Liga prilygsta epidemijai, o būklę pabloginti gali net dantų pasta

Cukriniu diabetu sergančiųjų skaičius prilygsta epidemijai, o cheminė medžiaga, dažnai randama maisto produktuose, vaistiniuose preparatuose, dantų pastoje, kosmetikoje ir popieriuje, gali tik pabloginti būklę, paskelbė dailymail.co.uk.

 Cukriniu diabetu sergančiųjų skaičius prilygsta epidemijai, o cheminė medžiaga, randama dantų pastoje, gali tik pabloginti būklę.<br> 123rf.com nuotr.
 Cukriniu diabetu sergančiųjų skaičius prilygsta epidemijai, o cheminė medžiaga, randama dantų pastoje, gali tik pabloginti būklę.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 2, 2018, 11:40 AM

Titano dioksidas dėl balto pigmento yra neretai naudojamas maisto produktuose ir kosmetikoje, tačiau mokslininkai nustatė, kad jo dalelės kristalizuojasi diabetu sergančių pacientų kasoje.

Šis pigmentas pradėtas naudoti dar 1900 m. viduryje, siekiant pakeisti švino pagrindu pagamintus toksinius, dažus ir plastiką, ypatingai naudojamą buityje.

Pasak mokslininkų, nuo šeštojo dešimtmečio kiekvienais metais pagaminama maždaug 4 mln. tonų cheminių medžiagų, o nuo septintojo dešimtmečio – 2 tipo cukrinio diabeto atvejų skaičius išaugo keturis kartus.

Todėl, anot vieno specialisto, titano dioksido naudojimas gali būti diabeto epidemijos pasekmė, mat jis gali patekti į kraują, būti įkvėptas ar virškinamas kartu su maistu bei gėrimais.

Mokslininkai ištyrė 11 asmenų kasos mėginius. 8 mėginiai buvo žmonių, sergančių 2 tipo cukriniu diabetu, o likę 3 – nesergančiųjų.

Nepriklausomai nuo svorio, ūgio ar amžiaus, pacientų kasos mėginiuose buvo rasta balto pigmento cheminės medžiagos dalelių, priešingai nei nesergančiųjų – jų organuose nebuvo jokių dalelių.

Tyrėjų tvirtinimu, titano dioksido dalelės kristalizuodamos ir išprovokuodamos baltųjų kraujo kūnelių imuninį atsaką, kuris neretai sukelia uždegimą arba sveikųjų organo ląstelių žūtį, gali pažeisti organą.

Be to, kai organizmas negeba tinkamai reguliuoti cukraus kiekį, padidėja infarkto, insulto, apakimo ar inkstų funkcijos nepakankamumo rizika.

Tarptautinės diabeto federacijos duomenimis, 2015 m. pasaulyje cukriniu diabetu sirgo 415 mln. suaugusiųjų. Iš jų beveik 117 tūkst. – Lietuvoje.

Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, sergančiųjų 2 tipo cukriniu diabetu skaičius Lietuvoje per 2007-2011 m. padidėjo nuo 2,3 proc. iki 3,2 proc.

Deja, manoma, kad gali būti ir daugiau nediagnozuotų atvejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.