Iš prezidentės Aurelijus Veryga išgirdo du svarbius dalykus dėl reformos

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį pranešė, kad gydymo įstaigų reformas priims gerai išanalizavusi visus Seimo priimtus įstatymus ir jų atitikimą Konstitucijai.

A.Veryga sakė, kad pokalbyje su prezidente išgirdo jam labai svarbių dalykų. <br> lrytas.lt montažas.
A.Veryga sakė, kad pokalbyje su prezidente išgirdo jam labai svarbių dalykų. <br> lrytas.lt montažas.
A.Veryga sakė, kad pokalbyje su prezidente išgirdo jam labai svarbių dalykų. <br>M.Patašiaus nuotr.
A.Veryga sakė, kad pokalbyje su prezidente išgirdo jam labai svarbių dalykų. <br>M.Patašiaus nuotr.
A.Veryga sakė, kad pokalbyje su prezidente išgirdo jam labai svarbių dalykų. <br>M.Patašiaus nuotr.
A.Veryga sakė, kad pokalbyje su prezidente išgirdo jam labai svarbių dalykų. <br>M.Patašiaus nuotr.
A.Veryga sakė, kad pokalbyje su prezidente išgirdo jam labai svarbių dalykų. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Veryga sakė, kad pokalbyje su prezidente išgirdo jam labai svarbių dalykų. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Veryga sakė, kad pokalbyje su prezidente išgirdo jam labai svarbių dalykų. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Veryga sakė, kad pokalbyje su prezidente išgirdo jam labai svarbių dalykų. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-07-04 14:10

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tvirtina, kad daug opozicijos priekaištų sukėlusį ir abejonių dėl atitikimo Konstitucijai keliantį įstatymą taisys sulaukus prezidentės sprendimo.

„Galutinį sprendimą prezidentė priims atidžiai išanalizavusi visą Seimo priimtų įstatymų pataisų paketą per 10 dienų. Iš principo prezidentė sveikatos reformą palaiko, tačiau visus Seimo priimtus įstatymus vis tik dar vertins per atitikimo Konstitucijai prizmę“, – kalbėjo šalies vadovės patarėja Daiva Ulbinaitė.

Susitikime dalyvavęs sveikatos apsaugos ministras A.Veryga sakė, kad pokalbyje su prezidente išgirdo jam labai svarbių dalykų, tačiau neslepia, kad D.Grybauskaitė svarsto vetuoti Seimo pasirašytą įstatymą.

„Aš išgirdau dalykus, kurie man yra svarbūs. Tai prezidentė palaiko apskritai sveikatos reformos būtinumą, ir aš manau, kad mes visi esame suinteresuoti tą padaryti maksimaliai gerai, kad tai nesukeltų galimybių vėliau kreiptis į Konstitucinį Teismą ir taip sustabdyti reformą“, – žurnalistams trečiadienį kalbėjo A.Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras pažymėjo, kad, jo nuomone, prie daugelio klausimų dar bus grįžta, kai prezidentė pateiks savo išvadą.

„Buvo iškelta klausimų dėl kriterijų, čia, ko gero, yra pagrindinė diskusija – tai yra dėl sutarčių sudarymo kriterijų, dėl aiškumo ir atitikimo Konstitucijai. Manau, kad mes prie šitų dalykų greičiausiai ir grįšime, kai žinosime prezidentės galutinį apsisprendimą“, – aiškino A.Veryga ir pabrėžė, kad ir įstatymo korekcijas atliks, kai žinos šalies vadovės išvadą.

Pasak jo, prezidentė svarsto vetuoti įstatymą.

 

„Jeigu prezidentė apsispręs vetuoti, ką šalies vadovė ir svarsto, mes tikimės, kad ji ir nurodys konkrečias vietas, dėl kurių kyla klausimų, ir tada mes galėsime šitas vietas peržiūrėti ir patikslinti, kad tikrai niekam neliktų neaiškumų ir dviprasmybių. Kai žinosime prezidentės sprendimą, tada ir galėsime spręsti, ką konkrečiai daryti“, – apibendrino A.Veryga.

Susitikime dalyvavusi Konstitucinio Teismo teisėja ir konstitucinės teisės profesorė Toma Birmontienė abejojo, ar siūlomi įstatymai atitinka Konstitucinio Teismo suformuotas nuostatas. Pasak jos, įstatymai, kurie buvo priimti ir kurie yra susiję sveikatos sistemos sektoriumi, kelia daug abejonių dėl atitikties Konstitucijai.

„Manytina, kad įstatymai, kurie buvo priimti, turi rimtų problemų dėl atitikties Konstitucijai“, – tvirtino T.Birmontienė.

Įstatymų priėmimo procesas taip pat yra labai svarbus. Pasak T.Birmontienės, nemažai abejonių kelia ir įstatymų aptarimų, priėmimo procedūros.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys konservatorius Antanas Matulas taip pat abejojo, ar valdančiųjų stumiamas įstatymas atitinka Konstituciją.

Politikas sakė, kad jis prezidentei įteikė penkių frakcijų – konservatorių, socialdemokratų, liberalų, „Tvarkos ir teisingumo“ bei Mišrios frakcijos – pasirašytą prašymą vetuoti įstatymą.

Pasak jo, prašyme nurodytos penkios pozicijos, kodėl kyla įtarimų, kad gali būti pažeista Konstitucija.

„Prašome prezidentės vetuoti šį įstatymą“, – pareiškė A.Matulas.

Seimas birželio 30 dieną priėmė septynis įstatymus, susijusius su gydymo įstaigų pertvarka. Gavus įstatymus prezidentė turi per 10 dienų apsispręsti ar pasirašyti juos, ar grąžinti Seimui pakartotinai svarstyti.

Priimtais pakeitimais nuspręsta sudaryti teisines prielaidas dabartiniam sveikatos priežiūros tinklui optimizuoti, nustatyti skaidrų ir efektyvų šių gydymo įstaigų valdymo modelį, finansavimą, užtikrinti nepriekaištingą jų vadovų reputaciją.

Taip pat nutarta įtraukti regionus į sveikatinimo veiklos planavimą, steigiant Sveikatinimo veiklos paslaugų valdymo regionines tarybas. Pagal naujas nuostatas, gydymo įstaigų steigėjai galės būti ir valstybė su savivaldybe, valstybė kartu su universitetu ir savivaldybe, o sveikatos apsaugos ministras tvirtins nacionalinį valstybės ir savivaldybių viešųjų ir biudžetinių įstaigų tinklą.

Opozicija prieštarauja Seimo pasirašytam įstatymui ir prašo prezidentės pataisas dėl gydymo įstaigų reformos vetuoti.

Pastarąją savaitę Seimo narys Kęstutis Masiulis, baimindamasis, kad priimtais sprendimais ketinama uždaryti iki 30 ligoninių regionuose, kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį, prašydamas įpareigoti sveikatos apsaugos ministrą Vyriausybei ir visuomenei pristatyti planuojamą rajoninių ligoninių pertvarką.

Premjeras S.Skvernelis antradienį atmetė opozicijos ir visuomenės būgštavimus dėl valdančiųjų planuojamos regioninių ligoninių pertvarkos ir aiškino, kad planuojama reforma taps aiškesnė pradėjus ją įgyvendinti.

S.Skvernelis pabrėžia, kad šiuo metu regioninės ligoninės dirba nekokybiškai, todėl planuojama pertvarka yra būtina.

„Kalbant apie regionines ligonines, turime tokį paradoksą, kad teikiamos nekokybiškos paslaugos, tą rodo ir statistika bei tyrimai. Teikiamos ne visos paslaugos arba ne tos apimties paslaugos, nėra išgrynintos jų stipriosios profilio savybės“, – akcentavo premjeras ir pabrėžė, kad dėl to būtina ligonines pertvarkyti.

A.Veryga yra minėjęs, kad šiuo metu 4,5 tūkst. lovų ligoninėse nenaudojamos, bet išlaikomos, arba į jas pacientai guldomi nepagrįstai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.