o kartais ir žinių trūkumas“, – priežastis vardija akušerė ginekologė E. Teiberienė ir priduria, kad retas jaunuolis susimąsto, jog dėl nesaugių lytinių santykių gali kilti problemų ateityje, tuomet kai norės susilaukti vaikų.

Chlamidiozė – tarp jaunimo populiari infekcija

Bakterija Chlamydia trachomatis sukelia chlamidinę infekciją arba chlamidiozę. Tai yra viena populiariausių lytiniu keliu plintančių ligų pasaulyje. Šia bakterija užsikrėtusių žmonių kasmet daugėja.

Chlamidiozė yra itin klastinga liga, nes didžioji dalis užsikrėtusių moterų (80 proc.) ir pusė užsikrėtusių vyrų nejaučia jokių simptomų, signalizuojančių apie ligą. Europoje net du trečdaliai (68 proc.) chlamidinės infekcijos atvejų nustatoma tarp 15–24 metų amžiaus jaunimo.

„Statistika byloja, kad ši bakterija itin populiari tarp lytiškai aktyvaus jaunimo. Chlamidijos gali būti sąnarių uždegimų, šlapimo takų, konjunktyvito ir lytinių organų uždegimų priežastimi. Šios bakterijos sukelta infekcija gali būti sąaugų mažajame dubenyje priežastimi, tai gali turėti įtakos moters nevaisingumui dėl kiaušintakių užakimo.

Kadangi ši bakterija dažnai apie save nepraneša ir tyliai gyvena organizme, ilgainiui pažeidžia reprodukcinę sistemą. Moteriai gali kilti problemų norint pastoti, išnešioti ir pagimdyti sveiką kūdikį. Kaip ir bet kuri infekcija, chlamidiozė gali būti persileidimo, priešlaikinio vaisiaus vandenų nutekėjimo, priešlaikinio gimdymo ar infekcijų po gimdymo priežastimi.

Būtina gydyti visas moteris ir vyrus, kuriems yra nustatoma chlamidinė infekcija. Jos gydymas yra veiksmingas ir nesudėtingas – abiem partneriams yra skiriami antibiotikai“, – sako Centro poliklinikos akušerė-ginekologė.

Gali sukelti vėžį

Žmogaus papilomos viruso (ŽPV) infekcija yra virusinė, dažniausiai, lėtinė liga, kai šios infekcijos sukėlėjas išlieka latentinėje fazėje. Tačiau tuomet veikiant rizikos veiksniams gali sukelti kliniškai įvairius odos, viršutinių kvėpavimo takų, lytinių organų sistemos gleivinių pažeidimus, ikivėžinius ar vėžinius susirgimus.

Remiantis statistiniais duomenimis, per savo gyvenimą 4 iš 5 lytiškai aktyvių žmonių kažkuriuo gyvenimo periodu užsikrečia ŽPV. Didelė dalis žmonių šio viruso atsikrato savaime, tačiau, jei organizmas jo neįveikia, tampama viruso nešiotoju, tad didėja rizika susirgti gimdos kaklelio, makšties, vulvos, išangės, varpos, burnos, ryklės, gerklų, liežuvio šaknies, seilių liaukų ir tonzilių vėžiu.

Jaunimo reprodukcinės sveikatos programa – tai galimybė Centro poliklinikoje jauniems žmonėms gauti daugiau informacijos apie lytinę ir reprodukcinę sveikatą, išsamius atsakymus jiems aktualiais klausimais iš profesionalų bei, esant poreikiui, medicininį ištyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.